Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 12. 2020,
9.08

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

cepivo COVID-19 cepljenje EMA

Nedelja, 27. 12. 2020, 9.08

3 leta, 4 mesece

Tako poteka cepljenje po Evropi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Cepljenje po svetu covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Številne države EU so danes v okviru množične kampanje prve državljane že cepile s cepivom proti covidu-19. Na Češkem se je kot prvi cepil premier Andrej Babiš, prvo članico zdravstvenega osebja so že cepili tudi v Rimu, v Avstriji pa pet prostovoljcev na Dunaju. Trojica držav je cepljenje začela že v soboto.

Češki premier se je pred kamerami cepil v osrednji vojaški bolnišnici v Pragi. Kot je dejal pred tem, želi s tem postaviti zgled. Posvaril je tudi pred lažnimi novicami. "Ljudem se ni treba bati," je dejal. Poleg njega se je cepila tudi 95-letna veteranka svetovne vojne Emilie Repikova, ki je cepljenje komentirala z besedami, da je zgolj malo zbodlo - to pa je tudi vse, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cepljenje covid-19
Novice Začelo se je cepljenje. Med prvimi cepljen upokojeni nadškof.

V Avstriji so kampanjo simbolično začeli s cepljenja petih prostovoljcev - treh žensk in dveh moških v starosti od 80 do 93 let. Do konca dneva bodo prve odmerke cepiv podelili v večini zveznih dežel. Kancler Sebastian Kurz je današnji dan označil za zgodovinskega. Menil je, da gre za "začetek zmage nad pandemijo", z vsakim cepljenim pa da stopamo bliže normalnosti.

Fotogalerija
1 / 21

"Ključno je za to, da dobimo nazaj svoja življenja"

Cepljenje po svetu covid-19 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Cepljenje se je že začelo tudi v Italiji. Kot prva ga je prejela 29-letna medicinska sestra Claudia Alivernini, ki je zaposlena v rimski bolnišnici Lazzaro Spallanzani. "Cepiti se je gesta ljubezni do bližnjega. Doživeli smo zgodovinski dan, ki ga ne bomo pozabili," je dejala ob tem. Za njo so v Rimu cepili dva zdravnika in še deset sodelavcev iste bolnišnice. "Ta datum bo za vedno z nami," je ob tem tvitnil premier Giuseppe Conte.

Prvo medicinsko sestro so že cepili tudi v deželi Lombardiji, ki je bila v epidemiji najhuje prizadeta in je tudi prejela največji delež od skoraj 10.000 odmerkov cepiva, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Cipru so že cepili več deset oskrbovancev in uslužbencev doma za starejše v prestolnici Limassol. V Španiji je cepivo kot prva prav tako prejela 96-letna oskrbovanka doma za starejše, sledila pa ji je uslužbenka istega doma. 91-letna prebivalka tovrstnega doma je kot prva prejela cepivo tudi na Švedskem.

Na Hrvaškem najprej cepili 81-letnico

Cepljenje so med oskrbovanci domov za starejše začeli tudi na Hrvaškem, kjer je bila kot prva cepljena 81-letnica. V Franciji bodo najprej cepili starejše ljudi in zdravstveno osebje. Kot prva je danes cepivo prejela 78-letnica v bolnišnici severno od Pariza.

Cepljenje po svetu covid-19 | Foto: Reuters Foto: Reuters

O začetku cepljenja poročajo tudi iz Litve, Danske, Malte in Bolgarije, kjer se je kot prvi cepil zdravstveni minister Kostadin Angelov, in Poljske, kjer je bila prva cepljena medicinska sestra v Varšavi. Cepljenje je prav tako steklo na Norveškem, ki sicer ni del EU, šteje pa med njene pomembne partnerice in z njo sodeluje tudi pri cepljenju.

Članice unije so prve pošiljke cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki je bilo na ravni EU odobreno nedavno, prejele v soboto. Vsaka je dobila 9750 odmerkov. Kdo bo najprej prejel cepivo, se je odločila vsaka država posebej. Nekatere prve odmerke namenjajo zdravstvenemu osebju, druge bodo najprej cepile oskrbovance domov za starejše. Kasneje, ko bodo prejele več cepiva, naj bi bilo cepljenje proti covidu-19 dostopno vsem.

V večini držav članic se skupna kampanja cepljenja začenja danes. Že v soboto so prvi državljani cepivo prejeli na Slovaškem in Madžarskem ter v Nemčiji. V slednji sicer danes nadaljujejo kampanjo cepljenja s pomočjo mobilnih enot, ki prednostno cepijo starejše od 80 let ter negovalno in zdravstveno osebje.

V ponedeljek bodo množično cepljenje prebivalstva začeli še v Belgiji, Luksemburgu, na Portugalskem in v Latviji. Kot zadnja v EU bo kampanjo cepljenja 8. januarja začela Nizozemska.

Novi sev koronavirusa dosegel tudi Kanado

Koronavirus. Covid-19. | Foto: Reuters Foto: Reuters V Veliki Britaniji odkriti novi sev novega koronavirusa v zadnjih dneh potrjujejo v vse več državah. Nazadnje so ga v soboto odkrili tudi v Kanadi. Gre za zakonski par, ki ni niti potoval niti bil v stiku z okuženimi.

Novo različico virusa so potrdili v pokrajini Ontario, kjer so že v soboto uvedli obsežno zaprtje, da bi preprečili širjenje.

Kanada je pred tem ta teden tudi podaljšala prepoved zasebnih in komercialnih letalskih povezav iz Velike Britanije do 6. januarja. Tudi sicer od potnikov, ki prispejo v državo, zahteva dvotedensko izolacijo, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

V Kanadi so doslej potrdili nekaj več kot 500 tisoč primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo približno 14.500 ljudi.

Novi sev koronavirusa so pred tem med drugim že potrdili v Franciji, Španiji, na Švedskem in na Japonskem.

Cepljenje covid-19
Novice Načrt Kreka: Do poletja cepiti 1,2 milijona ljudi
Ne spreglejte