Sreda,
31. 8. 2011,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrej Magajna

Sreda, 31. 8. 2011, 17.49

8 let

Policija še preverja izginotja diskov v primeru Magajna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V primeru Magajna niso bili izgubljeni dokazi, temveč diski, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

V predkazenskem postopku so namreč podatke zavarovali tako, da so izdelali kopijo celotnega nosilca podatkov. Okoliščine izginotja diskov poslanca Andreja Magajne policisti še preverjajo in ob tem dodajajo, da gre za izjemen primer. "Gre za izjemen primer" Na policiji so pojasnili, da je direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar takoj po tem, ko so julija izginili računalniški diski s fotografijami v primeru Magajna, odredil notranji nadzor v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi, ki naj bi se zgodile pri hranjenju zaseženih predmetov v primeru Magajna, in nad postopki pri hranjenju zaseženih predmetov v primerih, ki jih je obravnaval Sektor kriminalistične policije PU Ljubljana. Notranji nadzor na PU Ljubljana je že odkril določene nepravilnosti pri hranjenju in obdelavi zaseženih predmetov oziroma neupoštevanje protokolov. Za odpravo teh nepravilnosti pa je Vrečar dal konkretna navodila. Na PU Ljubljana so pojasnili, da še vedno preverjajo okoliščine izginotja, in poudarili, da gre za izjemen primer. Izdelali so kopije Policijska uprava Ljubljana je v predkazenskem postopku podatke zavarovala v skladu z zakonom o kazenskem postopku, kar pomeni, da so v konkretnem primeru izdelali istovetno in celovito kopijo celotnega nosilca podatkov. Podatke so kopirali zato, da so ohranili istovetnost in integriteto zavarovanih podatkov za potrebe nadaljnjih postopkov. O zavarovanih dokazih odloča tožilstvo, ki pa bo v tem primeru nadaljevalo s predkazenskim postopkom, so pojasnili.

Do tega trenutka niso našli nobenih znakov kaznivega dejanja, ki naj bi ga storile osebe s policijskimi pooblastili, čeprav je bil zoper kriminalista, ki je imel opravka s temi predmeti, že uveden disciplinski postopek. Omenjeni kriminalist še vedno opravlja dela in naloge na PU Ljubljana, so še pojasnili. Kot so povedali na policiji, so izginotja zaseženih predmetov izjemni dogodki, posebej pa evidence teh podatkov ne vodijo. Kljub temu pa so zatrdili, da vsak primer posebej preiščejo s ciljem najdbe predmeta in ugotavljanja vzrokov za izginotje. Poudarili so, da je na področju računalniške forenzike to prvi primer, ki ga obravnavajo.

Natančno predpisani postopki Policija ima natančno predpisane postopke za ravnanje z zaseženimi predmeti vse od zasega, njihove preiskave in odstopa drugim organom. Predpisan je tudi postopek evidentiranja in ravnanja z njimi, glede na njihovo naravo, so pojasnili. Dostop do njih pa imajo le preiskovalci, katerih delo je povezano z obdelavo zaseženih predmetov in določeni pooblaščeni delavci, ki so odgovorni za skladiščenje in druge postopke z njimi. Predmete hranijo v uradnih prostorih policije ali zunanjih pogodbenikih, so še dodali.

Kriminalisti so 3. novembra lani med obsežno preiskavo zaradi obstoja več primerov sumov storitve kaznivih dejanj v zvezi s pornografskim gradivom računalnike zasegli tudi nekdanjemu poslancu SD, sedaj pa nepovezanemu poslancu Andreju Magajni. Po njegovih besedah naj bi s priključka na njegovo ime nekdo prek speta nalagal datoteke, ki niso dovoljene.