Sreda,
29. 1. 2014,
13.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZZZS ZPS

Sreda, 29. 1. 2014, 13.25

6 let, 7 mesecev

Kdaj ste upravičeni do zdravljenja v zdravilišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okrevanje po poškodbi, bolezni ali operaciji je najpogostejši razlog za zdraviliško zdravljenje. A na zvezi potrošnikov pravijo, da napotnice ni preprosto dobiti, vloge pa so lahko tudi zavrnjene.

Pravica do zdraviliškega zdravljenja je določena v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja (POZZ). Do nje so upravičeni le tisti, ki imajo sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Prvi korak do napotnice za zdraviliško zdravljenje je predlog osebnega zdravnika oziroma zdravnika v bolnišnici, ki ga poda, če meni, da bo zdravljenje: - pripomoglo k bistvenemu izboljšanju bolnikovega zdravstvenega stanja za daljši čas, - bolniku povrnilo funkcionalne in delovne sposobnosti, - za dalj časa preprečilo napredovanje bolezni ali slabšanje zdravstvenega stanja, - zmanjšalo pogostnost pacientove zadržanosti od dela zaradi bolezni ali zdravljenja v bolnišnici.

Zdravljenje v zdravilišču je sicer upravičeno le za naslednja bolezenska stanja: - vnetne revmatske bolezni, - degenerativni zunajsklepni revmatizem, - stanje po poškodbah in operacijah na lokomotornem sistemu s funkcijsko prizadetostjo, - nevrološke bolezni, poškodbe ter bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema, - bolezni in stanja po operacijah srca in ožilja, - ginekološke bolezni, - kožne bolezni, - gastroenterološke in endokrine bolezni, stanja po operacijah, - obolenja dihal.

O predlogu osebnega zdravnika nato odloča ZZZS, ki tudi odloči, v katerem izmed 17 slovenskih zdravilišč se bo pacient zdravil, kdaj in koliko časa. Praviloma zdravljenje traja 14 dni (21 za otroke), z možnostjo podaljšanja na 28 dni.

Odločanje o upravičenosti do zdravljenja v zdravilišču na ZZZS poteka individualno, tako se lahko zgodi, da imata dva pacienta enako diagnozo, a gre le en na zdravljenje v zdravilišče. Na negativno odločitev se je mogoče pritožiti, in sicer v petih delovnih dneh od prejema odločbe. Po izkušnjah posameznikov se pritožba obrestuje, navajajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Stroške zdravljenja krije ZZZS, in sicer v višini: - 80 odstotkov v primeru nadaljevanja bolnišničnega zdravljenja, razen ko gre za poškodbo zunaj dela; - 10 odstotkov, če zdraviliško zdravljenje ni nadaljevanje bolnišničnega.

Razliko iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja krije zavarovalnica oziroma pacient sam, če tega zavarovanja nima sklenjenega.

Zdravilišče lahko zahteva tudi doplačilo. Po POZZ je zavarovanec upravičen do standardne namestitve – to je namestite v dvo-ali večposteljni sobi s prehrano. Če zdravilišče tega ne more ponuditi in ima na voljo le nadstandardne namestitve, mora zavarovanca o tem predhodno obvestiti in od njega pridobiti soglasje za doplačilo.

V tem primeru v ZPS svetujejo, da zavarovanec zahteva predračun. Doplačilo sicer znaša od osem do 20 evrov na dan, izogne pa se mu le vsak četrti zavarovanec.