Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
6.34

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

farmacevtska industrija tehnologija sodelovanje Švica Matjaž Han gospodarstvo

Torek, 9. 4. 2024, 6.34

3 tedne

Zakaj je gospodarsko sodelovanje s Švico za Slovenijo tako zelo pomembno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Matjaž Han | Gospodarsko sodelovanje s Švico je za Slovenijo zelo pomembno in se v zadnjih letih krepi. | Foto STA

Gospodarsko sodelovanje s Švico je za Slovenijo zelo pomembno in se v zadnjih letih krepi.

Foto: STA

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han danes začenja dvodnevni uradni obisk v Švici, katerega namen je utrditi položaj Slovenije kot privlačne države za naložbeno in visokotehnološko dejavnost ter okrepiti gospodarsko sodelovanje s Švico tudi s širitvijo na področja, kot so vesoljske tehnologije.

Kot so pred dnevi pojasnili na ministrstvu, se bo Han v okviru obiska v Bernu bilateralno srečal z zveznim svetnikom in ministrom Švice za gospodarske zadeve, izobraževanje in raziskave Guyem Parmelinom.

Poleg tega se bo oglasil na sedežih globalnih farmacevtskih podjetij Sandoz in Novartis. Tam se bo sestal z več vodstvenimi predstavniki, tudi za Slovenijo, kjer sta ob nedavno ločeni družbi pomembna gospodarska igralca, njuna vloga pa se z novimi naložbami samo še krepi.

Na sporedu ima obisk Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) v Meyrinu pri Ženevi, kjer si bo ogledal pospeševalnik, podatkovni center in center Atlas za obiskovalce ter se srečal z direktorico za mednarodne odnose Charlotte Lindeberg Warakaulle in slovenskimi znanstveniki.

Kot so spomnili na ministrstvu, Sloveniji julija poteče status pridružene članice Cerna, potem je načrtovan prehod v polnopravno članstvo. "Polnopravno članstvo bo po eni strani olajšalo in okrepilo sodelovanje in dejavnosti slovenskih znanstvenikov, obenem pa bo omogočilo poln dostop slovenskega gospodarstva do naročil Cerna ter s tem povezan prodor na zahtevne trge z izdelki z visoko stopnjo vloženega znanja," so poudarili.

Han se bo z delegacijo podal tudi na sedež Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu, kjer bo imel pogovor s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. Razprava bo tekla o evropskem modelu športa in vrednotah, ki so v okviru modela izpostavljene.

Slovenija se bo po navedbah gospodarskega ministrstva na švicarskem trgu predstavila tudi kot privlačna država za turistično dejavnost. Han bo tako nagovoril udeležence turistično-promocijskega dogodka Roadshow Švica – workshop Bern 2024, ki ga organizira Slovenska turistična organizacija.

Gospodarsko sodelovanje s Švico je za Slovenijo zelo pomembno in se v zadnjih letih krepi. "Švica je tako na strani izvoza kot uvoza najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije ter tretja največja vlagateljica v slovensko gospodarstvo," so poudarili na gospodarskem ministrstvu. Posebej so izpostavili sektor farmacije ter vlogo Novartisa, Sandoza in Leka v njem.

Martin Sellner, desničarski skrajnež
Novice Švica deportirala avstrijskega skrajno desnega aktivista Sellnerja #video
Ljubljana
Novice Podatki Eurostata: bo Slovenija Švica? Ne, Romunija.
Švica
Novice Referendum: Do kdaj bodo delali Švicarji?
švicarska zastava Švica
Novice Odločitev je padla: Švica bo prepovedala delovanje Hamasa
Univerza v Ljubljani
Novice Švica najpametnejša država v Evropi, Slovenija na 14. mestu
Ne spreglejte