Andreja Lončar

Petek,
19. 5. 2017,
16.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

Vrhnika požar Kemis

Petek, 19. 5. 2017, 16.34

6 let, 7 mesecev

Po požaru v Kemisu: onesnaženje potoka je katastrofalno

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Požar Vrhnika za vroče. | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Agencija za okolje (Arso) je po požaru v podjetju Kemis na Vrhniki, ki se ukvarja z ravnanjem z nevarnimi odpadki, opravila analizo v bližnjem potoku Tojnica. Stanje je katastrofalno, so povedali.

Ponedeljkov požar v podjetju Kemis na Vrhniki je med lokalnimi prebivalci povzročil veliko razburjenja zaradi možnosti vplivov na okolje in njihovo zdravje. Vrhniška civilna zaščita, Agencija za okolje (Arso) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) so danes na novinarski konferenci predstavili prve rezultate analize zraka in vode.

Katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, analiz zemlje še ni

Kot je povedala Janja Turšič iz Agencije za okolje, onesnaženje potoka Tojnica po požaru ocenjujejo kot katastrofalno. Analiza za Ljubljanico, narejena 200 metrov pod izlivom Tojnice, je pokazala, da ni bil presežen noben od parametrov nevarnih snovi.

Po besedah Turšičeve stalno spremljajo vremensko napoved, ki kaže na močnejše padavine v soboto. Zaradi povišanja vodostaja Tojnice bi se nevarne snovi lahko prelile v Ljubljanico. "Narejeni so vsi zaščitni ukrepi, da se to ne bi zgodilo," je dejala po poročanju STA.

Vrednosti delcev PM10 v zraku v okolici Kemisa so pod mejnimi vrednostmi, prav tako koncentracija živega srebra, je še pojasnila Turšičeva. 

Meritev vsebnosti nevarnih snovi v zemlji danes še niso predstavili, saj laboratorijske analize še niso končane.

Arso: Zrak in voda iz pipe sta varna

Kaj občanom svetujejo strokovnjaki? Voda iz vodovoda je varna, uporabo vrtnin na območju, kjer se je valil dim, pa odsvetujejo.

Na vprašanje, kako naj ravnajo kmetje, saj je ravno zdaj čas prve košnje trave, je predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dejala, da odsvetuje prosto pašo živali ter uporabo te trave za krmo, dokler ne bodo znani rezultati analiz. Med občani na novinarski konferenci je bilo kar nekaj razburjenja, saj pravijo, da jim do zdaj tega ni nihče povedal. "Živina se danes pase zunaj, saj tega nihče ne ve," je dejala ena od prisotnih. Predstavnica NIJZ na vprašanje, zakaj tega opozorila niso izdali prej, ni odgovorila. 

Na NIJZ so dejali še, da bodo skupaj z Inštitutom za medicino dela za gasilce, ki so sodelovali pri gašenju, pripravili program toksikoloških preiskav.

Nanut: Delamo vse, da omilimo škodo

Direktor Kemisa Emil Nanut je - kot že večkrat do zdaj - pojasnil, da je bilo skladiščenih 1.500 ton nevarnih odpadkov. Koliko jih je zgorelo, še ni znano. Kot je še povedal, je podjetje večino odpadkov prejemalo od industrije, pri čemer je naštel kemično, farmacevtsko, avtomobilsko, živilsko industrijo, tudi industrijo bele tehnike. Preostalo predstavljajo odpadki gospodinjstev.

Požar je izbruhnil, ko v obratu ni bilo delavcev. Vzroke ugotavljajo forenziki, medtem ko Kemis trenutno sanira škodo. Danes je bila v podjetju tudi okoljska inšpekcija. Nanut je prisotnim zagotovil, da v podjetju delajo vse, da bi kar najbolj omilili škodo.