Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
17.10

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,66

Natisni članek

Rusija Ukrajina hekerji

Sreda, 27. 3. 2024, 17.10

1 mesec

Ruski hekerji stopnjujejo napade: na udaru ena najpomembnejših spletnih strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,66
si trust portal | Napad so začeli na spletni strani predsednice Republike Slovenije, napadli so pa tudi spletno stran SI-TRUST in gov.si domeno. | Foto SI-TRUST

Napad so začeli na spletni strani predsednice Republike Slovenije, napadli so pa tudi spletno stran SI-TRUST in gov.si domeno.

Foto: SI-TRUST

Ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn je na omrežju X napovedala napad proti Sloveniji, ki ji očitajo priključitev češki pobudi za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino. Napad so začeli na spletni strani predsednice Republike Slovenije, ki je bila več ur nedosegljiva. Nato so nehale delovati spletne strani na državni domeni gov.si. Neuradno pa najbolj skrbi napad na portal SI-TRUST - državni center za storitve zaupanja, ki med drugim skrbi za kvalificirana digitalna potrdila državljanov.

Ruska skupina hekerjev očitno uresničuje svojo napoved, da bo napade na spletne strani slovenskih državnih organov stopnjelala. Začelo se je s spletno stranjo predsednice Republike Slovenije, ki je bila nedosegljiva več ur. Za tem so hekerji napadli še državno domeno gov.si. Če sta obe spletni strani do 19. ure že začeli delovati, pa je do pred kratkim nedostopna bila spletna domena portala SI-TRUST, kjer med drugim skrbijo tudi za kvalificirana digitalna potrdila državljanov.

Kot razlog za napade navajajo priključitev češki pobudi za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino, za katero je vlada nedavno zagotovila milijon evrov.

Tuji mediji so poročali, da naj bi ukrajinska vojska prve pošiljke streliva, kupljene v okviru češke pobude, prejela do junija. 

Hekerji naj bi le upočasnili delovanje spletne strani

Iz SI-CERT so sporočili, da je okoli 15.30 prišlo do "onemogočanja spletnega mesta Predsednice Republike Slovenije" in da so se na dogodek takoj odzvale pristojne institucije. Zaradi preventivne blokade zlonamernega prometa pa je bilo spletno mesto začasno tudi nedosegljivo.

Pri napadu je po navedbah nacionalnega odzivnega centra šlo za "usklajeno poplavo zahtev, katerih namen je obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost". Takšne t. i. DDoS napade pa odzivni centri državnih članic Evropske unije in zveze Nato spremljajo ves čas od začetka vojne v Ukrajini in ob takšnih dogodkih izvedejo običajne ukrepe za zamejitev napada.

Gorazd Božič z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI CERT je za N1 izpostavil, da z napadom hekerji niso vdrli v sistem, temveč so le upočasnili delovanje spletne strani, ki je zvečer postala spet dostopna. Ostala infrastruktura naj bi med napadom delovala nemoteno.

Na napad se je odzvala predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je na omrežju X sporočila, da skupaj s pristojnimi službami oviro odpravljajo, ljudi pa prosijo za razumevanje.

Ukrajinski hekerji
Novice V skromnih stanovanjih so skrivali pravi kriminalni imperij #video
Uroš Svete
Novice Uroš Svete: V Sloveniji smo v zadnjem času kibernetske incidente zabeležili povsod
Uroš Svete
Novice Hekerji nad vrhovno sodišče. Kaj se dogaja?
Ne spreglejte