Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
14.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton Donald Trump zdravje predsednik

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 14.25

6 let, 7 mesecev

Zgodovina zdravstvenih težav predsednikov ZDA

Eden na steroidih, drugi bruhal v naročje japonskega premierja

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

Pljučnica, zaradi katere naj bi se Hillary Clinton skoraj onesvestila, in malo znanega o zdravstvenem stanju Donalda Trumpa je v ospredje ameriških predsedniških volitev postavilo zdravje obeh kandidatov.

Teorije o zdravstvenem stanju Hillary Clinton tudi en teden po tem, ko so jo na spominski slovesnosti za žrtve napadov 11. septembra 2001 morali skoraj odnesti v avtomobil, ne ponehajo. Medtem je Donald Trump razkril svojo težo. V ameriških medijih se pojavlja vprašanje, ali je visok 188 ali 190 centimetrov.

Zakaj je to pomembno? Če je visok 190 centimetrov, je pri 107 kilogramih njegov indeks telesne mase 29,5 (pretežek), če pa je dva centimetra manjši, je indeks 30,3, kar pomeni, da je debel. Za primerjavo: William Taft, ki velja za najdebelejšega predsednika ZDA, je tehtal 136 kilogramov, visok pa je bil 182 centimetrov.


Preberite še:
Kaj bi se zgodilo, če bi Clintonova ali Trump umrla pred volitvami?

Skrivanje bolezni Clintonovi zmanjšalo prednost pred Trumpom

Lahko sploh še kdo zaustavi Donalda Trumpa na poti v Belo hišo?


Kandidati in predsedniki ZDA so skozi zgodovino svoje zdravstveno stanje skrivali pred javnostjo. Številni predsedniki so svoje delo opravljali, čeprav so bili v zelo slabem zdravstvenem stanju.

V času predsednikovanja je umrlo osem predsednikov ZDA, med njimi polovica zaradi svojega slabega zdravja. Zachary Taylor in William Henry Harrison sta umrla zaradi infekcij. Harrison, deveti predsednik ZDA, je leta 1841 umrl zaradi pljučnice, potem ko je mesec dni prej dve uri govoril na svoji inavguraciji na zelo mrzel dan. Harrison, predsednik ZDA z najkrajšim mandatom, je bil premalo oblečen, bolezen pa je zdravnikom kmalu ušla izpod nadzora.

Nekateri zgodovinarji so pozneje ugibali, ali je bila za njegovo smrt v resnici kriva dispepsija (občasna ali stalna bolečina v predelu zgornjega dela trebuha in spodnjega dela prsnega koša), ki naj bi jo še poslabšalo pomanjkanje primernega sistema odplak v Beli hiši. Po tej teoriji so odplake onesnažile vodo, s katero se je predsednik zastrupil.

Med jadranjem so mu odstranili tumor

Chester Arthur, 20. predsednik, je imel težave z ledvicami. Grover Cleveland je leta 1893 v ustih odkril bulico, za katero se je izkazalo, da je rakava. Zaskrbljen, da bi zaradi tega v državi nastala panika, je na prijateljevo jahto pretihotapil kirurga in zdravstveno osebje. Odpravili so se na štiridnevno križarjenje, med katerim so predsedniku odstranili tumor, pet zob in del čeljustnice. Kirurški poseg je ostal skrivnost vse do njegove smrti.

Woodrow Wilson je utrpel najmanj eno kap, že preden je bil izvoljen za predsednika. Zaradi kapi leta 1919 Wilson ni bil več sposoben samostojno živeti, zato so se pojavila vprašanja, kdo v resnici vodi državo. Resnično zdravstveno stanje predsednika sta najmanj 18 mesecev pred javnostjo pomagala skrivati prva dama in predsednikov osebni zdravnik.

Na vozičku zaradi otroške paralize

Roosevelt (predsednik med letoma 1933 in 1945) ni dopustil, da bi ga javnost videla v invalidskem vozičku. | Foto: Getty Images Roosevelt (predsednik med letoma 1933 in 1945) ni dopustil, da bi ga javnost videla v invalidskem vozičku. Foto: Getty Images Franklin D. Roosevelt je ZDA vodil skozi gospodarsko krizo in drugo svetovno vojno. Leta 1921 je zbolel za otroško paralizo, zaradi katere je bil od pasu navzdol hrom. Da je lahko stal, je uporabljal opornice za noge, med predvolilnimi kampanjami pa se je izogibal fotografiranju v invalidskem vozičku.

Čeprav so mu diagnosticirali popuščanje srca, akutni bronhitis in pljučno bolezen, je zdravnik izdal poročilo, v katerem je pisalo, da je zelo dobrega zdravja. Aprila 1945, nekaj mesecev po svoji četrti prisegi za predsednika, je umrl zaradi krvavenja možganov.

John F. Kennedy se je razglasil za najbolj zdravega predsedniškega kandidata v zgodovini ZDA, v resnici pa je trpel zaradi Addisonove bolezni, ki vpliva na adrenalinske žleze. Med drugim je trpel tudi zaradi hudih bolečin v hrbtu, zaradi katerih je jemal močna zdravila. Jemal je še zdravila proti tesnobi, steroide in zdravila za spanje.

Kljub temu je bilo zdravstveno stanje predsednika ali kandidata za volivce relativno nepomembna stvar, vse dokler ni Ronald Reagan leta 1994 razkril, da ima Alzheimerjevo bolezen. Najstarejši predsednik je preživel poskus atentata in odstranitev rakavih polipov iz debelega črevesja.

Nekateri zgodovinarji so ravno to operacijo leta 1985 okrivili za Reaganove slabe odločitve med afero Iran-Contra (na dan je prišlo, da je več vodilnih članov Reaganove administracije vpletenih v tajno prodajo orožja Iranu, za katerega je takrat veljal embargo na trgovanje z orožje). V času okrevanja po operaciji naj bi sprejel več odločitev, ki se jih pozneje ni niti spomnil.

Bruhal v naročje gostitelja

Januarja 1992 je George Bush pobruhal japonskega premierja Kiichija Miyazawo na državniški večerji med obiskom na Japonskem. Bush je trpel zaradi trebušne gripe, so tedaj sporočili iz Bele hiše, čeprav se je na posnetku zdelo, da je tedaj 67-letni predsednik za mizo celo izgubil zavest. Leto pred tem je moral Bush v bolnišnico zaradi nepravilnega bitja srca, kar naj bi povzročalo nepravilno delovanje ščitnice.

Zdravje kandidata je ponovno prišlo v ospredje leta 2008, ko je John McCain – preživel je tudi raka – postal eden najstarejših kandidatov katere od večjih strank.

Ne spreglejte