Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2023,
8.11

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

humanitarna pomoč begunci Izrael Palestina evakuacija Gaza

Torek, 5. 12. 2023, 8.11

4 mesece, 3 tedne

61. dan vojne v Izraelu

Izraelske sile prodrle v begunsko taborišče na severu Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Izraelska vojska | Izraelska vojska je sporočila, da spušča letake s kodami QR, ki odpirajo zemljevid, ki prebivalce Gaze usmerja na varnejša območja, poroča britanski BBC. | Foto Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da spušča letake s kodami QR, ki odpirajo zemljevid, ki prebivalce Gaze usmerja na varnejša območja, poroča britanski BBC.

Foto: Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da je prodrla v begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze in zasedla poveljniški center Hamasa. Izraelske sile krepijo tudi operacije na jugu palestinske enklave, kjer naj bi ob meji z Egiptom danes dovolili dobavo humanitarne pomoči. Medtem v Gazi obnavljajo prekinjene telekomunikacijske povezave.

Poudarki dneva: 

18.20 V obstreljevanju na izraelsko-libanonski meji ubit libanonski vojak

17.23 Izbruh nalezljivih bolezni v Gazi 
14.58 Katarski emir Izrael obtožil genocida v Gazi
12.23 Izraelske sile prodrle v begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze
9.40 ZDA prekinitev premirja v Gazi pripisujejo nasilju pripadnikov Hamasa nad talkami
8.00 Evakuacije ob nadaljevanju izraelskih napadov povzročajo kaos na jugu Gaze

18.20 V obstreljevanju na izraelsko-libanonski meji ubit libanonski vojak

V izraelskem obstreljevanju na meji z Libanonom je bil danes ubit libanonski vojak, je sporočila libanonska vojska. To je prva smrtna žrtev med libanonskimi vojaki od izbruha sedanjih sovražnosti, ki so se začele v začetku oktobra. 

Kot je sporočila libanonska vojska, je bil med izraelskim bombardiranjem vojaškega položaja na obmejnem območju Adajseh danes ubit vojak, trije so bili ranjeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za prvega libanonskega vojaka, ki je umrl v sovražnostih na izraelsko-libanonski meji, kjer se je po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra okrepilo obstreljevanje med izraelsko vojsko in oboroženimi skupinami.

Libanonska tiskovna agencija je poročala, da je izraelska vojska obstreljevala in izvajala zračne napade na južni Libanon, ki so sledili seriji napadov libanonskega proiranskega gibanja Hezbolah na izraelske položaje.

Doslej je bilo v obstreljevanju na libanonski strani po podatkih AFP ubitih več kot 110 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha in tudi več deset civilistov. V izraelskem obstreljevanju je bil 9. oktobra lažje ranjen tudi častnik libanonske vojske.

Na izraelski strani je bilo po podatkih izraelskih oblasti ubitih šest vojakov in trije civilisti.

Gre za najhujšo zaostritev spora na območju od druge libanonske vojne leta 2006.

17.23 Izbruh nalezljivih bolezni v Gazi 

Rekordno število ljudi v Gazi oboleva za nalezljivimi boleznimi, kar je posledica življenjskih razmer razseljenih Palestincev v prenatrpanih zavetiščih, poroča Deutsche Welle. To še dodatno obremenjuje zdravnike in klinike, ki so že tako preobremenjeni zaradi izraelske ofenzive.

V Gazi vlada pomanjkanje vode in hrane, prebivalci so pogosto deležni le enega obroka na dan, kopičijo se odpadki. Zato ni čudno, da se med prebivalci širijo hepatitis, diareja in respiratorna obolenja ter zaradi katastrofalnih higienskih razmer tudi uši in garje.

14.58 Katarski emir Izrael obtožil genocida v Gazi

Katarski emir Tamim bin Hamad al Thani je danes Izrael obtožil genocida na območju Gaze. Opozoril je, da pravica do samoobrambe ne velja za okupirana ozemlja in ne dovoljuje zločinov, kakršne jih je zagrešil Izrael. Kritičen je bil tudi do neukrepanja mednarodne skupnosti pri reševanju konflikta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Sramotno je, da mednarodna skupnost dopušča zločine, v katerih se že skoraj dva meseca nadaljuje sistematično in namerno pobijanje nedolžnih civilistov, tudi žensk in otrok," je opozoril na zasedanju Sveta za sodelovanje v zalivu (GCC) v Dohi.

Pozval je k mednarodni preiskavi "pobojev, ki jih je zagrešil Izrael", in obsodil napade na civiliste vseh narodnosti in veroizpovedi. Prav tako je poudaril, da si Katar nenehno prizadeva za obnovitev prekinitve ognja, ki pa po njegovem mnenju ni alternativa trajnemu premirju v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Katar je nedavno deloval kot posrednik med Izraelom in oboroženim palestinskim gibanjem Hamas ter odigral pomembno vlogo pri večdnevnem premirju in izmenjavi izraelskih talcev za palestinske zapornike. Do propada dogovora o začasni prekinitvi ognja in nadaljevanja izraelskih operacij je prišlo minuli petek, izraelske sile pa so od takrat še okrepile napade na celotnem območju Gaze.

12.23 Izraelske sile prodrle v begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze

Izraelska vojska je danes po poročanju britanskega BBC zatrdila, da so njeni pripadniki v taborišču Džabalija zasedli poveljniški center Hamasa, kjer naj bi med drugim našli "orožje in zemljevide". Pred začetkom vojne je bila Džabalija največje od osmih begunskih taborišč na območju Gaze, kjer je bilo po podatkih Združenih narodov registriranih več kot 116 tisoč beguncev.

Izraelski tanki in buldožerji so medtem danes z vzhoda prodrli tudi proti Han Junisu, največjemu mestu v južnem delu oblegane palestinske enklave. Izraelska vojska je sporočila še, da se je glavna cesta Salah al Din, ki v mesto vodi s severne strani, spremenila v bojišče.

"Prebivalcem Gaze je bilo naročeno, naj ne uporabljajo ceste Salah al Din, temveč naj se preusmerijo na druge poti," je na omrežju X zapisala izraelska vojska. Ob tem je sporočila, da bo na območju Rafe ob meji med Gazo in Egiptom danes do 14. ure po lokalnem času veljala "lokalna taktična prekinitev ognja, ki bo omogočila prihod nadaljnje humanitarne pomoči".

Palestinsko telekomunikacijsko podjetje Paltel pa je sporočilo, da v osrednjem in južnem delu Gaze postopoma ponovno vzpostavlja storitve fiksne in mobilne telefonije ter internetne povezave, ki so bile v ponedeljek prekinjene zaradi okrepljenih izraelskih napadov na ključno infrastrukturo.

Predstavniki ZN, ZDA in več drugih držav so Izrael v zadnjih dneh večkrat pozvali k prizadevanjem za zaščito civilistov. Kljub temu pa je bilo od preteklega petka, ko je propadel dogovor o začasni prekinitvi ognja v Gazi, po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva v okrepljenih napadih izraelskih sil ubitih približno 900 ljudi.

Skupno število žrtev v Gazi od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi med izraelskimi silami in palestinskim gibanjem Hamas, bo po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva kmalu preseglo 16 tisoč, pri čemer je med ubitimi 70 odstotkov žensk ali otrok.

9.40 ZDA prekinitev premirja v Gazi pripisujejo nasilju pripadnikov Hamasa nad talkami

Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Matthew Miller je v ponedeljek izjavil, da so pripadniki gibanja Hamas verjetno odlašali pri osvoboditvi žensk in s tem povzročili prekinitev začasnega premirja v spopadih z Izraelom, ker niso hoteli, da bi talke javno spregovorile o spolnem nasilju nad njimi. Hamas njegove trditve zanika.

"Zdi se, da je eden od razlogov, zakaj nočejo izročiti žensk, ki so jih zadrževali kot talke, in zakaj je prekinitev ognja propadla, to, da nočejo, da bi te ženske lahko javno spregovorile o tem, kaj se jim je zgodilo, medtem ko so bile v ujetništvu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Miller.

Predstavnik ameriškega State Departmenta ni hotel navesti podrobnosti o domnevnem spornem ravnanju z ženskami in spolnem nasilju Hamasa, pri čemer se je skliceval na občutljivost razpravljanja o ravnanju z ujetniki. Dejal pa je, da ZDA "nimajo razloga za dvom" o poročilu o spolnem nasilju nad talkami.

Palestinsko gibanje Hamas je v ponedeljek v izjavi na omrežju Telegram zavrnilo obtožbe o posilstvih in spolnem nasilju kot "neutemeljene laži", s katerimi naj bi Izrael hotel izkrivljati "humano" ravnanje Hamasa z izraelskimi talci, poročata AFP in britanski BBC.

Izrael je v okviru dogovora o premirju, pri katerem so posredovali Katar, Egipt in ZDA, za sedem dni prekinil silovito ofenzivo v Gazi. Dogovor o začasni prekinitvi ognja in nadaljevanja izraelskih operacij je propadel pretekli petek, izraelske sile pa so od takrat še okrepile napade na celotnem območju Gaze.

V času trajanja premirja sta obe strani izvedli sedem izmenjav ujetnikov - iz izraelskih zaporov je bilo izpuščeno večje število palestinskih zapornikov, v zameno za osvoboditev več kot sto izraelskih in drugih talcev Hamasa. Po podatkih izraelske vojske v Gazi še vedno ostaja najmanj 137 talcev.

8.00 Evakuacije ob nadaljevanju izraelskih napadov povzročajo kaos na jugu Gaze

Izraelska vojska je okrepila operacije na jugu Gaze, humanitarne organizacije pa opozarjajo, da se ljudje kljub pozivom in navodilom izraelskih sil nimajo več kam umakniti. Število razseljenih v Gazi se je povečalo na 1,9 milijona. Poleg tega tamkajšnje oblasti poročajo, da so na celotnem ozemlju palestinske enklave prekinjene vse povezave.

Izraelske sile so po poročanju britanskega BBC sporočile, da so vzpostavile "varna območja", kamor se lahko prebivalci Gaze umaknejo pred bombardiranjem, vendar so uradniki ZN te trditve zavrnili. "Ta območja ne morejo biti varna ali humanitarna, če so razglašena enostransko," je dejala Lynn Hastings, koordinatorka ZN za dobavo humanitarne pomoči na palestinska ozemlja.

Izraelska vojska je sporočila, da "spušča letake s kodami QR, ki odpirajo zemljevid, ki prebivalce Gaze usmerja na varnejša območja", poroča britanski BBC. Vendar dopisnik iz Gaze poroča, da Palestinci na prizadetih območjih zemljevida ne morejo videti, ker nimajo dostopa do interneta. Izraelska vojska je sicer odredila evakuacijo petine Han Junisa, glavnega mesta na jugu Gaze.

"Imamo polna zavetišča, zdravstveni sistem na kolenih, pomanjkanje čiste pitne vode, ustreznih sanitarij in neurejeno prehrano za ljudi, ki so že tako psihično in fizično izčrpani. Nihče v Gazi ni varen in nikamor več se ni mogoče umakniti," je dejala Hastings. Ob tem je opozorila na možnost še bolj črnega scenarija, če ljudem ne bodo mogle več pomagati niti humanitarne organizacije.

Poleg tega je generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v ponedeljek na omrežju X zapisal, da je izraelska vojska naročila WHO, naj v 24 urah izprazni svoje skladišče z zdravstvenimi pripomočki na jugu Gaze, češ da ga "zaradi kopenskih operacij ne bo mogoče uporabiti".

"Izrael pozivamo, naj prekliče ta ukaz ter sprejme vse mogoče ukrepe za zaščito civilistov in civilne infrastrukture, vključno z bolnišnicami in humanitarnimi objekti," je še zapisal vodja WHO.

Izraelske oblasti so danes zanikale, da bi izdale takšen ukaz. "Resnica je, da vas nismo prosili za evakuacijo skladišč, kar smo jasno (in pisno) sporočili tudi ustreznim predstavnikom ZN. Od uradnika ZN bi pričakovali večjo natančnost," je na omrežju X sporočil COGAT, organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve.

Ne spreglejte