Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2024,
16.52

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

Natisni članek

nacionalna varnost vohunjenje Avstrija

Ponedeljek, 1. 4. 2024, 16.52

4 tedne

Avstrijski kancler zaradi suma vohunjenja sklical svet za nacionalno varnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93
Karl Nehammer, avstrijski kancler | Avstrijski kancler Karl Nehammer se boji, da poskušajo ruske vohunske mreže avstrijsko nacionalno varnost ogroziti z "infiltracijo v politične stranke in mreže." | Foto Guliverimage

Avstrijski kancler Karl Nehammer se boji, da poskušajo ruske vohunske mreže avstrijsko nacionalno varnost ogroziti z "infiltracijo v politične stranke in mreže."

Foto: Guliverimage

Avstrijski kancler Karl Nehammer je zaradi suma vohunjenja nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta, ki so ga aretirali v petek, danes sklical svet za nacionalno varnost. Svet bo predvidoma zasedal 9. aprila. Nehammer je zatrdil, da je treba "ustaviti ruske vohunske mreže, ki ogrožajo Avstrijo".

Nehammer je na novinarski konferenci dejal, da poskušajo ruske vohunske mreže avstrijsko nacionalno varnost ogroziti z "infiltracijo v politične stranke in mreže ter izkoriščanjem slednjih", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ott je bil uslužbenec zdaj že razpuščenega Zveznega urada za varstvo ustave in boj proti terorizmu (BVT), ki se je preoblikoval v današnji Direktorat za državno varnost in obveščevalno službo (DSN).

Karl Nehammer
Novice Avstrijci na nogah: kancler revnim svetoval, naj otroci jedo v McDonald'su

Ott se je nazadnje pojavljal v medijih v povezavi z bivšim članom uprave propadlega nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecard Janom Marsalekom, ki naj bi mu pomagal vzpostaviti vohunsko celico za Rusijo znotraj BVT, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ott naj bi skupaj z drugim bivšim uslužbencem BVT pridobival informacije za Marsaleka oziroma Rusijo, pri čemer se je opiral na svoje pretekle dejavnosti kot agent obveščevalne službe in policijski ataše v Italiji. Po poročanju nemške revije Spiegel je šlo za informacije o novinarjih, ki živijo v Evropi, in o kazahstanskem opozicijskem politiku. Ott je sicer v intervjuju za Spiegel vse očitke na svoj račun zanikal.

Hallstatt
Novice Naši sosedi, ki jih je Rusija spravila v veliko zagato

Otta avstrijske oblasti preiskujejo že vrsto let, obtožen pa je različnih kaznivih dejanj. Za dunajsko državno tožilstvo je bilo zdaj kot kaže na voljo dovolj dokazov, da je zanj izdalo nalog za aretacijo, poroča APA.

Deželno sodišče na Dunaju je Ottu v nedeljo odredilo preiskovalni pripor. Ott je sicer vse obtožbe zanikal.

Dunaj
Novice Avstrija napovedala kapico na najemnine
Karl Nehammer
Novice Avstrijski kancler: Pri širitvi schengna nimamo problema s Hrvaško
Ne spreglejte