Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
8. 3. 2016,
11.27

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dolg Slovenija ministrstvo za finance osebne finance

Torek, 8. 3. 2016, 11.27

7 mesecev, 2 tedna

#Naj infografike 2016

Katere slovenske občine so najbolj zadolžene

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Medtem ko je zadolženost slovenskih občin še v letu 2014 vztrajno naraščala, se je lani trend obrnil navzdol. Že drugo leto zapored so najbolj zadolženi prebivalci občine Gornji Petrovci.

Po preliminarnih podatkih ministrstva za finance se je skupni dolg občin lani zmanjšal za slabe štiri odstotke in je končal pri 865 milijonih evrih. Povprečni dolg na prebivalca je znašal 419 evrov. Leta 2014 je skupna zadolženost vseh občin znašala 899 milijonov evrov.

Izmed 211 občin, občina Ankaran še ni vodena kot finančno samostojna, jih je petina zadolžitev povečala, dve tretjini pa zmanjšala. Leto je popolnoma brez dolga sklenilo 16 občin. Občine so se zadolževale predvsem za investicije, predvidene v občinskem proračunu.

 

Štiri občine letos poplačale vse dolgove

Največjo letno rast zadolženosti so zabeležile občine Ljubno, Luče in Mengeš. Na drugi strani so občine Kobilje, Kranjska Gora, Log-Dragomer in Rogašovci lani povsem poplačale svoje dolgove.

V občini Ljubno, ki šteje okoli 2.650 prebivalcev, so se lani zadolžili prvič v zgodovini občine. Direktor občinske uprave Blaž Presečnik nam je pojasnil, da je lanska zadolženost posledica izvedbe svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske.

Lokalna skupnost je namreč športni dogodek opredelila kot strateško pomemben, občina pa se je v ta namen dolgoročno zadolžila za pol milijona evrov. Vsa sredstva so namenili za posodobitev infrastrukture skakalnega centra, ki ga je zahtevala Mednarodna smučarska zveza.

Župan občine Log-Dragomer prisega na racionalno zadolževanje

Župan občine Log-Dragomer Miran Stanovnik je povedal, da je bila občina že do zdaj zdravo zadolžena, zato v poplačilo dolgov niso vlagali posebnih naporov. Imeli so vzdržen finančni načrt, ki je bil usklajen s proračunom. Društvom in vzgojno-izobraževalnim zavodom so pokazali pot, kje in kako lahko pridobijo izpadla občinska sredstva.

"Nezadolženost občine se morda v teh časih sliši kot konservativno obnašanje. A sam prisegam na racionalno zadolževanje s točno določenim ciljem, ki je natančno opredeljeno za daljše obdobje," pove Stanovnik. To so opredelili tudi v strategiji razvoja občine za prihodnjih devet let.

Za letošnje leto ne načrtujejo novega zadolževanja, jih pa v prihodnje čaka največja investicija v zgodovini občine. Gradili bodo kanalizacijsko omrežje s čistilnimi napravami. Investicija je ocenjena na 14 milijonov evrov, pri tem pa računajo na kohezijska sredstva in pomoč države.

Najbolj zadolženi so prebivalci Gornjih Petrovcev

Najbolj zadolženi so bili tudi lani prebivalci občine Gornji Petrovci, kjer ima vsak od dobrih dva tisoč občanov štirikrat višji dolg od povprečnega dolga vseh slovenskih občanov skupaj. Ta znaša 1.762 evrov. S 1.160 evri na prebivalca jim sledijo v občini Kostel, s 1.158 evri pa občani Komende.

Ljubljana zadolžitev zmanjšala za desetino Čeprav je Ljubljana s 184 milijoni evrov dolga še vedno najbolj zadolžena občina, je svoj dolg zmanjšala za desetino. Medtem ko je bil še leta 2014 vsak Ljubljančan dolžan 743 evrov, je svoj dolg lani zmanjšal na 671 evrov.

Med mestnimi občinami Koprčani dolgujejo največ

Skupna zadolženost vseh 11 mestnih občin je lani dosegla 413 milijonov evrov. Povprečna zadolžitev prebivalcev mestnih občin je v lanskem letu znašala 536 evrov oziroma slabih šest odstotkov manj kot leto prej.

S skoraj tisoč evri na prebivalca je najbolj zadolžena koprska občina, s 331 evri pa najmanj Nova Gorica.

Najbolj sta zadolženost povečali občini Slovenj Gradec (64,2 odstotka) in Kranj (30,2 odstotka), zmanjšali pa Celje (-13,9 odstotka) in Novo mesto (-22,2 odstotka).

Ne spreglejte