Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2023,
18.20

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

migranti Avstrija državna meja Boštjan Poklukar

Četrtek, 28. 9. 2023, 18.20

7 mesecev

Poklukar: Početje Avstrije je nezakonito in nesorazmerno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Boštjan Poklukar | Minister Boštjan Poklukar je mnenja, da tako strog nadzor na meji med Slovenijo in Avstrijo, kot ga izvajajo Avstrijci, v tem trenutku ni pomemben, saj je število nezakonitih prehodov meje z Avstrijo zanemarljivo nizko, zaradi poostrenega nadzora pa na prehod meje dlje časa trajajo tudi avstrijski državljani. | Foto STA

Minister Boštjan Poklukar je mnenja, da tako strog nadzor na meji med Slovenijo in Avstrijo, kot ga izvajajo Avstrijci, v tem trenutku ni pomemben, saj je število nezakonitih prehodov meje z Avstrijo zanemarljivo nizko, zaradi poostrenega nadzora pa na prehod meje dlje časa trajajo tudi avstrijski državljani.

Foto: STA

Slovenski notranji minister Boštjan Poklukar ne vidi izboljšanja v zvezi z avstrijskim nadzorom na meji s Slovenijo, o katerem je v zadnjih dneh poročala Evropska komisija. Nadzor je še vedno nesorazmeren, pa tudi nezakonit, je povedal danes v Bruslju. Avstrija naj bi sicer po neuradnih informacijah nadzor podaljšala še za pol leta. Evropska komisarka Ylva Johansson je medtem menila, da državi napredujeta pri iskanju alternativnih ukrepov.

"Ne, notranji nadzor Republike Avstrije je še vedno nesorazmeren ukrep. Pravzaprav je tudi nezakonit ukrep," je minister odgovoril na vprašanje, kako gleda na navedbe Evropske komisije, da se je stanje v zvezi z avstrijskim nadzorom na meji s Slovenijo izboljšalo.

Pri tem je spomnil na 15-kilometrske kolone pred karavanškim predorom, v katerih so poleti stali tudi avtomobili avstrijskih družin.

Zastoj pred predorom Karavanke konec avgusta letos | Foto: promet.si Zastoj pred predorom Karavanke konec avgusta letos Foto: promet.si

"Notranja kontrola v tem trenutku res ni potrebna," je dejal Poklukar. Število nezakonitih prehodov slovenske meje z Avstrijo je namreč zanemarljivo nizko. Avstrijski nadzor poleg tega po ministrovih besedah povzroča tudi veliko gospodarsko škodo.

"Čudi me, da Evropska komisija, tudi gospa komisarka (Ylva Johansson), na ta ukrep ne gleda tako kot mi v Sloveniji," je poudaril.

državna meja
Novice Hrvaška okrepljen nadzor slovenske policije razume kot taktično potezo

Nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko je Dunaj uvedel leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje, pri čemer se trenutno podaljšanje izteče sredi novembra. Po neuradnih informacijah ga bodo podaljšali še za pol leta.

V Bruslju so sicer ta teden navedli, da je glede nadzora na meji z Avstrijo prišlo do določenega izboljšanja. Pri tem so izpostavili tesnejše sodelovanje oblasti, pa tudi zmanjšanje števila sistematičnih pregledov.

Evropska komisarka: Slovenija je med bolj prizadetimi zaradi nadzora

Komisarka za notranje zadeve Johansson je medtem vztrajala, da poročila, ki jih prejema, kažejo, da državi napredujeta pri iskanju boljših načinov, ki bi nadomestili nadzor na notranji meji. To bo kasneje predstavljeno tudi v uradnem poročilu, je povedala. Slovenijo je ob tem označila za eno od članic, ki so najbolj prizadete zaradi nadzora na notranjih mejah.

V Bruslju so ta teden navedli, da je glede nadzora na meji med Avstrijo in Slovenijo prišlo do določenega izboljšanja. Pri tem so izpostavili tesnejše sodelovanje oblasti, pa tudi zmanjšanje števila sistematičnih pregledov.

Nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko je Dunaj uvedel leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje, pri čemer se trenutno podaljšanje izteče sredi novembra. Po neuradnih informacijah naj bi ga podaljšali še za pol leta.

Mejni nadzor v Nemčiji
Novice Bruselj: Nadzor na meji med Slovenijo in Avstrijo prinesel izboljšanje
Ne spreglejte