Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2023,
16.14

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Iztok Mirošič Tone Kajzer Andrej Benedejčič veleposlanik

Sreda, 2. 8. 2023, 16.14

8 mesecev, 4 tedne

Slovenija letos z menjavami na čelu 15 diplomatsko-konzularnih predstavništev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Iztok Mirošič | V Washingtonu bo Toneta Kajzerja, ki je bil odpoklican lani, ker je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, nasledil Iztok Mirošič. | Foto STA

V Washingtonu bo Toneta Kajzerja, ki je bil odpoklican lani, ker je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, nasledil Iztok Mirošič.

Foto: STA

Letos prihaja do sprememb na vrhu številnih veleposlaništev in konzulatov Slovenije v tujini, nove položaje bo zasedlo 15 diplomatov, so danes za STA sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Med drugim novi veleposlaniki odhajajo v Washington, Moskvo, Kijev, Vatikan in na stalno predstavništvo pri Natu.

Do menjav letos prihaja na veleposlaništvih Slovenije v Ankari, Brasilii, Bukarešti, Kijevu, Moskvi, Podgorici, Skopju, Teheranu, Tokiu, Vatikanu in Washingtonu, poleg tega pa tudi na stalnem predstavništvu Slovenije pri zvezi Nato, na generalnih konzulatih v Milanu in Monoštru ter na veleposlaništvu na Portugalskem s sedežem v Ljubljani, so potrdili na ministrstvu.

V Washingtonu bo Toneta Kajzerja, ki je bil odpoklican lani, ker je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, nasledil Iztok Mirošič, ki je bil v svoji bogati diplomatski karieri že na čelu veleposlaništev v Veliki Britaniji in v Italiji, nazadnje pa je deloval na zunanjem ministrstvu kot posebni odposlanec za prihodnost Evrope.

Novi veleposlanik pri zvezi Nato bo državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič, ki se tako vrača na funkcijo, ki jo je že opravljal med letoma 2011 in 2015.

Na veleposlaništvu v Moskvi, ki poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan, pa bo Branka Rakovca zamenjala dolgoletna diplomatka Darja Bavdaž Kuret. Ukaz predsednice republike Nataše Pirc Musar o njeni postavitvi je bil objavljen danes v uradnem listu.

V Vatikan odhaja Franc But, donedavnega posebni odposlanec za kandidaturo za Varnostni svet ZN. Njegova misija se je končala 6. junija, ko je Slovenija z veliko podporo držav članic osvojila sedež v VS ZN v letih 2024–25.

Novo veleposlanico Slovenija dobiva tudi v Kijevu, kjer bo Tomaža Mencina nasledila Mateja Prevolšek, nekdanja veleposlanica v Egiptu, pred tem pa uslužbenka na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU v Bruslju.

Sedanji veleposlanik v Braziliji Gorazd Renčelj se seli v Turčijo, nasledila ga bo Mateja Kračun. Na veleposlaniško mesto v Teheranu odhaja nekdanji veleposlanik v Turčiji Igor Jukič, po končanem mandatu v Avstraliji pa se na Japonsko podaja Jurij Rifelj.

Gregor Presker bo Podgorico zamenjal za Skopje, v Črni gori ga bo nasledila nekdanja veleposlanica na Slovaškem in na Portugalskem Bernarda Gradišnik. Mesto veleposlanika v Bukarešti bo zasedel Robert Kokalj, nekdanji veleposlanik Slovenije na Madžarskem in v Egiptu.

Vodenje generalnega konzulata v Milanu bo prevzela nekdanja slovenska generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš, na generalni konzulat v Monoštru odhaja vodja sektorja za evropske države na MZEZ Dubravka Šekoranja, veleposlaništvo na Portugalskem s sedežem v Ljubljani pa prevzema Mojca Nemec van Gorp.

Novi veleposlaniki bodo mandate začeli konec meseca ali v začetku septembra. Večino je sredi julija na neformalnem srečanju v predsedniški palači sprejela predsednica Pirc Musarjeva, ki je ob tem izrazila zaupanje v slovensko diplomacijo in novim veleposlanikom zaželela, da veleposlaništva vodijo z omiko in zgledom.

Ne spreglejte