Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
10.54

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

nadzor zobozdravnik s koncesijo Zdravniška zbornica Slovenije ZZZS zobozdravniki

Torek, 13. 2. 2024, 10.54

2 meseca, 2 tedna

Zobozdravniki: ZZZS varčuje pri nas, storitve v tujini pa plačuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
zobozdravnica | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Slovenski zobozdravniki so danes pripravili novinarsko konferenco, na kateri so izpostavili dejstvo, da v tem trenutku več deset tisoč ljudi nedopustno dolgo čaka v čakalnih vrstah za potrebne storitve. Tako so jim kršene ustavne in zakonske pravice do primernega in pravočasnega zdravljenja. 

Zavod za zdravstveno zavarovanje onemogoča dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži. Posledično nagovarjajo paciente, da pridobijo napotnico s strani zobozdravnika, ki jim omogoči potrebne zobozdravstvene storitve pri zasebnih izvajalcih v tujini. Zaradi specialističnega zdravljenja to pomeni dražje, težje dostopne in slabše nadzorovane storitve.  

Krunoslav Pavlović, predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik ZZS, je povedal: "Sistem čezmejnega zobozdravstvenega varstva se izkorišča za poslovne namene." Čakalne vrste so nedopustno dolge. "Zanima nas, kam zdravstvena zavarovalnica (ZZZS) daje denar, ki je namenjen za zobozdravstvo," je dejal. Zakonodaja omogoča, da z javnim denarjem plačujemo storitve v tujini, s čimer denar, ki smo ga solidarno zbrali s prispevki, odteka v tujino, zlasti na Hrvaško.

"Paciente pri zasebnikih izven javne mreže vidimo kot diskriminirane, saj jim je onemogočeno, da dobijo povrnjen strošek zdravljenja, kot ga dobijo tisti, ki odidejo na zdravljenje v tujino," pravi Pavlović. 

Bistveno je, da bi bili, če bi ZZZS omogočila refundacijo storitev tudi pri zasebnikih v Sloveniji in ne le pri zasebnikih v tujini, stroški zdravljenja v povprečju do petkrat manjši. 

Pomembno je, da se na ta način razvija endodontska mreža v tujini, je dodal. ZZZS pri nas ne priznava dejanskih stroškov endodontskega zdravljenja. Kot primer so navedli zdravljenje zobnih korenin. Denimo, cena zdravljenja treh zobnih korenin na napotnico za zasebnike v tujini je 785 evrov, medtem ko je pri izvajalcu v javni mreži v Sloveniji cena 93 evrov, torej petkrat manj kot v tujini.

"ZZZS daje prednost hrvaškim zobozdravniškim stolom pred slovenskimi," je poudaril Pavlović in dodal: "S svojimi modeli plačevanja počasi in potihoma privatizira zobozdravstvo v Sloveniji." Storitve izven javne zdravstvene mreže so v Sloveniji seveda plačljive in jih zavarovalnica ne povrne. 

Stiske ortodontskih pacientov

Martina Mikac Cankar, zobozdravnica specialistka čeljustne in zobne ortopedije, je povedala: "Vsi ortodontski pacienti pri nas so v stiski, saj je čakalna doba v Sloveniji pet let in več. V stiski pa so tudi tisti, ki odhajajo v tujino. Zdravljenje traja vsaj tri leta, pojavljajo se zapleti, treba je opraviti dolgo pot do ortodonta v tujini."

Ortodontov je v Sloveniji dovolj, nimamo pa dovolj programov, dodaja. "ZZZS ni razpisala več kot štiri nove programe, prosili smo za deset. Z novimi programi bi reševali dolge čakalne dobe. Namesto tega dopuščajo in plačujejo zdravljenje v tujini. To je narobe svet," je poudarila. Zavarovalnica ostaja gluha za njihove pobude. 

Zavajajoče oglaševanje

Zasebni zobozdravnik Matej Praprotnik je povedal, da so zaznali povečane oglasne aktivnosti s pozivi, naj državljani zdravljenje opravljajo v tujini. "Zato smo se dolžni odzvati v javnosti in opozoriti na pasti. Gre tudi za zavajajoče oglaševanje, ki je vedno bolj agresivno. Neurejen sistem agresivno oglaševanje še pospešuje," je dejal.

Od Zdravniške zbornice pričakujejo, da bodo oglaševanje bolj nadzorovali. "Ustvarja se vtis, da so posegi nekaj enostavnega, kozmetičnega, kar pri pacientih vzbuja nerealna pričakovanja. To je problematično zlasti v primeru zapletov," poudarja Praprotnik. Oglaševanje je treba regulirati, saj zlasti izvajalci iz tujine niso povrženi nobenemu nadzoru.

Oglaševanje izkorišča čakalne dobe in zavaja, saj prikazuje, da zdravljenje doma sploh ni smiselno. "Danes sporočamo, da ne obsojamo pacientov, da izbirajo rešitve zase, obsojamo pa odločevalce, ki so s sprejetjem neustreznih zakonskih podlag povzročili, da prevladuje mnenje, da je zdravljenje v tujini ustreznejše."

Eno je oglas, drugo je informiranje, številni oglasi so zavajajoči. "Recimo, klinika čez mejo obljublja, da vam bodo vse zobe uredili v enem dnevu, medtem ko spite. Nič pa ne povedo o morebitnih težavah, da gre pri posegu za splošno anestezijo, kar prinaša določena tveganja. Zapleti so vedno mogoči, ključno pa je, da pacienti o tem vnaprej dobijo informacije," opozarja Praprotnik.

Pojavljajo se še druge obljube, ki niso realne. "Na primer dosmrtna garancija – ta ne obstaja, razen v določenih primerih, kot so implantati. Ali pa primeri strašenja, ko se zdravljenje povezuje z rakavimi obolenji," našteva Praprotnik.

Težka pravna pot

O tem, kakšna so pravna tveganja, je govorila odvetnica Simona Marko. "Zavajajoče oglaševanje se pojavlja tudi pri nas. Agencije ponujajo takojšen dostop, takojšnjo storitev in povrnitev celotnih stroškov zdravljenja. Konkretno pri operaciji na očeh: trenutno je odprtih več pravnih zadev, ko so jim obljubili, da bodo dobili povrnjene stroške, a jim zavarovalnica ni priznala storitve iz obveznega zavarovanja. Vse te zavarovance čaka dolga sodna pot, ni pa nujno, da bodo uspešni," je pojasnila. 

"Noben oglas ne ponuja razlage, kakšne so posledice ob zapletih ali strokovnih napakah. To dvoje ni enako, prvega ne moremo preprečiti, je nepredvidljivo, ampak posledično tudi pacient ne more uveljavljati odškodnine za strokovno napako,"je povedala Markova.

Rešitev? "Sprememba zakonodaje, da bi si vsak lahko izbral zobozdravnika z obstoječo licenco. Storitve bi ZZZS nato refundiral," pravi Pavlović. Na ta način bi v državi pravzaprav razširili javno zdravstveno mrežo. Zdaj pacient plačuje iz žepa, iz javnih sredstev, v katera je vplačeval, pa ne dobi nič. 

Markova pojasnjuje: "Čezmejno zdravljenje je povezano z implementacijo evropske direktive, ki izhaja iz načel prostega pretoka blaga in storitev. Vsaka država pa znotraj sama ureja svoj sistem, Slovenija je tu zaostala. Pravica do izbire je trenutno omejena na izbiro v okviru javne zdravstvene mreže in to bi bilo treba spremeniti."

Zobozdravnik Pavlović je podal tudi pojasnila o zloglasnem amalgamu: 

Zamenja naj se takrat, ko je funkcionalno neustrezna ali pacienta estetsko moti, ne priporočam pa menjave kar vse vprek. Živo srebro se namreč v največji meri iz zalivke izloča med vdelavo in ob odstanitvi, vmes pa zelo malo.

Izdelava bele zalivke zahteva več časa kot amalgamska, posledično je tudi dražja. Če bi želeli uvesti izključno alternativne zalivke, bi bilo treba poiskati dodatne vire financiranja.

ZZZS zavrača očitke o omejevanju programov v javni zobozdravstveni mreži

Na ZZZS so izjave predstavnikov zdravniške zbornice, da zavod bolnikom onemogoča dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži, označili za neutemeljene in zavajajoče. Med drugim so poudarili, da se je v zadnjih šestih letih število ambulant v zobozdravstvu, ki jih financirajo, povečalo za več kot 90.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so prepričani, da je treba dostopnost do zobozdravnikov v Sloveniji izboljšati s krepitvijo javne zdravstvene mreže in ne z zasebno zdravstveno mrežo, kjer bi moral pacient zaradi samoplačniških cen kljub urejenemu zavarovanju za opravljeno storitev še dodatno doplačevati, so poudarili za STA.

S tem namenom ZZZS v Sloveniji plačuje vse ortodontske storitve pri izvajalcih v Sloveniji količinsko neomejeno glede na dejanske zmogljivosti ortodontov. Število vseh ambulant v zobozdravstvu, ki jih financira ZZZS, pa se je v zadnjih šestih letih povečalo za več kot 90, so poudarili.

Samo v lanskem letu je tako ZZZS na podlagi javnega razpisa v javno mrežo vključil za dodatnih 20,7 programov zobozdravstvenih ambulant, z razpisom pa jih je bil zavod pripravljen "oddati" skupno 26, a je bilo prejetih ponudb manj od povpraševanja zavoda.

Na Zdravniški zbornici Slovenije so namreč ZZZS očitali, da zavarovancem onemogočajo dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži. Kot je na novinarski konferenci povedal njen podpredsednik Krunoslav Pavlović, zbornica predlaga spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja na način, da bi imeli bolniki, ki na neko zobozdravstveno storitev v Sloveniji čakajo nedopustno dolgo, možnost to storitev opraviti tudi pri slovenskih zasebnikih. Prav tako so opozorili, da po podatkih zbornice znesek, ki ga ZZZS namenja za povrnitev opravljenih zobozdravstvenih storitev v tujini, zadnja leta raste.

S področja zobozdravstva je javna zdravstvena blagajna v lanskem letu plačala 1.504 povračil za storitve v tujini. Od tega je bilo največ povračil s področja ortodontije (755), medtem ko je bilo na račun ZZZS v Sloveniji izvedenih 2,8 milijona obravnav pri zobozdravnikih, so pojasnili na ZZZS.

Ob tem so dodali, da so lani skupaj odobrili 2.843 vlog za povračilo stroškov specialističnega zdravljenja, nabavo medicinskih pripomočkov in zdravil v drugi državi članici EU in na tej podlagi zavarovanim osebam po prvih ocenah povrnili približno 1,3 milijona evrov. Vsi izdatki ZZZS za zdravstvene storitve, opravljene v Sloveniji, pa so v letu 2023 znašali tri milijarde evrov.

V tujini pa je bilo lani na račun ZZZS opravljenih za manj kot 0,1 odstotka storitev v primerjavi s storitvami, ki jih je ZZZS plačal slovenskim izvajalcem, so dodali.

Na ZZZS so še pojasnili, da lahko slovenski zavarovanci v drugi članici EU prejmejo tudi zobozdravstvene storitve, ki jih v Sloveniji krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Zavarovanci pa v tujini ne morejo uveljavljati storitev, ki spadajo v osnovno zdravstveno dejavnost in ki jih lahko opravi njihov osebni zobozdravnik, temveč zgolj storitve, za katere je njihov osebni ali napotni zdravnik izdal napotnico. Gre denimo za endodontsko zdravljenje, oralno kirurgijo ali ortodontsko zdravljenje.

Vzajemna
Novice Vzajemna: zakon o preoblikovanju zavarovalnice gre v ustavno presojo
ZZZS
Novice Vlada dala soglasje k rebalansu finančnega načrta ZZZS za letos
ZZZS. Kartica zavarovanja.
Novice ZZZS lansko leto sklenil s 76,3 milijona evrov primanjkljaja
Petra Došenović Bonča, ekonomistka
Novice Kritično o slovenskem zdravstvu: Včasih so tudi ljudje del težave
 
Ne spreglejte