Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci

Torek, 1. 12. 2015, 16.21

8 let

Bo letos v Evropo prišlo milijon beguncev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Število pribežnikov, ki so letos prišli v Evropo, se približuje številki 900 tisoč. Na grško-makedonsko mejo makedonska vojska pošilja pripadnike specialnih enot za umirjanje napetosti.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNCHR) in Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sta sporočila, da se število pribežnikov v Evropi približuje številki 900 tisoč. Od januarja je Sredozemsko morje prečkalo okoli 870 tisoč pribežnikov.

Število prihodov se je novembra v primerjavi z oktobrom zmanjšalo za tretjino na 140 tisoč, kar je prvi upad števila prihodov letos.

Pri otrocih obstaja tveganje za bolezni, poškodbe, izkoriščanje, ugrabitve in trgovanje z njimi. Na balkanski migracijski poti so makedonske oblasti od sredine junija registrirale 15 tisoč mladoletnih oseb brez spremstva.

Na makedonsko-grški meji protesti migrantov Migranti znova protestirajo na grško-makedonski meji pri mejnem prehodu Gevgelija, kjer se jih je več deset povzpelo na žičnato ograjo in zahtevajo, da jim dovolijo vstop v Makedonijo. Po poročanju srbske televizije RTS na mejo prihajajo dodatni pripadniki specialnih enot, vojska pa je pripravila solzivec in vodne topove. Na mejo so prispela tudi oklepna vozila.

Več deset ekonomskih migrantov, večinoma iz Irana, se je povzpelo na ograjo in pozivajo še preostale k protestu. Veliko število migrantov je prišlo do ograje na grški strani meje, v prvih vrstah pa so otroci, ki nosijo transparente.

Razlog protesta je naraščanje nezadovoljstva, potem ko je minulo noč v Makedonijo vstopilo več tisoč beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, medtem ko oni že več dni čakajo na drugi strani meje, kjer spijo v šotorih ali v sprejemnem centru v kraju Idomeni.

Makedonska vojska krepi žičnato ograjo Makedonska vojska sicer od danes zjutraj koplje luknje za stebre, s katerimi želijo okrepiti žičnato ograjo na meji z Grčijo. Doslej so postavili okoli osem kilometrov ograje. Kot navaja RTS, dela niso končana, saj želijo postaviti 50 kilometrov dolgo ograjo.

Ne spreglejte