Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
22.18

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Ban Ki Moon Barack Obama Borut Pahor

Sreda, 21. 9. 2016, 22.18

7 let, 7 mesecev

Pahor se je v New Yorku srečal s turškim predsednikom Erdoganom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Borut Pahor | Foto STA

Foto: STA

Predsednik Borut Pahor se je ob robu 71. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku srečal s predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, s predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoganom. Že v torek zvečer je govoril s predsednikom ZDA Barackom Obamo.

Ameriški predsednik Barack Obama je skupaj s prvo damo Michelle Obama v torek zvečer priredil sprejem za svetovne voditelje in Pahorju je ob zaključku svojega mandata dejal, da se zahvaljuje za zanesljivo dvostransko in multilateralno partnerstvo in zavezništvo s Slovenijo, ter izrazil upanje, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Pahor se je Obami zahvalil za poglobitev političnega in gospodarskega sodelovanja v letih, ko je bil sam predsednik vlade in predsednik republike, ter obema s prvo damo Michelle Obama zaželel veliko sreče po koncu mandata.

Ban Ki Moon pohvalil delo Slovenije

Mandat konec letošnjega leta poteče tudi generalnemu sekretarju ZN Banu Ki Moonu, ki je na torkovem srečanju s Pahorjem pohvalil delo Slovenije na področju regionalnega sodelovanja, v programu odgovornosti do zaščite (R2P), pri varstvu človekovih pravic in mirnega reševanja sporov. Pahor pa se je mu je zahvalil za trud in delo v vseh letih njegovega mandata.

Pahor bo obiskal Iran

Na srečanju s predsednikom Irana Hasanom Rohanijem sta sogovornika ocenila, da so odnosi med državama dobri ter se zavzela za nadaljnjo poglobitev gospodarskega sodelovanja, ki je za zdaj skromno, a ima še veliko neizkoriščenih potencialov. Pahor bo v kratkem z gospodarsko delegacijo obiskal Iran, vrhunec uradnega obiska pa bo ponovno odprtje veleposlaništva Slovenije v Teheranu. "Novo sodelovanje bo odprlo možnosti za boljše medsebojno spoznavanje in povezovanje, predvsem pa ustrezno podporo slovenskemu gospodarstvu pri vstopu na 80-milijonski trg," je ocenil predsednik.

Pahor in Erdogan sta "zelo odkrita drug do drugega"

Pahor in turški predsednik Erdogan sta govorila o razmerah po nedavnem poskusu državnega udara v Turčiji in o razvoju dogodkov v sosednji Siriji. Pahor je v pogovoru poudaril, da je Slovenija obsodila poskus državnega udara in izrazil razumevanje kompleksnosti razmer v turškem sosedstvu, čeprav obenem pravi, da so bili nekateri Erdoganovi ukrepi po udaru nesorazmerni.

"Moramo pa razumeti, da je bil to poskus državnega udara in za nekoga zunaj države, kjer je prišlo do tako nedemokratične intervencije, je težko presojati zapleteno zadevo. Vsi si želimo, da bi se Turčija vrnila v normalno demokratično družbo, da bi se stvari umirile in ne bi bilo maščevanja."

"Na pogovor se odpravljam kot prijatelj, kot zaveznik, kot nekdo, ki razume zapleten položaj," je pred sestankom dejal Pahor, vendar takoj dodal, da to ne pomeni, da podpira vsak Erdoganov ukrep.

"Predsednik Erdogan ve, da sva zelo odkrita drug do drugega," je povedal Pahor in poudaril, da bo velik del pogovora namenjen begunski krizi, pri čemer morata tako EU kot Turčija spoštovati dogovor, kar bo tudi za Slovenijo pomenilo manj skrbi glede morebitnega novega begunskega vala.

"Mislim, da se nam obrestuje politika, da imamo prijatelje povsod po svetu. To ne pomeni, da ne upoštevamo priporočil ali smernic EU ali zveze Nato, vendar si znotraj tega, kolikor je možno, gradimo mostove prijateljstva z vsemi narodi na vseh celinah. Slovenija nima nasprotnikov, še manj sovražnikov. Imamo prijatelje in tiste, ki to še bodo. V tej luči je treba videti tudi moje povabilo Vladimirju Putinu, srečanje z Erdoganom," je dejal Pahor.

Ne spreglejte