Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
16.22

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

javni uslužbenci falcon Ministrstvo za obrambo Marjan Šarec

Četrtek, 21. 3. 2024, 16.22

1 mesec, 1 teden

Na seznamu javnih uslužbencev z najvišjo porabo na službenih kreditnih karticah izstopajo piloti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28
Falcon | Piloti vladnega falcona so med javnimi uslužbenci, ki imajo najvišjo porabo na službenih kreditnih karticah. Na ministrstvu pravijo, da s karticami plačujejo tudi gorivo za letalo, letališke pristojbine in druge storitve. | Foto STA

Piloti vladnega falcona so med javnimi uslužbenci, ki imajo najvišjo porabo na službenih kreditnih karticah. Na ministrstvu pravijo, da s karticami plačujejo tudi gorivo za letalo, letališke pristojbine in druge storitve.

Foto: STA

Poslanca SDS Antona Šturbeja je zanimalo, kako ministri, državni sekretarji in drugi javni uslužbenci na ministrstvih in v organih v sestavi uporabljajo službene kreditne kartice in kolikšna je bila njihova poraba v lanskem letu. Izčrpen odgovor vlade razkriva, da je bila daleč najvišja skupna poraba na obrambnem ministrstvu, kjer izstopa javni uslužbenec z več kot 55 tisoč evri porabe. A podatke lahko brez ustreznega konteksta interpretiramo zelo napačno.

Kmalu po objavi odgovora na poslansko vprašanje so se v medijih blizu SDS zvrstili članki, da je minister za obrambo Marjan Šarec s 677 tisočaki absolutni rekorder pri porabi davkoplačevalskega denarja s službeno kartico. Po porabi naj bi mu sledil notranji minister Boštjan Poklukar z nekaj več kot 420 tisočaki, zunanja ministrica Tanja Fajon pa naj bi porabila okoli 140 tisoč evrov.

Članke je na svojem profilu na omrežju X takoj delil predsednik SDS Janez Janša:

Šarec in Poklukar sploh nimata službene kreditne kartice

Podatki, ki so jih poslancu Šturbeju poslali iz vlade, so drugačni. Minister Marjan Šarec recimo sploh nima službene kreditne kartice. Kot so nam pojasnili na obrambnem ministrstvu (njihov odgovor v celoti objavljamo spodaj), se poraba 676.498 evrov nanaša na vseh 158 zaposlenih s službenimi karticami ne samo na ministrstvu za obrambo, temveč tudi v Slovenski vojski in Upravi RS za zaščito in reševanje.

denar
Novice Poslanci sprejeli novelo zakona, ki dviguje plače, v Levici in SDS vzdržani

Podobna zgodba je z Boštjanom Poklukarjem: sam nima službene kreditne kartice, poraba 423 tisočakov pa se nanaša na zaposlene s službenimi karticami na notranjem ministrstvu, policiji, NPU, Centru za varovanje in zaščito …

Edina od omenjenih v zavajajočih člankih s službeno kartico je zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je lani s to kartico porabila 6.294 evrov. Čeprav njeno ministrstvo v primerjavi z obrambnim in notranjim ministrstvom ni tako številčno, pa zajema veleposlaništva in predstavništva v tujini, kjer je poslovanje s službenimi kreditnimi karticami zelo razširjeno.

V vrhu po porabi piloti vladnega falcona

Tudi če se pri porabi s službenimi kreditnimi karticami osredotočimo na porabo konkretnih javnih uslužbencev, lahko hitro potegnemo zelo zavajajoče zaključke.

Rekorder, zaposlen na obrambnem ministrstvu, je recimo lani s službeno kartico porabil 55.736 evrov, torej več kot 4.500 evrov na mesec. A na ministrstvu so pojasnili, da ta uslužbenec, tako kot še nekateri drugi uslužbenci z visoko porabo, delo opravlja večinoma v tujini. "Največji delež plačil s službenimi karticami beležimo pri pilotih Slovenske vojske, ki lahko stroške goriva, letališke pristojbine in druge storitve v tujini plačajo le s poslovno plačilno kartico," so razložili.

Slovenija, Hrvaška
Novice Plenković in Golob skupaj na falconu: "Hvala slovenskemu premierju za gesto"

Temu je moč pritrditi že s hitrim brskanjem po spletu, ki razkrije, da je rekorder po porabi pilot vladnega letala falcon, tako kot uslužbenca z drugo in tretjo najvišjo porabo, uslužbenec s četrto najvišjo porabo pa je vojaški pilot, ki je postal kapitan prvega slovenskega letala C-27J spartan.

Eno ministrstvo brez službenih kartic

Čeprav so službene kreditne kartice izdane poimensko, pa nekateri javni uslužbenci z njimi plačujejo recimo stroške potovanj, nastanitev, obrokov in raznih kotizacij še za druge javne uslužbence. Na seznamu je tako precej uslužbencev, ki po porabi odstopajo od kolegov.

Je pa na seznamu tudi ministrstvo, na katerem službenih kreditnih kartic sploh ne uporabljajo. Gre za ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ga vodi Simon Maljevac in kjer za ministra in dva javna uslužbenca plačujejo zgolj SMS-obveščanje.

Odgovori ministrstva za obrambo

Ker vaše ministrstvo izstopa po skupni porabi, vas najprej prosim za splošno pojasnilo, zakaj je poraba po službenih karticah na vašem ministrstvu tudi nekajkrat večja kot na drugih ministrstvih.


Ministrstvo za obrambo ima za izdajo in uporabo službenih poslovnih kartic MasterCard sklenjeno pogodbo z Novo Ljubljansko banko. Na ministrstvu za obrambo poslovanje s poslovnimi karticami ureja Pravilnik o poslovanju s poslovnimi karticami, ki določa pogoje pridobitve poslovne kartice, upravičenost uporabe ter pravice in obveznosti imetnikov poslovnih kartic.

Upravičenci za pridobitev poslovne kartice so skladno s pravilnikom zaposleni na ministrstvu glede na njihov položaj (vodstveni delavci), zaposleni, ki so napoteni na delo v tujino (obrambni diplomatski predstavniki ter obrambni in vojaški predstavniki v mednarodnih strukturah), in zaposleni, katerih redno delo zahteva pogosta službena potovanja v tujino.

Limit se določi na podlagi analize stroškov preteklih potovanj oziroma načrtovanih mesečnih stroškov upravičenca do poslovne kartice in skladno z opredeljenimi limiti izdajatelja poslovnih kartic, praviloma od tisoč do pet tisoč evrov. Upravičenost do uporabe poslovne kartice in ustreznost limita poslovne kartice se preverjata vsaj enkrat letno.

S poslovno kartico se lahko plačujejo stroški službenega potovanja v tujini, kot so:

- prevozni stroški (tudi vinjete, cestnine, predornine in parkirnine),
- nočnine in hotelske takse,
- uporaba komunikacijskih povezav,
- stroški za gorivo službenih vozil in plovil, če plačilo s poslovno kartico, ki se glasi na prevozno sredstvo, ni mogoče,
- stroški, ki jih ima voznik s službenim prevoznim sredstvom na službenem potovanju v tujini zaradi okvare,
- takse oziroma drugi posebni stroški posadk, ki so na službeni poti povezani z zračnimi in vodnimi plovili, vendar le, če plačilo s poslovno kartico, ki se glasi na prevozno sredstvo, ni mogoče,
- stroški za reprezentanco, in sicer po predhodni odobritvi,
- stroški za strokovno literaturo in kotizacijo za izobraževanje, in sicer po predhodni odobritvi,
- drugi manjši stroški za material in storitve, ki so nujno potrebni za zagotavljanje logistične podpore sil za zaščito, reševanje in pomoč v tujini, ter posamezni stroški, ki jih lahko plačujejo imetniki poslovnih kartic, ki nastanejo pri opravljanju njihovega dela v tujini.

Vsi stroški, ki jih bo imetnik poslovne kartice plačal s poslovno kartico, morajo biti navedeni v odobritvi službenega potovanja v tujino.

Zakaj ima ministrstvo toliko več službenih kartic kot druga ministrstva?

Službeno kartico na ministrstvu za obrambo ima trenutno vključno s Slovensko vojsko in Upravo RS za zaščito in reševanje 158 zaposlenih. Ministrstvo za obrambo ima zelo veliko predstavnikov, ki delujejo kot vojaški predstavniki na diplomatskih predstavništvih v tujini in tudi v kar nekaj mednarodnih organizacijah. Poleg tega Slovenska vojska deluje na številnih mednarodnih operacijah in misijah, kjer upravičenci poslovne kartice za plačilo različnih storitev uporabljajo službene kartice. Enako velja tudi za predstavnike Uprave RS za zaščito in reševanje, ko svoje naloge opravljajo v tujini (tudi stroške logistične podpore sil za zaščito, reševanje in pomoč v tujini).

Največji delež porabe beležimo pri vojaških pilotih, ki lahko stroške goriva, letališke pristojbine in druge storitve v tujini plačajo le s poslovno kartico, in pri zaposlenih, ki so napoteni na delo v tujino za daljše obdobje, kot so obrambni diplomatski predstavniki v tujini.

Funkcionarji na ministrstvu za obrambo, in sicer minister in državna sekretarja, nimajo službenih poslovnih kartic.

Ali gre pri uslužbencih ministrstva, ki so na službeni kartici lani porabili 20 tisoč evrov ali več, za kakšno skupno specifiko? 

Našteti upravičenci za uporabo poslovnih plačilnih kartic so uslužbenci ministrstva za obrambo, ki svoje delo opravljajo na delovnem mestu v tujini. Kot smo odgovorili v prejšnjem odgovoru, največji delež plačil s službenimi karticami beležimo pri pilotih Slovenske vojske, ki lahko stroške goriva, letališke pristojbine in druge storitve v tujini plačajo le s poslovno plačilno kartico.
Letališče Brnik nov terminal
Novice "Letalska povezljivost slabša samo v Belorusiji" #video
Ne spreglejte