Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2023,
10.52

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

ministrstvo za kulturo Asta Vrečko Prešernova nagrada Svetlana Makarovič

Torek, 11. 7. 2023, 10.52

9 mesecev, 2 tedna

Ker ni dobila plakete, Makarovičeva toži nad Upravni odbor Prešernovega sklada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
Svetlana Makarovič | Svetlana Makarovič je prejela denarni del Prešernove nagrade za življenjsko delo, o podrobnostih izročitve plakete pa se bodo na ministrstvu za kulturo z umetnico še dogovorili. | Foto STA

Svetlana Makarovič je prejela denarni del Prešernove nagrade za življenjsko delo, o podrobnostih izročitve plakete pa se bodo na ministrstvu za kulturo z umetnico še dogovorili.

Foto: STA

Pesnici in pisateljici Svetlani Makarovič je bila denarna nagrada, ki jo je prejela leta 2000 kot del Prešernove nagrade za življenjsko delo in jo je umetnica zavrnila, nakazana 16. junija − v višini 8.346 evrov. Znesek, ki ji je bil nakazan, je preračunan iz takratnih tolarjev v evre, obresti niso prištete, so pojasnili na ministrstvu za kulturo. Makarovičeva je za STA potrdila, da je prejela denarni del nagrade, ne pa tudi plakete Upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada in zato se je odločila za tožbo.

O podrobnostih izročitve plakete Svetlani Makarovič se bodo sodelavci ministrstva za kulturo z umetnico še dogovorili, so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu upoštevajo sklep Upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada z dne 29. decembra 1999, po katerem je Svetlana Makarovič prejemnica Prešernove nagrade za leto 2000. Prešernova nagrada ji leta 2000 ni bila izročena, saj je Makarovičeva sprejem nagrade takrat javno zavrnila.

Makarovičeva prejela denar, ne pa tudi plakete

Umetnica je za STA potrdila, da je prejela denarni del nagrade, ki je po njenih besedah v pristojnosti ministrstva, ne pa tudi plakete od Upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada, ker je menda ne najdejo, zato se je odločila za tožbo. "Najbolje, da mi jo izročijo v pisarni odvetnika," je dodala.

Navedeni sklep UO Prešernovega sklada, ki še vedno velja, saj ni bil nikoli spremenjen oz. odpravljen ali razveljavljen, predstavlja ob spremenjeni volji Svetlane Makarovič pravno podlago za izročitev Prešernove nagrade za leto 2000.

Zaradi navedenega je ministrstvo za kulturo na podlagi 21. člena zakona o Prešernovi nagradi, ki določa, da sredstva za dodeljevanje nagrad in delo UO zagotavlja Republika Slovenija ter da strokovna in administrativna dela za UO opravlja ministrstvo, pristojno za kulturo, Svetlani Makarovič izplačalo denarno nagrado v višini, ki je bila določena v zgoraj navedenem sklepu UO Prešernovega sklada, so pojasnili na ministrstvu.

Svetlana Makarovič je pred podelitvijo letošnjih Prešernovih nagrad izrazila pričakovanje, da ji bo nagrada za življenjsko delo vrnjena. Željo je izrazila po tem, ko so se v javnosti razširile govorice o domnevnih zlorabah patra Marka Rupnika in vprašanju upravičenosti njegove Prešernove nagrade za življenjsko delo, zaradi katere je Svetlana Makarovič leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila.

Svetlana Makarovič
Novice Odvetnik pozval k vrnitvi Prešernove nagrade Makarovičevi. Obstaja pravna podlaga.

Ministrica za kulturo: Spodobno bi bilo, da Rupnik nagrado vrne sam

Na vprašanje, ali je pater Rupnik doslej navezal stik z ministrstvom za kulturo oz. ali obstaja pravna podlaga, da bi mu nagrado odvzeli, na ministrstvu za kulturo odgovarjajo, da pater Rupnik z vodstvom ministrstva ni navezal stika ter da pravna podlaga, da bi mu bila odvzeta Prešernova nagrada, ne obstaja.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko ob tem meni: "Prešernove nagrade so najvišja priznanja na področju kulture in umetnosti v Sloveniji. Z možnostjo uzakonitve odvzema se lahko odprejo možnosti manipulacij za nazaj. Nič ne more spremeniti zgodovine in dejstev tako glede podelitve nagrade kot aktualnega dogajanja. Spremembe zakonodaje morajo vedno biti, sploh pri tako občutljivih primerih, del širšega diskurza strokovne javnosti. Obenem pa nagrade, ki jih podeljuje Prešernov sklad, odražajo strokovnost komisij in duh časa, v katerem so bile podeljene. In ravno strokovnost komisij je tista, ki lahko zagotovi, da do tovrstnih odmikov od ustaljenih postopkov ne bi več prihajalo."

Ob tem dodaja, da je bila Prešernova nagrada patru Rupniku "podeljena po neustaljenem načinu, po katerem UO Prešernovega sklada deluje", saj patra Rupnika ni bilo med kandidati za Prešernovo nagrado, ki so jih predlagale strokovne komisije, temveč ga je med nominirance mimo strokovnih komisij uvrstil kar UO sam. Pri tem tudi ni šlo za podelitev za življenjsko delo, čemur je Prešernova nagrada namenjena, ampak za podelitev za eno samo delo, ki pa poleg vsega tudi ni dostopno širši javnosti.

"Trenutni zakon o Prešernovi nagradi iz leta 2017 ne predvideva postopka za odvzem Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Čeprav formalno odvzem nagrade ni možen, pa na ministrstvu za kulturo menimo, da bi bilo v tem primeru spodobno, da prejemnik nagrado vrne sam," so v sporočilu za javnost še navedli ministričine besede.

Majda Širca
Mnenja Majda Širca: Da se bolje slišimo in vidimo
Prešernovi nagrajenci
Trendi Po koncu proslave na oder prišla Svetlana Makarovič
Ne spreglejte