Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2019,
11.34

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

3

Natisni članek

ošpice precepljenost cepljenje

Sreda, 24. 4. 2019, 11.34

4 leta, 12 mesecev

"Če sumite na okužbo z ošpicami, ne hodite k zdravniku"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

3

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po primeru dveh bolnikov, okuženih z ošpicami, obvešča potencialno okužene, ki so z njima sedeli v čakalnici dežurne ambulante Ljubljana. "Namen medijskega obveščanja je doseči, da nekdo z znaki okužbe ne pride k zdravniku, temveč se najavi vnaprej," pravi Marta Grgič Vitek z NIJZ.

Norice, vodene koze
Novice Na urgenci bolnik z ošpicami: potencialno je okuženih več sto ljudi #video

Pretekli konec tedna so v dežurnih ambulantah Zdravstvenega doma Ljubljana po navedbah UKC Ljubljana obravnavali dva bolnika z ošpicami, ki naj bi se nedavno mudila v Rusiji in Nemčiji.

Obstaja možnost okužbe

V čakalnici je bilo okoli 300 pacientov in njihovih svojcev, ki so čakali na obravnavo. Kot so pojasnili na NIJZ, so med potencialnimi okuženimi že izločili vse, ki so bili rojeni pred letom 1960 in je verjetno, da so bolezen že preboleli. Število potencialno okuženih se je s tem zmanjšalo na 200. 

Pri teh obstaja možnost, da so se okužili z virusom ošpic, če jih že niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Služba nujne medicinske pomoči in urgenca Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) sta Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) že posredovali sezname čakajočih bolnikov, ki jih zdaj obveščajo o možnosti okužbe in ukrepih. "Osebe, ki so bile v stiku s primerom ošpic, obvestimo čim prej," so nam pojasnili na inštitutu. Če imajo telefonske številke bolnikov na seznamu, jih kličejo, sicer uporabijo elektronski naslov ali po pošti, pravijo. "Uporabimo tisto, kar je na voljo."

Pozor, če opazite znake okužbe, ostanite doma

Na NIJZ opozarjajo, da naj bolniki ob pojavu značilnih bolezenskih znakov - to so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj - o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega osebnega zdravnika in ostanejo doma.

Za dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic 20. in 21. aprila v čakalnici urgence v UKC Ljubljana je na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro na voljo epidemiolog NIJZ. Danes so prejeli okrog 40 klicev ljudi, ki sumijo, da bi lahko bili okuženi. Večina je o primeru ošpic izvedela iz medijev. 

Vsak, ki je bil v stiku z obolelim, mora preveriti, ali je bil dvakrat cepljen proti ošpicam. V nasprotnem primeru bo še enkrat cepljen (v tem primeru je cepljenje brezplačno). Na NIJZ pravijo, da se lahko sicer vsak tudi preventivno cepi, če do zdaj ni prejel dveh odmerkov. Po na spletu dostopnih podatkih cepljenje stane okrog 20 evrov.

Pozor, če opazite znake okužbe, ostanite doma

ošpice | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Virus ošpic se prenaša po zraku s kužnimi kapljicami, ob kašljanju in kihanju ter posredno prek kljuk in predmetov, kjer so končale kapljice okuženih. Virus pa je zelo nalezljiv: v zraku ostane še do dve uri po tem, ko oseba zapusti prostor. Od okužbe do simptomov običajno preteče od 10 do 12 dni, v tem času pa imate možnost, da bolezen preprečite s cepljenjem. 

Zelo pomembno je vedeti, da je oseba kužna že štiri dni pred pojavom izpuščaja. Zapleti pri obolenju se pojavijo pri vsakem tretjem otroku, in sicer vnetje srednjega ušesa, pljučnica. Eden na tisoč zbolelih lahko dobi vnetje možganov ali celo umre.

NIJZ svetuje: Cepljenje je najboljša preventiva

Ob tem primeru je, tako NIJZ, še kako pomembno splošno zavedanje, da z rednim cepljenjem poskrbimo za preventivne ukrepe. Najpomembnejši cilj cepljenja je učinkovita zaščita posameznika pred boleznijo - še posebej v času razsajanja ošpic.

Kot navajajo na NIJZ, se posameznik s cepljenjem zavaruje pred številnimi, pogosto nevarnimi in nalezljivimi boleznimi, ki ne zaščitijo le posameznika, temveč družbo. 

V Sloveniji zadnja epidemija pred dvema desetletjema

ošpice | Foto: Reuters Foto: Reuters Pri nas letno obravnavajo le nekaj primerov, precepljenost pa je na visoki ravni. "Glede na razmeroma visoko precepljenost, je večje širjenje ošpic v Sloveniji za zdaj malo verjetno," je za Siol.net povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek

V Sloveniji so bile ošpice vrsto let najpogostejša bolezen, po letu 1968, ko so uvedli obvezno cepljenje proti tej bolezni, pa je število obolenj začelo upadati. Zadnjo epidemijo smo imeli v Sloveniji med letoma 1994 in 1995, v zadnjih letih pa odkrijemo le nekaj primerov na leto.

O starših, ki ne želijo cepiti, in posledičnih težavah pediatrov, v spodnjem prispevku Planet TV.


ošpice
Novice Je Slovenija pripravljena na izbruh epidemije ošpic? #video

Unicef: Porast primerov ošpic je alarmanten

Po podatkih Unicefa približno 169 milijonov otrok med letoma 2010 in 2017 ni prejelo prvega odmerka cepiva proti ošpicam, kar je več kot 21 milijonov otrok letno. | Foto: Thinkstock Po podatkih Unicefa približno 169 milijonov otrok med letoma 2010 in 2017 ni prejelo prvega odmerka cepiva proti ošpicam, kar je več kot 21 milijonov otrok letno. Foto: Thinkstock Kot poroča NIJZ, v državah z visokimi in s srednjimi dohodki kljub dokazanim prednostim cepljenja narašča število necepljenih otrok. Po najnovejših podatkih je v državah z visokimi dohodki precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 94-odstotna, z drugim odmerkom pa 91-odstotna.

Čeprav so Združene države Amerike na vrhu seznama držav z visokim dohodkom, pa v njih med letoma 2010 in 2017 največ otrok ni bilo cepljenih s prvim odmerkom cepiva, in sicer več kot 2,5 milijona. Sledita Francija z več kot 600 tisoč in Velika Britanija z več kot 500 tisoč necepljenih dojenčkov v istem obdobju, poroča Unicef.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo po vsem svetu prijavljenih več kot 110 tisoč primerov ošpic, kar je skoraj 300 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Približno 110 tisoč oseb, večinoma otrok, je zaradi ošpic umrlo v letu 2017, kar je 22 odstotkov več kot leto prej, navaja Unicef.

Unicef ob začetku svetovnega tedna cepljenja sporoča, da je tak porast primerov ošpic alarmanten. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je letos dvom o cepljenju razglasila kot eno največjih groženj javnemu zdravju.

Za zaščito otrok pred ošpicami sta potrebna dva odmerka cepiva. Zaradi pomanjkanja dostopa do cepljenja, slabih zdravstvenih sistemov, pa tudi neupravičenega strahu in dvomov o cepivih je bila leta 2017 globalna precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 85-odstotna, kljub rasti prebivalstva pa se v zadnjem desetletju ni bistveno spremenila. Globalna precepljenost z drugim odmerkom cepiva je veliko nižja, in sicer 67-odstotna. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča prag 95-odstotne precepljenosti, da bi dosegli tako imenovano kolektivno zaščito, navaja Unicef.
Novice V New Yorku zaradi izbruha ošpic razglasili izredne razmere, v Celovcu brez mestnega avtobusa #video

"Zaupajmo stroki, zaupajmo našim zdravnikom, ki ponujajo verodostojne in predvsem na dokazih temelječe informacije o cepljenju," je pozval Šabeder. | Foto: STA , "Zaupajmo stroki, zaupajmo našim zdravnikom, ki ponujajo verodostojne in predvsem na dokazih temelječe informacije o cepljenju," je pozval Šabeder. Foto: STA , Minister Šabeder: Biti cepljen je danes privilegij

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v poslanici ob evropskem in svetovnem tednu cepljenja, ki ga vsako leto obeležujemo konec aprila, opozoril, da je cepljenje pravica in ne prisila ter da je biti cepljen danes privilegij. Zato si bodo na ministrstvu še naprej prizadevali za dvig deleža cepljenih, je zapisal.

Kot je v poslanici podaril minister, je evropski in svetovni teden cepljenja priložnost, da o cepljenju, "kot najbolj varnem in učinkovitem preventivnem ukrepu, spregovorimo širše in poudarimo pomen zaščite proti nekaterim težkim nalezljivim boleznim". Spomnil je, da je cepljenje po svetu rešilo že milijone življenj in preprečilo marsikatero trajno invalidnost. "Je tudi dobrina, ki je danes dostopna vsem slovenskim prebivalcem," je zapisal.

Poudaril je, da na ministrstvu podpirajo prizadevanja stroke za dvig deleža cepljenih in da nameravajo tudi v prihodnjem letu nadaljevati vse začrtane aktivnosti, ki so se do zdaj izkazale za uspešne.

Ne spreglejte