Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2019,
16.01

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Natisni članek

ošpice UKC Ljubljana

Petek, 26. 4. 2019, 16.01

5 let

Nov primer ošpic: varna le polovica obveščenih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so potrdili, da so zaradi suma ošpic hospitalizirali osebo na infekcijski kliniki. Gre za tujega državljana, ki se je vrnil iz tujine, dogodek pa ni povezan s primeroma konec prejšnjega tedna. V stik z okužbo je prišlo okoli 70 oseb v zdravstvenem domu, od katerih je približno polovica ustrezno zaščitenih, za polovico pa tega ne morejo trditi. Ob tem je Stojanović opozoril, da je okuženih morda več, saj bi jih lahko pacient okužil, preden je pomoč poiskal v zdravstvenem domu. Morebitne nove primere ošpic zaradi te okužbe lahko pričakujemo v 7 do 14 dneh, lahko tudi prej.

Zaradi dobre in pravočasne oskrbe v ambulanti Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana je bilo tokrat tveganju izpostavljenih bistveno manj oseb, bolnik pa ni bil v stiku s tistimi, ki zdravniško pomoč iščejo zaradi drugih težav.

Če bi oboleli namesto na delovni dan pomoč poiskal na dela prost dan, bi moral obiskati dežurno ambulanto ZD Ljubljana, ki kljub izraženim opozorilom še naprej deluje v prostorih UKC Ljubljana, so še navedli.

Od 200 oseb, ki so v stik z okužbo morda prišli v prvem primeru konec tedna in so jih o tem obvestili, so dodatno cepili okoli 30 ali 40 oseb, ocenjuje Stojanović. | Foto: Planet TV Od 200 oseb, ki so v stik z okužbo morda prišli v prvem primeru konec tedna in so jih o tem obvestili, so dodatno cepili okoli 30 ali 40 oseb, ocenjuje Stojanović. Foto: Planet TV O možnosti stika z okužbo obvestili 70 oseb

Primer ošpic, ki se je pojavil danes zjutraj na širšem območju središča Ljubljane, je bil laboratorijsko potrjen in ni povezan s prejšnjima primeroma, je dejal Dražen Stojanović z NIJZ.

Identificirali so okoli 70 oseb, ki so bile v tistem času v ambulanti in v čakalnici in bi lahko prišle v stik z okuženim. Med njimi je bilo okoli 15 zdravstvenih delavcev in 55 drugih. Ljudi so obvestili in predlagali ustrezne ukrepe, a mogoče je, da je oseba pred tem prišla v stik z drugimi ljudmi tudi zunaj zdravstvenega doma.

Ugotovili so, da je okoli polovica obveščenih uspešno zaščitenih, za polovico pa ne vedo, ali so ošpice preboleli oziroma ali so bili ustrezno zaščiteni, torej ali so prejeli dva odmerka cepiva.

Od oseb, ki so prišle v stik s prvo okuženo osebo, so jih dodatno cepili od 30 do 40

Ošpice se širijo kapljično, tako kot pri gripi. Značilna inkubacijska doba je od 7 do 14 dni, lahko tudi manj.

Od primera ošpic, ki se je pojavil ob koncu tedna, bi se lahko bolezen pokazala okoli prvomajskih praznikov. Od teh, ki so v stik z okužbo morda prišli v prvem primeru in so jih o tem obvestili, so dodatno cepili od 30 do 40, meni Stojanović.

"Osebe, ki so rojene pred 1960, naj bi prebolele ošpice. Okoli leta 1966 se je začelo uvajati cepljenje proti ošpicam, ki je učinkovito, a strokovnjaki ugotavljajo, da interes za cepljenje upada, zato se pojavljajo okužbe in ljudje obolevajo za potencialno smrtnimi boleznimi ravno v času tedna cepljenja," je še dejal Stojanović.

Vsem, ki se med prazniki odpravljajo v tujino, Stojanović svetuje, naj preverijo svoj cepilni status.

Pred kratkim obravnavali dva primera

V splošni nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana, ki deluje v prostorih UKC Ljubljana, so konec minulega tedna obravnavali dva bolnika z ošpicami. Eden od teh je po podatkih NIJZ prišel v stik z okoli 200 bolniki v tamkajšnji čakalnici, ti bi lahko bili potencialno okuženi. Po pošti so jih tudi obvestili o možnosti okužbe z ošpicami in ustreznih ukrepih.

Po informacijah NIJZ sta okužbo bolnika prinesla iz tujine, domnevno iz Nemčije in Rusije. To sta bila prva letos zabeležena primera ošpic pri nas. Lani je bilo v Sloveniji devet primerov ošpic, leto pred tem pa osem.

O ošpicah so v zadnjih dneh poročali tudi na Planetu:

gripa cepljenje bolezen
Novice Na urgenci z okuženima z ošpicami: pošto je dobila po štirih dneh #argument #video

Kako prepoznamo bolezen?

Virus se prenaša po zraku s kužnimi kapljicami, ob kašljanju in kihanju ter posredno prek kljuk in predmetov, kjer so končale kapljice okuženih. Od okužbe do simptomov običajno preteče od 10 do 12 dni, nato pa se pojavijo visoka telesna temperatura, kašelj, vnetje očesnih veznic, zelo prepoznaven je tudi kožni izpuščaj za ušesi, od koder se nato razširi po obrazu in vratu.Zelo pomembno je, da je oseba kužna že štiri dni pred pojavom izpuščaja.

Zapleti pri obolenju se pojavijo pri vsakem tretjem otroku, in sicer vnetje srednjega ušesa, pljučnica. Eden na tisoč zbolelih lahko dobi vnetje možganov ali celo umre.

Norice, vodene koze
Novice "Če sumite na okužbo z ošpicami, ne hodite k zdravniku"
Ne spreglejte