Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
14. 3. 2017,
14.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Podčetrtek občina Zlati kamen Občina Podčetrtek

Torek, 14. 3. 2017, 14.35

6 let, 7 mesecev

Najprodornejša občina je Podčetrtek #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Minoritski samostan Olimje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Podčetrtek je razvojno najprodornejša slovenska občina letošnjega izbora raziskave Zlati kamen. Je zgleden primer za razvojni model uspešnega manjšega kraja, so ugotovili organizatorji projekta, ki so izbirali med vsemi 212 slovenskimi občinami. Regijske zmagovalke so še občine Cerkno, Kamnik in Lendava.

Razglasitev nacionalne zmagovalke je potekala na današnjem tradicionalnem dnevu občin in srečanju županov v Ljubljani v okviru konference Zlati kamen. Rdeča nit letošnjega izbora so bile razvojne priložnosti turizma.

Občino Podčetrtek, ki jo že 12 let vodi Peter Misja, so od začetka razvijali kot turistično destinacijo. | Foto: Klemen Korenjak Občino Podčetrtek, ki jo že 12 let vodi Peter Misja, so od začetka razvijali kot turistično destinacijo. Foto: Klemen Korenjak

"Gonilo razvoja v kraju nista bila kapital in investicije, temveč ljudje z dobro idejo in odprtostjo za sodelovanje. Ne denar in ne beton, ampak ljudje s pametjo in srcem," so poudarili organizatorji projekta Zlati kamen, ki so prečesali 160 tisoč uradnih podatkov vseh 212 slovenskih občin.

Kraj duhovnega in telesnega zdravja

Podčetrtek je izvrsten primer kraja, ki svoj strateški razvoj gradi na jasno prepoznani identiteti, oprti na tradicijo, so v obrazložitvi zmagovalca zapisali organizatorji izbora.

Kaj je župan Peter Misja povedal za Planet TV:

Več v oddaji Danes ob 17.30 na Planet TV.


Morda vas zanima še:

Katere slovenske občine so najbolj zadolžene
Katere slovenske občine imajo najvišje prihodke (infografika)
Kako je šlo podjetništvu v vaši občini?


V kraju ob Sotli so znali izkoristiti večino naravnih danosti in s pomočjo prepleta najrazličnejših elementov zgradili močno blagovno znamko. Ta se opira na tradicijo zeliščarstva in lekarništva v samostanu Olimje, ki s svojim zeliščnim vrtom in "božjo lekarnico" Podčetrtek umešča kot kraj duhovnega in telesnega zdravja.

Občino razvijali kot turistično destinacijo

"Občino, ki jo vodim že dvanajsto leto, smo od samega začetka plansko razvijali kot turistično destinacijo. Ugotovili smo, da nam le to lahko prinaša razvoj. Dobro smo znali povezati vse akterje v turizmu, pomembno vlogo je odigrala lokalna skupnost. Čeprav imamo na občini zaposlene le tri ljudi, nam je uspelo počrpati več kot pet tisoč evrov evropskih sredstev na prebivalca," pojasnjuje župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki je tudi predsednik Turistične zveze Slovenije.

Ključni razvojni vzvod Podčetrtka je turizem, glavni deležnik razvoja občine pa je dobro uigrana ekipa. | Foto: Thinkstock Ključni razvojni vzvod Podčetrtka je turizem, glavni deležnik razvoja občine pa je dobro uigrana ekipa. Foto: Thinkstock Z okoli 18 milijoni evrov evropskega denarja jim je uspelo urediti terme, obnoviti ceste, zgraditi kolesarske steze, postaviti nove športne objekte … Poleg klasičnega zdravilškega turizma so razvijali športni turizem.

Ko vsi delajo za isti cilj

Ključni razvojni vzvod kraja je turizem, glavni deležnik razvoja občine pa je dobro uigrana ekipa. Na eni strani občinska uprava, na drugi strani pa podjetje Terme Olimia, lokalni podjetniki in vsi drugi. S slaščičarskimi izdelki Sladkosti iz Olimja so tako na primer razvili nove dogodke, kot je recimo festival vina in čokolade. Ta ne združuje le lokalnih vin in čokolade iz Olimja, temveč tudi kulinariko, športne in kulturne prireditve.

"Za dobro uigrano ekipo je osnova dialog in zaupanje, ki si ga pridobiš z doslednim izpolnjevanjem obljub. Tega se zelo držim," pojasnjuje Misja. Dodaja, da k razvoju kraja zagotovo pripomorejo investicije, ki pa morajo biti premišljene. Čeprav dobivajo ponudbe za gradnjo trgovskih središč, pa se temu velikodušno odrekajo. "Glede na pomanjkanje prenočitvenih kapacitet ob množičnih prireditvah si želimo vlagateljev, ki bodo zgradili nov hotel," je jasen Misja.

Bolj kot tega pa si želijo kraj turistično povezati z Rogaško Slatino. S premišljeno revitalizacijo Vonarskega jezera ob meji s Hrvaško bi nastala največja turistična destinacija v Sloveniji. A izvedba projekta je v veliki meri odvisna od dobrega sodelovanja s sosednjo državo. "Visoka politika med državama težje dosega dogovore kot lokalne skupnosti ob meji," še sklene župan razvojno najprodornejše občine v državi.

Prenovljeni hotel Sotelia je dobil Plečnikovo nagrado za arhitekturo. | Foto: STA , Prenovljeni hotel Sotelia je dobil Plečnikovo nagrado za arhitekturo. Foto: STA , Čeprav se je v Podčetrtku število nočitev po začetku krize zmanjševalo, je bila občina še vedno med desetimi turističnimi kraji z največ obiskovalci v Sloveniji in je prekašala kar nekaj destinacij z bolj zvenečimi imeni. A lani jim je tudi ta negativni trend uspelo obrniti navzgor, saj so zabeležili desetino več nočitev. Povečali so tudi število postelj.

Arhitekturne nagrade za nove objekte

V občini Podčetrtek posebej navduši želja po popolnosti. Novozgrajeni objekti namreč praviloma prejemajo nagrade za najboljše arhitekturne projekte. Z njimi se lahko pohvalijo hotel Sotelia, Wellnes Orhidelia in nova športna dvorana.

Tudi nova večnamenska športna dvorana v Podčetrtku je prejela arhitekturno nagrado. Uporabljajo jo krajani, tržijo pa jo tudi za priprave športnih ekip in za prireditve. Namesto načrtovanih stotih dogodkov na leto jih v dvorani gostijo več kot 200. | Foto: spletna stran hotela Tudi nova večnamenska športna dvorana v Podčetrtku je prejela arhitekturno nagrado. Uporabljajo jo krajani, tržijo pa jo tudi za priprave športnih ekip in za prireditve. Namesto načrtovanih stotih dogodkov na leto jih v dvorani gostijo več kot 200. Foto: spletna stran hotela Poleg občine Podčetrtek, ki je hkrati tudi zmagovalna občina v regiji od Koroške do Posavja, so regijska priznanja prejele še občine Cerkno v regiji Zahodna Slovenija, Kamnik v regiji Osrednja Slovenija in Lendava v regiji Vzhodna Slovenija.

Nagrado zlati kamen podeljujejo od leta 2012, dozdajšnje zmagovalke pa so bile Idrija, Postojna, Škofja Loka, Šentrupert, lani pa je zlati kamen prejela slovenska prestolnica.

Ne spreglejte