Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
16.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

3

Natisni članek

Vesna Györkös Žnidar Miro Cerar falcon

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 16.27

6 let, 7 mesecev

Koliko vlada zapravi za letenje s falconom?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

3

Falcon | Foto STA

Foto: STA

Državo je sicer vzdrževanje vladnega letala v zadnjih treh letih stalo več kot dva milijona evrov, letalo pa je v lanskem letu opravilo 113 poletov. Kdo je ob premierju v lanskem letu največkrat uporabljal falcona?

V zadnjem letu je s falconom največkrat letel slovenski premier Miro Cerar. V zadnjih dneh so se v javnosti pojavila namigovanja, da je bil na poletu v Pariz, kjer je premier gledal slovenske rokometaše, ko so ti osvojili bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu, tudi otrok, je poročal požareport. Iz vladnega kabineta so nato sporočili, da na letu v Pariz ni bilo nobenega otroka.

Kdo vse lahko potuje s falconom?

Letalo falcon lahko uporabljajo za izvajanje protokolarnih prevozov za uradne in delovne obiske v tujini. Uporabljajo ga lahko:

- predsednik Republike Slovenije,

- predsednik Državnega zbora Republike Slovenije,

- predsednik Vlade Republike Slovenije,

- predsednik Državnega sveta Republike Slovenije,

- predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije,

- predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije,

- varuh človekovih pravic Republike Slovenije

-  člani Vlade Republike Slovenije.

 - državni organi

Člani kabineta predsednika vlade Mira Cerarja so bili v zadnjem letu najpogostejši potniki falcona. | Foto: Matej Leskovšek Člani kabineta predsednika vlade Mira Cerarja so bili v zadnjem letu najpogostejši potniki falcona. Foto: Matej Leskovšek

Cerarjev kabinet in notranje ministrstvo najpogostejša uporabnika

V zadnjem letu je vladni falcon, ki je v slovenski lasti od leta 2001, opravil 113 poletov. Od tega sta bila 102 poleta za potrebe vlade in drugih državnih organov in 11 prevozov po naročilu Slovenija Transplanta za presaditev organov.

Najpogostejši potnik je bil premier Cerar, ob njem pa je izstopalo še notranje ministrstvo, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar. Njeno ministrstvo se je tudi podpisalo pod najdražji polet – 10.627 evrov za pot v Bruselj in nazaj v Ljubljano.

Lani odobrili 170 ur letenja, za prihodnji dve leti 400 ur

Falcon | Foto: STA , Foto: STA , Prvih 22 prevozov v letu 2016 je bilo obračunih v vrednosti cene za vozovnico ekonomskega razreda redne letalske linije, ker so bili opravljeni v okviru rednega usposabljanja posadk, pet poletov pa je bilo obračunanih po ceniku letalskih prevozov z letalom falcon.

Vlada je nato v juliju zagotovila denar za 100 ur letenja, nato pa odobrila še dodatnih 70, kar skupaj znese 170 ur. Za njih je namenila nekaj več kot 320 tisoč evrov, skupaj s preostalimi prevozi pa je Slovenija v zadnjem letu za polete s falconom odštela nekaj več kot 370 tisoč evrov.

Za prihodnji dve leti je vlada Slovenski vojski, pri kateri je falcon vpisan v vojaški register, odobrila sredstva za 400 ur letalskih prevozov za svoje člane.

Vzdrževanja falcona v zadnjih treh letih

2014: 550 tisoč evrov

2015: 315 tisoč evrov

2016: 1,44 milijona evrov

Skupaj: 2,3 milijona evrov

Kako je Slovenija dobila falcona?

Falcon so nekaj let oddajali v ZDA. | Foto: STA , Falcon so nekaj let oddajali v ZDA. Foto: STA , Zgodba o slovenskem falconu se je začela leta 2001, ko se je za nakup odločila takratna vlada pod vodstvom Janeza Drnovška. Slovenija je letalo začela uporabljati leto pozneje, zanj pa je odštela 33 milijonov evrov. Tri leta pozneje ga je oddala v najem v ZDA, od leta 2009 pa je znova v Sloveniji.

Na pobudo nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra je letalo nazadnje postalo uporabno za prevoz organov za presaditev. Od podpisa pogodbe o sodelovanju med ministrstvom za obrambo in Slovenija Transplantom marca lani je posadka letala falcon poskrbela za devet prevozov organov.

Od takrat so do julija 2016 prepeljali devet organov za presaditev, poleg programa Slovenija Transplant pa so letalo uporabljali tudi za program Atares kot tudi za potrebe prevozov vladnih organov.

Program Atares pomeni, da je ministrstvo ponudilo zmogljivosti letala državam Nata, pri čemer je vrednost ponujene zmogljivosti "ovrednotena na pol ure cene poleta z večnamenskim letalom C-130".

Ne spreglejte