Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2017,
12.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Velika Britanija Evropska unija brexit Theresa May

Torek, 17. 1. 2017, 12.48

6 let, 6 mesecev

Theresa May napovedala popoln izstop iz EU #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je v Londonu predstavila angleško strategijo izstopa iz Evropske unije. Napovedala je čisti brexit brez polovičarstva, izpeljati pa ga želijo marca letos.

"Britanska javnost je pred šestimi meseci glasovala za spremembe, za svetlejšo prihodnost," je dolgo pričakovani govor začela britanska premierka Theresa May.

Napovedala je "čisti brexit", kar pomeni, da ne bodo ohranili delnega članstva, temveč popolnoma izstopili iz EU. "Ne prizadevamo si za to, da bi po odhodu obdržali grižljajček članstva," je poudarila.

To pomeni, da bo otoška država izstopila iz Evropskega sodišča in enotnega evropskega trga ter omejila ekonomske migracije. "Brexit pomeni nadzor nad številom ljudi, ki v Britanijo pridejo iz Evrope," je dejala Mayeva in dodala, da bodo evropski državljani še vedno dobrodošli.

O končnem dogovoru o brexitu bo glasoval britanski parlament.

"Zapuščamo EU, ne pa tudi Evrope"

Po končanem brexitu si Mayeva želi v dveh letih na novo izpogajati sodelovanje s povezavo, med drugim z oblikovanjem carinske unije.

Kljub brexitu Velika Britanija ostaja dobra soseda Evropske unije, a zunaj njenih meja, je dejala Mayeva. Dodala je, da uspeh Evropske unije ostaja v interesu Velike Britanije. Ob tem je poudarila, da Velika Britanija zapušča EU, ne pa tudi Evrope.

Mayeva želi do konca marca s sprožitvijo 50. člena Lizbonske pogodbe začeti postopek razdružitve z EU. A upoštevati bo treba tudi odločitev britanskega vrhovnega sodišča, ki še ni sporočilo, ali se bo morala prej posvetovati s parlamentom. To naj bi bilo znano do konca januarja.

V primeru negativne odločitve za Mayevo bo morala njena vlada hitro predložiti načrt zakona v parlamentu, da bi bilo vse končano do konca marca.

Govor britanske premierke je že pozitivno vplival na britanski funt. Po odločitvi Britancev za izstop iz EU se je britanska valuta znašla pod velikimi pritiski, po današnjem govoru pa že. Popoldne je bilo treba za funt odšteti 1,2340 dolarja oziroma 1,15 evra, potem ko je bil v začetku trgovanja vreden 1,2055 dolarja oziroma 1,14 evra.
Ne spreglejte