Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2023,
15.01

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

nadzor Avstrija Poljska Slovaška migranti

Torek, 3. 10. 2023, 15.01

6 mesecev, 4 tedne

Avstrija, Poljska in Češka uvajajo nadzor na meji s Slovaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Migranti v Bosni | Migracijski val se je preko Slovaške okrepil.  | Foto Guliverimage

Migracijski val se je preko Slovaške okrepil.

Foto: Guliverimage

Poljska in Češka sta danes sporočili, da bosta v sredo uvedli nadzor na svojih mejah s Slovaško s ciljem zajeziti nezakonite migracije. Da bo v sredo uvedla nadzor na notranji schengenski meji s Slovaško, je danes sporočila tudi Avstrija.

Nadzor na avstrijsko-slovaški meji se bo začel opolnoči in bo sprva trajal deset dni, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočil avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Cilj je preprečiti tihotapcem, da bi ubirali alternativne poti prek Avstrije, je dodal.

Avstrija sicer že od leta 2015 izvaja nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo in Madžarsko. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje, pri čemer se trenutno podaljšanje izteče sredi novembra. Po neuradnih informacijah ga bodo podaljšali še za pol leta.

Odločitev o uvedbi nadzora na meji s Slovaško so že pred tem danes sporočile oblasti v Varšavi in Pragi.

"Migracijski val prek Slovaške se je okrepil"

"Od polnoči znova uvajamo mejni nadzor na meji s Slovaško," je dejal poljski notranji minister Mariusz Kaminski, enako pa je v Pragi sporočil njegov češki kolega Vit Rakušan.

"Vlada se je odločila za ponovni začasni mejni nadzor na meji s Slovaško. Nadzor bo uveden opolnoči," je danes na novinarski konferenci dejal Kaminski, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Dodal je, da bo nadzor sprva uveden za deset dni, zelo verjetno pa ga bodo podaljšali.

Opozoril je, da se je migracijski val prek Slovaške okrepil, število prebežnikov, ki na Slovaško pridejo nezakonito, pa se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za skoraj desetkrat.

Varšava je o vzpostavitvi nadzora na notranji schengenski meji s Slovaško že obvestila Evropsko komisijo, je dodal Kaminski.

Nadzor na meji s Slovaško bo v sredo uvedla tudi Češka, je danes sporočil češki notranji minister Vit Rakušan. Češka bo nadzor izvajala do 13. oktobra, je dodal na družbenem omrežju X in dejal, da je ukrep usklajen s Poljsko.

"Število nezakonitih migrantov v EU znova narašča. Tega ne jemljemo zlahka," pa je na družbenem omrežju X sporočil češki premier Petr Fiala.

Pribežniki na Slovaško večinoma prihajajo iz Srbije prek Madžarske 

Na Slovaškem so v zadnjem obdobju zabeležili porast števila prebežnikov, ki večinoma prihajajo iz Srbije prek Madžarske. V prvih osmih mesecih letos so prestregli približno 24.500 migrantov, ki so v državo vstopili nezakonito.

Robert Fico, ki je po sobotnih volitvah v ponedeljek dobil mandat za sestavo vlade, je obljubil, da bo uvedel takojšen nadzor na meji z Madžarsko, če bo postal premier. "Za rešitev vprašanja z migranti bomo morali uporabiti silo," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Hrvaška policija migranti
Novice Knovs zadolžil Sovo in policijo, da spremljata dogajanje na področju migracij
Migranti v Italiji
Novice V Italiji 83 odstotkov migrantov več kot lani
Boštjan Poklukar
Novice Poklukar: Početje Avstrije je nezakonito in nesorazmerno
Ne spreglejte