Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2024,
17.48

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

Natisni članek

ekstremist Švica desničarski skrajneži

Nedelja, 17. 3. 2024, 17.48

1 mesec, 1 teden

Švica deportirala avstrijskega skrajno desnega aktivista Sellnerja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74
Martin Sellner, desničarski skrajnež | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švicarska policija je danes sporočila, da je prekinila zborovanje okoli sto skrajnih desničarjev v Tegerfeldnu, ki se ga je med drugim udeležil vodja avstrijskega identitarnega gibanja Martin Sellner. Slednjega je policija tudi aretirala in deportirala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sellner, ki se je zaradi donacije osumljenca za teroristični napad v novozelandskem Christchurchu pred leti znašel pod drobnogledom avstrijskih preiskovalcev, se je leta 2019 prvaku SDS Janezu Janši na Twitterju zahvalil za podporo.

"Da bi zagotovili javno varnost in preprečili spopade z ljudmi z nasprotne strani, je bil govorec dogodka odstranjen," je v izjavi navedla policija in potrdila, da gre za Sellnerja. Dodala je, da jim je uspelo preprečiti prihod političnih nasprotnikov, da bi se izognili morebitnim spopadom.

V Švico naj bi priplul z gumijastim čolnom

Sellner je po lastnih navedbah v Švico prispel po Bodenskem jezeru z gumijastim čolnom. "Vsem ljudem, ki jih skrbi potovanje v Švico, lahko le priporočim, da je vstop preko Bodenskega jezera varen in enostaven," je dejal.

Božični sejem v berlinu
Novice Ujeli najstnika, ki sta načrtovala napad na "nevernike" na božičnem sejmu

Na srečanju v Tegerfeldnu, ki ga je organizirala skrajno desna skupina Junge Tat in je potekalo v soboto v najeti dvorani, je Sellner nameraval predstaviti svojo knjigo na temo množičnega izgona migrantov.

"Ko je lastnica izvedela za naravo dogodka, je odpovedala najemno pogodbo," je pojasnila policija. Vendar skupina Junge Tat ni prekinila srečanja, policija pa je morala posredovati, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Mene lahko priklenejo, naših idej pa ne. Remigracija je neizogibna," je Sellner dejal na omrežju X v odzivu na aretacijo in dodal, da zdaj dva meseca ne sme vstopiti v kanton Aargau. Desničarski skrajneži izraz remigracija uporabljajo v kontekstu, da bi morali ljudje tujega porekla zapustiti državo, tudi pod prisilo.

AfD v Turingiji
Novice Nemška AfD v deželi Saška-Anhalt prepoznana za ekstremistično

Na incident se je odzval tudi v Južni Afriki rojeni milijarder Elon Musk, ki je na omrežju X, ki si ga lasti, zapisal: "Ali je to zakonito?"

O tovrstnem izgonu ljudi je Sellner novembra lani v Nemčiji razpravljal z nekaterimi člani skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), Krščansko-demokratske unije (CDU) in konservativne skupine Unija vrednot (Werteunion). Razkritje sestanka skrajne desnice je sprožilo več množičnih protestov v Nemčiji in Avstriji.

Leta 2019 se je zahvalil Janezu Janši, sledi mu Žan Mahnič

Sellner je dobro znan tudi pri nas. Leta 2019 smo poročali o tem, da se je prek Twitterja zahvalil prvaku SDS Janezu Janši. Avstrijski mediji so Sellnerjevo zahvalo povezovali s tem, da je šef SDS na omenjenem družbenem omrežju nedavno objavil zapis avstrijskega skrajnega identitarnega gibanja. Z njegovega profila na omrežju X je razvidno, da Sellnerju še vedno sledi tudi poslanec SDS Žan Mahnič.

Janša je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zadnji tvit gibanja identitarcev delil po tem, ko so se simpatizerji gibanja postavili v bran Sellnerju, ki so ga kriminalisti pri naših severnih sosedih preiskovali zaradi donacije osumljenca za nedavne teroristične napade na Novi Zelandiji. V napadih, ki jih je izvedel desničarski skrajnež iz Avstralije, je bilo ubitih 50 ljudi, tudi otroci. Napadalec je leta 2016 obiskal tudi Slovenijo, v Avstriji pa je bil od 27. novembra do 4. decembra 2018.

streljanje, Norveška
Novice V mošeji na Norveškem streljal desničarski ekstremist
Ne spreglejte