Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2019,
10.55

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

58

Natisni članek

vlada Marjan Šarec Alenka Bratušek SODO

Petek, 6. 9. 2019, 10.55

4 leta, 8 mesecev

Bratuškova: Dokler sem jaz ministrica, energetika ne bo peskovnik #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

58

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je odzvala na razkritje novinarjev Planeta, da se je osebno vmešala v odprti razpis za direktorja družbe SODO, sicer neodvisnega koncesionarja s sedežem v Mariboru, ki upravlja električno omrežje. Ministrica je zanikala, da bi vplivala na postopek izbire direktorja. Planet pa je danes objavil dokaz, da je ministrica nova pravila igre spravila čez vlado v odsotnosti predsednika vlade.

Alenka Bratušek
Novice Razkrivamo politični vdor Alenke Bratušek na področje energetike #video

Zaporedje dogodkov kaže, da je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek v razpis posegla z jasnim namenom, da umakne aktualnega direktorja Matjaža Voduška in na vrh družbe SODO postavi svojega kandidata, so poročali v včerajšnji oddaji Planet 18.

Bratuškova: Dokler bom jaz ministrica, energetika ne bo peskovnik

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci najprej povedala, da se bo še naprej borila proti lobijem: "Bolj ko mi boste metali polena pod noge in več afer ko boste ustvarili, bolj bom grizla in sekala lovke. Kot ministrica za infrastrukturo sem prevzela odgovornost za dve področji, promet in energetiko. Očitno so lobiji na teh področjih najmočnejši."

"Niti slučajno zaradi te zgodbe ne bom odstopila. Predsednik Šarec in vsi ministri so bili seznanjeni s tem. Če ne spremljajo, kaj se dogaja na sejah vlade, je to njihova težava," je dejala Bratuškova. 

Enako namerava storiti tudi v primeru družbe Borzen, je napovedala. "Če vlada ne bo sledila predlogu nadzornega sveta, bo to moralo biti zelo dobro utemeljeno," je dejala. | Foto: Ana Kovač Enako namerava storiti tudi v primeru družbe Borzen, je napovedala. "Če vlada ne bo sledila predlogu nadzornega sveta, bo to moralo biti zelo dobro utemeljeno," je dejala. Foto: Ana Kovač Spomnila je, da je to, da ni vplivala na imenovanje, danes zatrdila tudi predsednica nadzornega sveta družbe SODO Mojca Sožo.

"Dokler bom jaz ministrica, energetika ne bo peskovnik, da bodo fantje tekmovali, kdo bo vzel večjo potičko," je napovedala ministrica za infrastrukturo. Ob tem je poudarila, da SODO opravlja javno službo in upravlja davkoplačevalski denar: "Podjetje SODO je sistemski operater in opravlja javno službo enako, kot jo opravlja klinični center na področju zdravstva. Tudi v kliničnem centru minister oziroma vlada daje soglasje k imenovanju direktorja. Je bil okrog tega pred kratkim kakšen vihar?"

Zanikala, da bi vplivala na postopek izbire direktorja

Ministrica za infrastrukturo je zanikala, da bi vplivala na postopek izbire direktorja. "Predlagala sem spremembo akta o ustanovitvi družbe SODO s spremembo, da vlada kot lastnik na koncu poda soglasje k imenovanju direktorja. Vse postopke končne izbire še vedno vodi nadzorni svet," je pojasnila Bratuškova.

Ministrica nova pravila igre uveljavila v času, ko je bil Šarec odsoten

V oddaji Planet 18 na Planetu pa so danes objavili dokaz, da je ministrica z osebnim vplivanjem na odprti razpis zlorabila zaupanje predsednika vlade Marjana Šarca. Še več, po informacijah Planeta je nova pravila igre Bratuškova spravila čez vlado v odsotnosti predsednika vlade, kar je televiziji premier Šarec potrdil: 

"Dopisna seja je bila pripravljena tako, kot je pripravljena vsaka dopisna seja. Res je bila ministrica takrat pooblaščena kot podpredsednica vlade. Takrat je bila edina od podpredsednikov, ki ni bila na dopustu. Da bi pa sodil o tem, da je zaradi tega šlo to na sejo, pa težko rečem," je za televizijo povedal Šarec.

Dokument z glavo ministrstva za infrastrukturo je naslovljen na generalni sekretariat vlade in nosi datum 6. avgust 2019. Dokument je vladi poslala ministrica Bratuškova, njen podpis najdemo na šesti strani. Gradivo govori o spremembi in dopolnitvah Akta o ustanovitvi družbe SODO v 100-odstotni lasti države. Zakaj je na dokumentu pomemben datum 6. avgust? Ker je ministrica naknadno, štiri dni po objavljenem razpisu za novega direktorja SODO, s tem dokumentom posegla v že odprti razpis za izbiro direktorja, s čimer je kršila načela korporativnega upravljanja.

Bratuškova je gradivo o izbiri direktorja uvrstila na dnevni red 66. dopisne seje vlade, ki je bila 14. avgusta. Premier Šarec in večina ministrov je bila takrat na dopustu. Alenka Bratušek pa je, sicer s pooblastilom predsednika vlade, a brez seznanitve z vsebino, izpeljala dopisno sejo vlade. Čeprav je najprej vztrajala, da so za vsebino vedeli vsi, se je pozneje sprenevedala. "Če ne spremljajo, kaj se na vladah dogaja, je to njihov …," je Bratuškova danes dajala na tiskovni konferenci in povedala, da je to njena pravica, da se je tako odločila.

Zanimivo je, da je bila obravnavana zadeva, na tem dokumentu jo najdete pod točko 3, edina brez dodatnega gradiva. In kaj piše v spremembah Akta o ustanovitvi družbe SODO? Da je primerno, da ima tudi ustanovitelj in 100-odstotni lastnik pri imenovanju oziroma razrešitvi direktorja družbe določene pravice. In komu potemtakem pripadajo absolutne pristojnosti nad izbiro vodstva? Vladi oziroma ministrici Alenki Bratušek.

Da se je ministrica osebno izredno angažirala, da bi posegla v menjavo direktorja, dokazuje še en dokument. 27. avgusta je bil z njenega kabineta poslan dopis neposredno na družbo SODO v Maribor. Pod njega se je podpisal ministričin državni sekretar Bojan Kumer. V njem nadzornikom družbe SODO naroča: da je vlada že sprejela spremembe Akta o ustanovitvi družbe SODO in zato "pričakujemo, da boste zadnje spremembe upoštevali". Dopis nadzornikom pa je, milo rečeno, pritisk in poziv, naj upoštevajo akt, čeprav ta tedaj še ni stopil v veljavo, so še poročali v oddaji Planet 18.

Predlog sklepa, pod katerega se je podpisala Alenka Bratušek. | Foto: Planet TV Predlog sklepa, pod katerega se je podpisala Alenka Bratušek. Foto: Planet TV

Dokumenti, Alenka Bratušek | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Fotogalerija
1
 / 7

Akt o spremembi statuta je bil po njenih besedah na dopisni seji vlade sprejet soglasno, z njim je bil seznanjen tudi premier Marjan Šarec. "Dokler sem ministrica, ne bom dovolila, da nosim odgovornost, drugi pa po zakotnih lokalih sklepajo kravje kupčije v škodo Slovenk in Slovencev," je še poudarila ministrica.

V družbi SODO so bili začudeni

V družbi SODO so bili nad sklepom vlade, s katerim je ta postala pristojna za potrjevanje direktorjev družbe, začudeni. Presenetilo jih je, da je vlada sredi razpisa spremenila pravila, čeprav bi, kot so ocenil za STA, to lahko storila prej.

"Vlada je imela vse možnosti, da to stori že prej, ne nazadnje 18. julija, ko je potrdila letno poročilo in podelila razrešnico direktorju ter dokapitalizirala SODO. Z dokapitalizacijo je bila narejena tudi sprememba akta o ustanovitvi družbe SODO - vpis višine spremenjenega kapitala. Torej bi lahko takrat spremenila tudi način imenovanja direktorja, če bi šlo za povsem nepolitično odločitev," so danes zapisali v družbi.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Z menjavo statuta nadzorni svet izgubil pooblastila za imenovanje direktorja

Kot so razkrili na Planetu, je bil razpis za direktorja družbe SODO javno objavljen 2. avgusta. Direktorja je zadnjih osem let samostojno imenoval nadzorni svet. Kot so poročali novinarji oddaje Planet ob 18.00, na bi Bratuškova najprej prek predsednice nadzornega sveta poskušala preklicati razpis, a ji ni uspelo. Predsednica nadzornega sveta Mojca Soža posredovanje ministrice zavrača.

Alenka Bratušek se mora zagovarjati zaradi očitkov o neprimernem kadrovanju. | Foto: STA , Alenka Bratušek se mora zagovarjati zaradi očitkov o neprimernem kadrovanju. Foto: STA , Ministrica je nato sredi odprtega razpisa, 14. avgusta, kar na dopisni seji med vladnimi počitnicami predlagala menjavo statuta, in sicer da po novem nadzorniki direktorja lahko imenujejo le še s soglasjem ministra oziroma vlade, zaradi česar je vlada odvzela pooblastila nadzornikom in sklenila, da morajo svojo izbiro za direktorja poslati v potrditev ministru, pristojnemu za energijo, torej Bratuškovi, ta pa pripravi gradivo za odločanje na vladi.

Člani sveta so nato 23. avgusta, kljub intervenciji ministrice, nadaljevali odpiranje vlog, ki so jih prejeli na razpisu. Ker naj bi člani popustili pritiskom, je po informacijah novinarjev Planeta ob 18.00 deset minut po seji nadzornega sveta ministrstvo za infrastrukturo poslalo na vlado zahtevo za menjavo nadzornika, ki ni bil poslušen. Gre za Damirja Ivančiča. Vlada ga je na pobudo ministrice Bratuškove na včerajšnji seji zamenjala s Hinkom Šolincem, ki je na ministrstvu za infrastrukturo zaposlen kot direktor Direktorata za energijo.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Kralj ne bo več generalni sekretar, ravnal je zelo naivno #video
družba Sodo | Foto: STA , Foto: STA , Državno podjetje SODO ima sedež v poslopju sredi Maribora. V pisarnah podjetja dela skupaj 40 uradnikov, v povprečju starih skoraj 48 let. Ustanovljeno je bilo še v obdobju Janševe vlade zaradi zahteve Evropske unije po neodvisnem distribucijskem operaterju, ki je v 100-odstotni lasti države.

Na leto obrnejo 550 milijonov evrov denarja, ki ga plačajo uporabniki električne energije kot omrežnino, kar pomeni skoraj tretjino mesečnega zneska na položnici. Plača direktorja podjetja SODO znaša 8.200 evrov bruto na mesec.
Ne spreglejte