Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
13.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

5

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton ameriške volitve

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 13.28

6 let, 7 mesecev

Kaj bi se zgodilo, če bi Clintonova ali Trump umrla pred volitvami?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

5

Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po slabosti demokratske kandidatke za ameriško predsednico Hillary Clinton je zdravstveno stanje ameriških kandidatov za predsednika znova pomembna predvolilna tema. Kakšni so mogoči scenariji, če se kateri od kandidatov umakne ali umre?

V ZDA je zdravstveno stanje kandidatov za ameriškega predsednika pomembna predvolilna tema, zadnji dogodek pa bi lahko močno vplival na volivce.

Kaj se zgodi…

… če se predsedniški kandidat umakne pred volitvami in po strankarski nominaciji?

V primeru Clintonove bi njeno zamenjavo demokrati lahko iskali šele, ko bi uradno napovedala svoj umik. Takrat bi stranka sklicala izredni sestanek, na katerem bi glasovali o novem kandidatu.  

Na letošnjih volitvah, če bi se Clintonova umaknila, bi bila najverjetnejša demokratska kandidata za volitve podpredsedniški kandidat Tim Kaine in Bernie Sanders, ki je bil zadnji tekmec Clintonove v boju za demokratsko nominacijo.

Če bi se iz boja za predsednika umaknil republikanski kandidat Donald Trump, bi bila mogoča dva scenarija. Po prvem bi se moralo ponovno sestati in glasovati 2.572 delegatov, po drugem pa bi lahko odločitev o novem kandidatu sprejelo 168 članov vodilnega organa stranke, ki bi predstavljali večino.

… če kandidat umre dan pred volitvami?

Če predsedniški kandidat, ki je že prejel strankarsko nominacijo, umre, stranka skliče izredni sestanek. Na njem delegati glasujejo o novem kandidatu, ki je po njihovem mnenju najprimernejši za zmago na volitvah. Predlagajo lahko kogarkoli, ni nujno, da se je ta pred tem potegoval za nominacijo stranke. Kandidat mora dobiti večino glasov nacionalnega odbora.

Republikanski kandidat Donal Trump dobro skriva podatke o svojem zdravju. | Foto: Reuters Republikanski kandidat Donal Trump dobro skriva podatke o svojem zdravju. Foto: Reuters

O zdravstvenem stanju Clintonove več znanega kot o Trumpovem

Pred slabim počutjem na nedeljski spominski slovesnosti ob obletnici terorističnega napada v New Yorku si je danes 69-letna Clintonova leta 2009 zlomila komolec, leta 2012 pa je zaradi trebušne gripe in dehidracije omedlela. Ob padcu je utrpela pretres možganov, sreča v nesreči pa je bila, da so ji ob tem odkrili krvni strdek za desnim očesom med lobanjo in možgani.

O zdravstvenem stanju Clintonove je veliko znanega, njen 70-letni nasprotnik Donald Trump pa je še vedno skoraj popolna neznanka. Vse, kar je javnost izvedela do zdaj, je bilo poročilo njegovega osebnega zdravnika, podano povsem v slogu pacienta, da je Trump najbolj zdrav predsedniški kandidat v zgodovini ZDA.

Trump svoje zdravstvene podatke skriva, enako kot skriva svoje davčne napovedi. Pritiski nanj po objavi zdravstvene kartoteke se bodo zdaj okrepili, vendar se je Trump do zdaj izkazal za imunega proti pritiskom. Napovedal je sicer, da bo o svojem zdravju govoril s slavnim televizijskim zdravnikom doktorjem Ozom.

STA

 Letošnje ameriške volitve bodo 8. novembra, elektorski kolidž pa bo glasoval 19. decembra. Kongres bo 6. januarja 2017 preštel glasove, 20. januarja pa bo novi predsednik uradno prevzel funkcijo.

Ne spreglejte