Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 2. 2023,
8.51

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

16

Natisni članek

Franci But Andrej Benedejčič Iztok Mirošič

Sobota, 18. 2. 2023, 8.51

1 leto, 2 meseca

Novi veleposlaniki: Mirošič v ZDA, Benedejčič na Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

16

Iztok Mirošič | Ministrski zbor naj bi Iztoku Mirošiču prižgal zeleno luč za odhod na mesto veleposlanika v ZDA.  | Foto STA

Ministrski zbor naj bi Iztoku Mirošiču prižgal zeleno luč za odhod na mesto veleposlanika v ZDA.

Foto: STA

Vlada je na četrtkovi seji po neuradnih informacijah imenovala več vodij diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki bodo v tujino odšli v letošnjem letu. Po poročanju portala N1 za veleposlanika v ZDA odhaja Iztok Mirošič, medtem ko Andrej Benedejčič odhaja za stalnega predstavnika pri Natu v Bruslju, Franci But pa za veleposlanika v Vatikanu.

Postopek postavitve veleposlanika je sicer do pridobitve agremaja države sprejemnice označen s stopnjo tajnosti, nekatere informacije pa so vendarle pricurljale iz vladnih vrst. 

Tako je po informacijah omenjenega medija ministrski zbor Iztoku Mirošiču prižgal zeleno luč za odhod na mesto veleposlanika v ZDA, kjer bo nasledil Toneta Kajzerja. Mirošič je bil v svoji bogati diplomatski karieri že na čelu veleposlaništev v Veliki Britaniji in Italiji, trenutno pa je posebni odposlanec za prihodnost Evrope.

Franci But po neuradnih informacijah odhaja za veleposlanika v Vatikan. But je bil v preteklosti veleposlanik v Pragi, Beogradu in Berlinu, septembra pa je postal posebni odposlanec zunanje ministrice za Varnostni svet ZN.

Benedejčič na položaj, ki ga je pred leti že zasedal

Vlada naj bi soglašala tudi, da svetovalec premierja Roberta Goloba za nacionalno varnost Andrej Benedejčič postane stalni predstavnik pri zvezi Nato v Bruslju. Benedejčič se tako vrača na položaj, ki ga je pred desetletjem že zasedal.

Med imenovanji za nove veleposlanike naj bi bil tudi Robert Kokalj. Nekdanji veleposlanik v Egiptu in na Madžarskem naj bi odšel v Bukarešto. Na čelo veleposlaništva v Podgorici naj bi odšla nekdanja veleposlanica na Slovaškem in na Portugalskem Bernarda Gradišnik. Sedanji veleposlanik v Braziliji Gorazd Renčelj naj bi se preselil v Ankaro, veleposlaniku v Podgorici Gregorju Preskerju pa naj bi se nasmihalo veleposlaniško mesto v Skopju. Na veleposlaniško mesto v Teheranu naj bi odšel nekdanji veleposlanik v Turčiji Igor Jukič.

Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon
Novice Fajonova odpravlja Logarjevo zunanjepolitično strategijo #video
Ne spreglejte