Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
27. 12. 2020,
8.44

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

64

Natisni članek

NIJZ Milan Krek cepivo Jelko Kacin Koronavirus COVID-19 cepljenje

Nedelja, 27. 12. 2020, 8.44

3 leta, 3 mesece

Načrt Kreka: Do poletja cepiti 1,2 milijona ljudi

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

64

Cepljenje covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija bo do konca leta dobila skupno 16.575 doz cepiva, nato pa se enako količino odmerkov pričakuje vsak teden v naslednjem letu. Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal, da bi lahko 50-odstotno precepljenost dosegli konec maja oziroma v začetku julija, direktor Nacionalnega inštitut za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pa je dejal, da je cilj do poletja cepiti 1,2 milijona prebivalstva.

Krek, ki je ob začetku cepljenja proti covidu-19 obiskal Pegazov dom starejših v Rogaški Slatini, je v izjavi za javnost izrazil upanje, da se bomo tako rešili težkih oblik covida-19 in ohranili nešteta človeška življenja, poroča STA.

Po njegovih besedah je cepivo izredno pomembno darilo za domove starejših, kjer je virus neusmiljeno pobiral življenja. "Cepivo zmanjšuje posledice obolenj že v prvih desetih dneh po prejemu prve cepilne doze. Kljub temu je treba še naprej spoštovati vse predpisane epidemiološke ukrepe, ki so v veljavi. Cepivo je le dodaten ukrep," je dejal Krek.

Prvo pošiljko je potrebno porabiti do 31. decembra

Milan Krek | Foto: STA , Foto: STA , Napovedal je, da bodo prebivalstvo cepili postopno glede na razpoložljive količine cepiva, najprej najbolj ogrožene, potem pa bodo sledile skupine, ki jih bodo postopoma vpeljali v cepilni sistem.

Po prihodu nove pošiljke cepiva bo sledil cepilni maraton, v okviru katerega bodo do konca julija oz. avgusta cepili do 1,2 milijona ljudi, do takrat pa naj bi dobili še tri ali štiri vrste cepiv. Pošiljko cepiva, ki je prispela prva, pa je treba porabiti do 31. decembra, saj potem ne bo več uporabno.

Krek je izrazil zaskrbljenost, da se je doslej za cepljenje odločilo zelo malo zaposlenih v domovih starejših, kjer je zaposlenih 12 tisoč ljudi, od tega je 3000 okuženih.

Vsak teden nekaj več kot 16.500 doz cepiva

Včeraj je Slovenija, podobno kot več evropskih držav, dobila cepivo proti covid-19, danes pa se pri nas začenja cepljenje. V prvi pošiljki je Slovenija dobila 9.750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, do konca leta pa je predvidena še ena pošiljka s 6.825 dozami cepiva.

V prihodnjem letu bo Slovenija vsak teden prejela 16.575 doz cepiva, ko pa bodo odobrili še cepivo katerega drugega proizvajalca, se lahko številka zviša.

Direktor NIJZ Milan Krek. | Foto: STA , Direktor NIJZ Milan Krek. Foto: STA ,

Cepljenje covid-19
Novice Začelo se je cepljenje. Med prvimi cepljen upokojeni nadškof.

Vsak mesec bodo cepili več kot 60 tisoč ljudi

Vladni govorec Jelko Kacin je na sobotni novinarski konferenci izrazil prepričanje, da bomo vsak mesec cepili nekaj več kot 60 tisoč ljudi, kasneje, ob registraciji cepiv drugih proizvajalcev, pa bi se lahko številka zvišala na 100 tisoč na mesec.

"S tako dinamiko bi lahko nekje do konca maja ali začetka junija vendarle dosegli polovično precepljenost in takrat bomo lažje zadihali," je dejal Kacin.

Cepljenje se sicer pričenja danes, najprej bodo na vrsti stanovalci domov za starejše, ki covid-19 še niso preboleli.

Cepivo proti covid-19
Novice Fafangel: Danes je začetek zadnjega poglavja epidemije
Ne spreglejte