Tina Vovk

Sreda,
21. 9. 2016,
10.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

denar anketa Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Sreda, 21. 9. 2016, 10.52

6 let, 7 mesecev

Clintonovi bežijo volivci, Trumpu denar

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Donald Trump, Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hillary Clinton izgublja prednost pred Donaldom Trumpom tudi v sicer tradicionalno demokratski Kaliforniji. Dobra novica za nekdanjo prvo damo je, da republikanskega tekmeca še vedno prekaša pri zbiranju denarja.

Anketa kalifornijske univerze je pokazala, da je prednost Clintonove pred Trumpom le še 17 odstotnih točk (50 : 33), kar sicer ni malo, a julija je bila njena prednost 24-odstotna. Kalifornija je za republikanca nazadnje glasovala leta 1988, ko je Belo hišo osvojil George Bush starejši. Ta se je včeraj znašel v medijih, ker naj bi glasoval za Clintonovo, čeprav ga je njen mož Bill Clinton na volitvah 1992 porazil.


Preberite še:
Lahko sploh še kdo zaustavi Donalda Trumpa na poti v Belo hišo?

Eden na steroidih, drugi bruhal v naročje japonskega premierja


Zamera družine Bush do Trumpa, ki se je med primarnimi volitvami večkrat spravil na Jeba Busha, naj bi bila prevelika, kar je v odzivu dejala tudi Trumpova vodja volilne kampanje Kellyanne Conway.

Prednost Clintonove pred Trumpom se topi v večini anket, povečuje pa se razkorak med kandidatoma pri zbranih finančnih sredstvih. Konec avgusta je imela Clintonova zbranih 194 milijonov dolarjev (174 milijonov evrov), Trump pa 103 milijone dolarjev (92 milijonov evrov). Pri zbiranju denarja je Trump uspešnejši le na enem področju, pri t. i. malih donatorjih, katerih prispevek v kampanjo ne presega 200 dolarjev (179 evrov). Trumpu so avgusta namenili skoraj 12 milijonov dolarjev (10,7 milijona evrov), Clintonovi pa 8,4 milijona dolarjev (7,5 milijona evrov).

Dva meseca pred volitvami številke kažejo, da sta oba kandidata povečala izdatke za volitve. Clintonova je avgusta porabila 50 milijonov (44,8 milijona evrov), julija pa 12 milijonov dolarjev (10,7 milijona evrov) manj. Trump je avgusta porabil 30 milijonov (27 milijonov evrov), julija pa 18 milijonov dolarjev (16 milijonov evrov).

Trump z denarjem iz dobrodelne organizacije plačeval sodne poravnave​
Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je uporabil sredstva iz svoje dobrodelne ustanove za plačilo poravnav v sodnih sporih, povezanih z njegovo poslovno dejavnostjo, s čimer je verjetno kršil zakonodajo o delovanju neprofitnih organizacij, je poročal Washington Post.

Po navedbah časnika je nepremičninski mogotec iz svoje Fundacije Donald J. Trump, ki jo skoraj v celoti financirajo drugi, porabil skupaj 258 tisoč dolarjev oziroma 231 tisoč evrov. STA