Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
20. 9. 2016,
6.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

8

Natisni članek

Hillary Clinton Donald Trump George H. W. Bush volitve v ZDA 2016

Torek, 20. 9. 2016, 6.48

6 let, 6 mesecev

Clintonovi glas Busha, Trumpu podpora milijarderjev

George Bush bo volil Hillary Clinton

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

8

George Bush | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik George Bush starejši bo na novembrskih predsedniških volitvah volil demokratko Hillary Clinton, in ne kandidata republikancev Donalda Trumpa.

Da najstarejši član politične dinastije Bush, ki je republikancem dala dva predsednika – Busha starejšega in njegovega sina Georgea Busha mlajšega –, je na svojem profilu na Facebooku razkrila Kathleen Kennedy Townsend, članica še ene politične dinastije, Kennedyjev, ki pa so demokrati.


Preberite še:
Lahko sploh še kdo zaustavi Donalda Trumpa na poti v Belo hišo?

Teorija o kretenu: kako si lahko Trump privošči biti Trump, drugi del

Teorija o kretenu: kako si lahko Trump privošči biti Trump


Townsendova, nekdanja namestnica guvernerja Marylanda in hči Roberta F. Kennedyja, je ob fotografiji, na kateri je z 92-letnim Bushem starejšim, zapisala: "Predsednik mi je povedal, da bo volil za Hillary!"

Jeb manj zamerljiv kot oče in brat

"Glas, ki ga bo predsednik Bush oddal kot zasebni državljan čez približno 50 dni, bo točno to: glas, ki ga bo oddal zasebni državljan. V vmesnem času ne bo komentiral predsedniške tekme," se je na zapis odzval Bushev tiskovni predstavnik.

Bush starejši je maja napovedal, da Trumpa ne bo podprl, enako pa je nato storil Bush mlajši. Odklonilen odnos družine Bush do Trumpa ne kaže le na nelagodje vodstva republikanske stranke do newyorškega milijarderja, pač pa na zamero, ki je nastala, ko se je med republikanskimi primarnimi volitvami Trump ostro spravljal na Jeba Busha, sina Busha starejšega in brata Busha mlajšega. Jeb Bush Trumpa sicer ni podprl, prav tako pa je izključil možnost podpore Clintonove.

Milijarderji odpirajo svoje denarnice

Boljša novica za Trumpa pa prihaja iz vrst vplivnih ameriških milijarderjev, ki podpirajo republikansko stranko. J. Joe Ricketts in njegova žena Marlene sta bila glavna financerja gibanja Nikoli Trump, ki je ob koncu primarnih volitev vzniknilo kot eden zadnjih poskusov preprečitve Trumpove osvojitve republikanske predsedniške nominacije.

Ricketts, ki je skupaj z ženo gibanju Nikoli Trump namenil najmanj 5,5 milijona dolarjev (4,9 milijona evrov), namerava donirati najmanj milijon dolarjev (890 tisoč evrov) superodboru, ki podpira republikance, poročajo ameriški mediji.

Adelson se je na republikanski konvenciji fotografiral s Trumpom. "Adelson z njegovo izbiro za predsednika," je ob fotografiji zapisal svetovalec republikancev Andy Abboud. | Foto: Reuters Adelson se je na republikanski konvenciji fotografiral s Trumpom. "Adelson z njegovo izbiro za predsednika," je ob fotografiji zapisal svetovalec republikancev Andy Abboud. Foto: Reuters Denar za republikance ali tudi za Trumpa?

Hkrati kaže, da se je denar republikancem odločil nameniti sicer tradicionalni podpornik te stranke, milijarder Sheldon Adelson. Skupaj z ženo Miriam sta republikanski stranki namenila 20 milijonov dolarjev (17,9 milijonov evrov). Adelson, kazinojski magnat, je med volitvami leta 2012 doniral skoraj 93 milijonov evrov (83 milijonov evrov).

Vendar pa ostaja vprašanje, ali bosta tako Ricketts kot Adelson denar donirala superodobrom, ki podpirajo tudi Trumpa. Novembra bodo namreč potekale tudi kongresne volitve, zato republikanci veliko denarja namenjajo tudi tem volitvam.

Begunce primerjal z zastrupljenimi bomboni

Medtem ko se je Donald Trump pritoževal, da bo osumljenec za bombne napade v New Yorku pretekli konec tedna, ki so ga včeraj ujeli in pri tem ranili, dobil najboljšo zdravstveno oskrbo, pa je njegov najstarejši sin Donald Trump mlajši z objavo na Twitterju poskrbel za buren odziv, kakršnega sicer ponavadi sproži njegov oče.

"Ta podoba pove vse. Končajmo politično korektno agendo, ki ne postavlja Amerike na prvo mesto," je na Twitterju nad napisom: "Če bi imel skledo bombonov in bi vam rekel, da vas bodo samo trije ubili, ali bi jih vzeli celo pest? To je naš sirski begunski problem."

Podjetje Wrigley America, ki izdeluje bombone na fotografiji, se je odzvalo, da so Skittles sladkarija, begunci pa so ljudje ter da se jim primerjava ne zdi primerna.

Ne spreglejte