Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
14. 3. 2017,
7.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

Natisni članek

Theresa May London brexit Velika Britanija Evropska unija

Torek, 14. 3. 2017, 7.43

6 let, 7 mesecev

"Sprožitev brexita bo ključen trenutek za Veliko Britanijo"

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

London | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski parlament je pozno v ponedeljek odprl pot premierki Theresi May, da sproži 50. člen Lizbonske pogodbe, ki ureja izstop države iz EU. Po spodnjem domu je namreč ustrezni zakon brez dopolnil podprla tudi lordska zbornica. Britanska premierka Theresa May je podporo parlamenta pozdravila.

Člani lordske zbornice so se tako odrekli dopolniloma, ki so ju sprejeli na predhodnem glasovanju. Ti sta terjali, da ima parlament končno besedo pri dogovoru z Unijo in da imajo prebivalci EU tudi po izstopu iz EU v Veliki Britaniji enake pravice kot do zdaj. Lordi so zakon podprli z 274 glasovi proti 118, poroča britanski BBC.

Še pred tem je bil zakon z veliko večino potrjen v spodnjem domu parlamenta, kjer mu je nasprotovala le peščica poslancev iz vrst konservativcev.


Preberite še:
Bodo Britanci z zvijačami razbili EU?

Britanska tiha revolucija

Verica Trstenjak: Evropo bolj kot brexit ogrožajo migracije

Theresa May napovedala popoln izstop iz EU #video


Premierka bo postopek izstopa iz EU sprožila do konca meseca

T. i. zakon o brexitu naj bi v naslednjih dneh prejel uradno potrditev kraljice Elizabete II. in tako začel veljati. S tem bo imela Mayeva proste roke, da sproži 50. člen Lizbonske pogodbe in formalno začne postopek izstopa iz Unije.

"Še vedno smo na pravi poti z urnikom, ki sem ga zastavila pred šestimi meseci," je dejala Mayeva v spodnjemu domu parlamenta. Obljubila je, da se bo vrnila v spodnji dom še pred koncem meseca, da naznani sprožitev dvoletnih pogajanj po 50. členu lizbonske pogodbe, poroča STA.

"To bo ključen trenutek za celo državo, ko začnemo kovati nov odnos z Evropo in novo vlogo zase v svetu," je še dejala Mayeva. "Močni bomo, neodvisna globalna Britanija s ponovnim nadzorom nad svojimi mejami in zakoni," je dodala.

Mayeva bo tako počakala do konca meseca in nato uradno obvestila EU o nameri Velike Britanije, da zapusti povezavo. S tem bi se začela po pričakovanjih približno dve leti dolga pogajanja.

Lahko sploh še kaj prepreči odhod Velike Britanije iz EU, ki ga je med drugim spodbudila tudi migrantska kriza? Da, a le če se zgodijo dramatične spremembe v sami EU. Tovrstni nepričakovani dogodki so se v zadnjem letu že zgodili na obeh straneh Atlantskega oceana, piše britanski Independent.

Nov politični potres, ki bi korenito spremenil stanje na stari celini, bi lahko bila zmaga protipriseljenskih in protievropskih politikov Marine Le Pen na predsedniških volitvah v Franciji in Geerta Wildersa na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem. Kot poudarjajo v Independentu, je malo verjetno, da bi kateri od njiju postal voditelj svoje države. 

Britanska premierka Theresa May bo že danes imela proste roke, da sproži 50. člen Lizbonske pogodbe in formalno začne postopek izstopa iz Unije. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May bo že danes imela proste roke, da sproži 50. člen Lizbonske pogodbe in formalno začne postopek izstopa iz Unije. Foto: Reuters Na pragu najpomembnejših pogajanj

"Parlament je danes podprl vlado v njeni odločenosti, da nadaljuje izstop iz EU," je po glasovanju dejal minister za brexit David Davis. "Zdaj smo na pragu najpomembnejših pogajanj za svojo državo v tej generaciji," je dodal.

Škoti in Severni Irci hočejo ostati v EU

Zmago Mayeve v parlamentu je nekoliko zasenčila napoved škotske premierke Nicole Sturgeon, da sproži postopek za odobritev novega referenduma o neodvisnosti Škotske. Potekal naj bi, ko bo že približno znano, pod kakšnimi pogoji bo Velika Britanija zapustila EU.

Škotski je sledila še irska republikanska stranka Sinn Fein, ki je pozvala k vseirskemu referendumu o ponovni združitvi severnega in južnega dela Irske. Podobno kot na Škotskem se je tudi na Severnem Irskem večina volivcev izrekla za obstanek v EU.

Ne spreglejte