Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 12. 2022,
11.14

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

22

Natisni članek

okužba Koronavirus COVID-19 Kitajska

Nedelja, 25. 12. 2022, 11.14

1 leto, 4 mesece

Toliko okužb so potrdili včeraj; na Kitajskem velika sprememba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

22

Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19 | Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 se je do danes cepilo 1.267.286 ljudi. | Foto Shutterstock

Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 se je do danes cepilo 1.267.286 ljudi.

Foto: Shutterstock

Ob opravljenih 2.066 hitrih testih in 327 PCR-testih je bilo v soboto pozitivnih 561 ljudi, kažejo zadnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je 19 okužb manj kot prejšnjo soboto.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.654, število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa je trenutno 1.156.

Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 se je do danes cepilo 1.267.286 ljudi, z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.223.720 ljudi, še kažejo zadnji podatki NIJZ.

Na Kitajskem ne bodo več objavljali podatkov o epidemiji covid-19

Na Kitajskem od danes ne bodo več objavljali dnevnih podatkov o obolelih s covid-19 in umrlih za posledicami te bolezni, je danes sporočila nacionalna zdravstvena komisija (NHC), ne da bi pojasnila razlog za spremembo politike. S tem so končali prakso, ki so jo uvedli v začetku leta 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisija je še sporočila, da bo "kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) objavljal podatke o epidemiji v referenčne in raziskovalne namene". Ni pa navedla ne vrste ne pogostosti podatkov, ki jih bo objavljal CDC.

Odkar so oblasti v Pekingu odpravile politiko ničelne tolerance do covida, v državi narašča število okužb z novim koronavirusom, posledično primanjkuje zdravil, bolnišnični oddelki pa so prepolni. Zaradi odprave obveznega testiranja na okužbo za večino prebivalcev je praktično nemogoče spremljati število primerov. Kitajske oblasti v zadnjih tednih tudi ne objavljajo več podatkov o okužbah, ki so po njihovih standardih asimptomatične.

Zožili so tudi medicinsko opredelitev smrti zaradi covida, zato se je po mnenju strokovnjakov izredno zmanjšalo število smrtnih primerov, ki jih je mogoče pripisati covidu. V skladu z novo metodologijo med te smrti namreč štejejo le tiste, do katerih pride neposredno zaradi odpovedi dihal kot posledice covida.

Pojavljajo se že dvomi o točnosti podatkov o smrtnih primerih. Od odprave omejitev so namreč uradno potrdili samo šest smrti zaradi covida.

Zadnje poročilo, objavljeno v soboto, navaja le 4.128 novih okužb in nobenega smrtnega primera. To pomeni, da je bilo v državi od začetka pandemije simptomatskih okužb skoraj 400 tisoč, število smrtnih primerov pa 5.241.

Vendar pa so v domnevnem zapisniku sestanka nacionalne zdravstvene komisije, ki ga povzema Bloomberg, navedli, da bi lahko dejansko število novih dnevnih okužb doseglo 37 milijonov in da se je v prvih dneh decembra z novim koronavirusom okužilo približno 248 milijonov ljudi, torej 18 odstotkov prebivalcev države, poroča španska tiskovna agencija EFE.
Kitajska covid-19
Novice Kaotične razmere na Kitajskem zaradi pomanjkanja zdravil
covid, koronavirus, testiranje, hitri test, covid-19
Novice NIJZ objavil zadnje številke o okuženih s koronavirusom
Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19
Novice Koronavirus: pozitiven vsak peti test
Ne spreglejte