Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 1. 2021,
9.49

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

35

Natisni članek

Koronavirus

Torek, 12. 1. 2021, 9.49

3 leta, 3 mesece

V ponedeljek potrdili 1.860 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

35

V Sloveniji so v ponedeljek ob 5.512 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.387 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 25,2 odstotka testiranih. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) je bilo testiranih 8.455 ljudi, pozitivnih jih je bilo 473 oziroma 5,6 odstotka. Skupaj je tako na novo okuženih 1.860 ljudi. Vladni govorec Jelko Kacin je zavrnil navedbe, da se je Slovenija odpovedala delu odmerkov cepiva Moderne.

V bolnišnicah se zdravita 1.202 bolnika, od tega 192 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo še 31 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 3.053 ljudi. Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 110 pacientov. Na novo jih je bilo sprejetih 131. 

Glede na število okužb izstopajo občine Ljubljana, 135, Maribor, 115, Celje, 68, Kranj, 53, Brežice, 52, Tolmin, 47 (DSO 34), Koper, 44, Novo mesto, 34, Velenje, 29, Domžale, 28, Litija, 27, Šentjur, 24, Murska Sobota, 23, Ptuj, 22, Vojnik in Slovenska Bistrica, po 21, ter Cerknica, 20 (DSO 16). 

V domovih za starejše je na novo okuženih 135 stanovalcev (skupaj v 2. valu 10.507) in 13 zaposlenih (skupaj v 2. valu 3.912). Največji porast okužb opažajo v DU Podbrdo, enota Tolmin, 34, DU Impoljca, 30, DEOS, PE Center starejših Cerknica, 16, in Domu Danice Vogrinec MB, 14. 

Kacin: Slovenija se ni odpovedala delu odmerkov cepiva Moderne

Vladni govorec Jelko Kacin je danes tudi zavrnil poročanje nekaterih medijev, da se je Slovenija odpovedala delu odmerkov cepiva Moderne. Je pa povedal, da podjetje ne more vseh količin dobaviti v dogovorjenih rokih.

Pogoji za sproščanje še niso izpolnjeni 

Kot je dejal Kacin, pogojev za sproščanja, ki so določeni z načrtom sproščanja, ni. Pogoji bodo izpolnjeni, ko bo število okužb padlo pod 1.350, v bolnišnicah pa se bo zdravilo manj kot 1.200 ljudi. Sedemdnevno povprečje števila okuženih znaša 1.848, kar je dobrih 80 manj kot dan prej.  

sproščanje načrt | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je povedal, da se razmere v domovih starejših občanov zadnje tedne umirjajo. Glede na to, da bodo stanovalci kmalu dobili že drugi odmerek cepiva, verjamejo, da se bo ta trend nadaljeval in da bodo razmere vsak dan boljše. To pa po njegovih besedah ne pomeni, da lahko opustimo preventivna ravnanja (uporaba mask, distanca, umivanje rok ...). 

Cepljenih že skoraj 13 tisoč stanovalcev in zaposlenih 

V domovih za starejše in preostalih socialnovarstvenih zavodih je bilo po podatkih ministrstva cepljenih že skoraj 13 tisoč stanovalcev in zaposlenih. Cepljenja še potekajo, stanovalci in zaposleni, ki so bili cepljeni konec leta, pa bodo 18. januarja dobili že drugi odmerek cepiva. Po prvem odmerku cepiva ni zagotovljena zelo visoka zaščite, zato je še posebej pomembno, da ohranimo vsa preventivna ravnanja. 

Dodal je, da je pomembno, da v DSO nadaljujejo redna testiranja zaposlenih in stanovalcev, saj to prispeva k pravočasnemu odkrivanju asimptomatskih okuženih. V DSO so do zdaj opravili več kot 65.700 testiranj. "Kljub izboljšanju stanja in umirjanju epidemije v DSO se posamezni izbruhi še dogajajo in zato moramo vse varnostne in preventivne ukrepe še naprej izvajati," je povedal minister.

Majhno zanimanje za cepljenje med zaposlenimi v DSO

Cigler Kralj je včeraj preverjal stanje tudi na terenu in obiskal dva domova, v Metliki in Črnomlju. Kot je povedal, so v obeh domovih razmere trenutno dobre, zadovoljive, okužb trenutno ni, skoraj vsi, ki niso preboleli bolezni covid-19, pa so cepljeni. Med uporabniki je cepljenje novo upanje, kar se pozna tudi na vzdušju med uporabniki in zaposlenimi. "Med zaposlenimi v DSO je med 20 in 30 odstotki cepljenih, kar je manj, kot bi pričakovali glede na odgovoren položaj zaposlenih. Apeliram na zaposlene, da razumejo svoje delovno mesto kot ključno za zaščito najranljivejših," je še povedal.

Covid-19 je razgalil izredno slabo stanje v DSO

"Covid-19 je razgalil izredno slabo stanje v DSO in preostalih socialnovarstvenih zavodih, ki so posledica večdesetletnega zanemarjanja skrbi za starejše. Področje je kadrovsko, finančno in prostorsko podhranjeno," je povedal minister. Ob začetku epidemije časa za sistemske spremembe na področju oskrbe starejših ni bilo. Odzvali so se s številnimi interventnimi ukrepi, ki so uspešno pomagali DSO v danem položaju.

"Zagotovili smo kratko- in dolgoročno izdatnejše vlaganje v področje skrbi za starejše. Veliko manka moramo nadoknaditi. V zadnji fazi je podelitev koncesij za 1.100 mest v DSO. 21 milijonov smo namenili za gradnjo manjših enot za oskrbo starejših. 30 milijonov v naslednjih dveh letih imamo za gradnjo DSO. Zagnali smo nekaj projektov za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo kapacitet," je povedal minister. 

"Koronakriza nas je močno prizadela, a nas ni ustavila v prizadevanjih za izboljšanje oskrbe starejših. Hitro smo se odzvali na najbolj interventne potrebe ter hkrati zastavili močne sistemske ukrepe, da nadoknadimo manko vlaganj v preteklosti," je dodal.

testi | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Janša in Krek bosta predstavila načrt cepljenja

Predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek bosta danes popoldne predstavila načrt cepljenja proti novemu koronavirusu v prvi polovici letošnjega leta. Kot je konec preteklega tedna sporočil premier Janša, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, je projekt cepljenja v celoti prevzel NIJZ, navaja STA. Natančen logističen načrt cepljenja bi lahko upošteval tudi epidemiološko situacijo po posameznih statističnih regijah in na določenih

Prihajajo prvi odmerki cepiva Moderna

Sicer pa naj bi v Slovenijo danes prispela prva pošiljka cepiva podjetja Moderna, ki je kot drugo dobilo dovoljenje v EU. Danes naj bi dobili 1.200 odmerkov, je v ponedeljek povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. Po ocenah pristojnih cepljenje po državi sicer poteka uspešno. Do vključno nedelje so v elektronskem registru cepljenja zabeležili 20.546 oseb, ki so bile cepljenje s prvim odmerkom Pfizerjevega cepiva, še piše STA.

Ne spreglejte