Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2008,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 7. 2008, 10.51

8 let

Češka in ZDA podpisali sporazum o protiraketnem ščitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Češka in ZDA sta podpisali dvostranski sporazum o protiraketnem ščitu, ki predvideva postavitev radarskega sistema, ki je del ameriškega protiraketnega ščita, na čeških tleh.

"Sporazum o protiraketnem ščitu je pomemben kot sestavni del ne le za varnost ZDA in Češke, pač pa tudi za varnost zveze Nato in celotne mednarodne skupnosti," je ob podpisu povedala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in ob tem spregovorila tudi o Rusiji, ki ščitu ni naklonjena in meni, da ogroža njeno lastno varnost. "Hočemo, da bo sistem transparenten za Ruse," je poudarila. Rusija: Podpis zapleta evropsko in globalno varnost Na podpis sporazuma se je medtem kritično že odzvala Rusija. Kot je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, podpis zapleta evropsko in globalno varnost. Ministrstvo je še sporočilo, da Moskva ne bo več upoštevala predhodnih ameriških predlogov, katerih cilj je bil omiliti ruske skrbi, povezane s protiraketno obrambo. ZDA so sicer že v preteklosti omenile, da bodo ruski inšpektorji lahko obiskali prizorišča protiraketnega ščita, če se bosta s tem strinjali Praga in Varšava.

Vojaško posredovanje Rusije? Rusija je celo zagrozila, da se bo odzvala z "vojaškimi sredstvi", če bo ameriški protiraketni ščit postavljen v bližini njenih meja.

"Če bo ameriški protiraketni ščit postavljen blizu naše meje, se bomo prisiljeni odzvati ne na diplomatski način, temveč z vojaškimi sredstvi," so na ruskem zunanjem ministrstvu zapisali v izjavi. Dodali so, da ni dvoma, da bi kopičenje elementov ameriškega strateškega arzenala, usmerjenega proti ruskemu ozemlju, lahko vodilo v to, da bi Moskva sprejela določene ukrepe za zaščito svoje nacionalne varnosti.

Ratifikacija sporazuma v češkem parlamentu ni zagotovljena Danes podpisani sporazum mora še potrditi češki parlament, kar pa morda ne bo potekalo povsem gladko. Desno-sredinski vladi premiera Mireka Topolaneka znotraj koalicije namreč manjka nekaj glasov, kar pomeni, da bo za ratifikacijo sporazuma morala na svojo stran pridobiti nekaj opozicijskih poslancev.

Nenaklonjeno javno mnenje Topolanek je že pred popisom napovedal, da bo danes najverjetneje podpisan še en sporazum med državama, ki zadeva sodelovanje na področju obrambnih raziskav in razvoja. Medtem pa še vedno potekajo pogajanja o sporazumu, ki bo določal pogoje za ameriške uslužbence na območju radarja. Predhodne javnomnenjske raziskave so sicer večkrat pokazale, da dve tretjini Čehov nasprotujeta postavitvi ameriškega radarja v njihovi državi.

Washington si prizadeva za postavitev radarja, skupaj s prestrezniki raket v sosednji Poljski, da bi tako lahko kljubovali grožnji t.i. malopridnih držav, kot je na primer Iran. Pogajanja z Varšavo so po 14 mesecih zastala, saj Poljska v zameno za postavitev ščita na njihovem ozemlju zahteva dodatna varnostna zagotovila in obsežno pomoč pri posodobitvi svojih oboroženih sil. "Še vedno ostaja nekaj vprašanj, a ZDA so predstavile zelo radodarno ponudbo" Poljakom, ki želijo okrepiti svojo zračno obrambo, je še povedala Riceova.

Riceovo ob prihodu v Prago pričakali protestniki Riceovo so ob prihodu v češko prestolnico pričakali protestniki Greenpeacea, ki so ob tem razprostrli veliko podobo tarče. "Ne naredite nas za tarčo," je bilo zapisano na zastavi na hribu Letna nad češko prestolnico.

Ne spreglejte