Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
18.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

inteligenca Švica Slovenija

Torek, 13. 2. 2024, 18.20

2 meseca, 1 teden

Švica najpametnejša država v Evropi, Slovenija na 14. mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49
Univerza v Ljubljani | Naša država se je najbolj odrezala pri kakovosti in dostopnosti izobraževalnega sistema. | Foto Ana Kovač

Naša država se je najbolj odrezala pri kakovosti in dostopnosti izobraževalnega sistema.

Foto: Ana Kovač

Po raziskavi spletne šole za poučevanje TutorSpace je med 44 evropskimi državami najpametnejša oziroma najbolj inteligentna Švica. Slovenija je na 14. mestu. Inteligentnost držav so raziskovalci ugotavljali na podlagi 17 dejavnikov, med katerimi so kakovost in dostop do izobraževanja, digitalna pismenost in javne naložbe v izobraževanje.

Švici je uspelo doseči najvišje vrednosti v vseh štirih opredeljenih kategorijah: kakovost izobraževalnega sistema in dostopnost do izobraževanja, visokošolski sistem in znanstvene raziskave, bralna in digitalna pismenost ter javne naložbe v izobraževalni sistem, piše švicarski medij Watson.

Švica je na prvem mestu dosegla skupaj 81,1 odstotka od mogočih sto odstotkov. Alpski državi sledijo v prvi deseterici Danska, Finska, Islandija, Norveška, Švedska, Belgija, Nizozemska, Estonija in Velika Britanija.

Prvi deseterici sledijo Nemčija, Irska, Avstrija, na 14. mestu pa je Slovenija, ki ima 61,7 odstotka od sto odstotkov. Naša država se je najbolj odrezala pri kakovosti in dostopnosti izobraževalnega sistema (74,7 odstotka). Pri tem merilu je npr. boljša od severne sosede Avstrije.

Solidna je tudi pri bralni in digitalni pismenosti (71,3 odstotka). Slabše je pri javnih naložbah v izobraževalni sistem (53,1 odstotka). Po raziskavi je naša država najbolj šibka pri kakovosti visokošolskega sistema in znanstvenih raziskav (47,4 odstotka).

Od sosed je na lestvici višje od Slovenije uvrščena le Avstrija (62,3 odstotka), vse druge, Madžarska (50 odstotkov), Hrvaška (46,4 odstotka) in Italija (43,6 odstotka), so slabše ocenjene.

 

Ne spreglejte