Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2019,
8.07

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80

64

Natisni članek

vlada Marjan Šarec LMŠ Brane Kralj

Četrtek, 29. 8. 2019, 8.07

4 leta, 7 mesecev

Šarec: Kralj ne bo več generalni sekretar, ravnal je zelo naivno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80

64

Brane Kralj ne bo več generalni sekretar stranke, tega, kakšno vlogo bo prevzel, pa premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec ni povedal. Tako se je odločil po razgovoru s Kraljem o njegovih domnevnih pritiskih na prvo nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović o imenovanju Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista.

"Danes sem z njim opravil razgovor. Povedal mi je, kako je klic potekal. Bilo je tako, kot sem že sam pričakoval - resnica je nekje vmes oziroma ni bilo tako brutalno, kot je gospa povedala. Vendarle gospodu Kralju, ki je z menoj že kar nekaj let, bolj verjamem kot raznoraznim drugim ljudem, ki verjetno zadeve ne bi prijavili, če bi klical nekdo prave sorte," je dejal Šarec, a se je kljub temu odločil, da Kralj ne bo več opravljal dosedanje funkcije.

"Gospod Kralj je seveda ravnal izjemno naivno, ta klic ni bil primeren, zato mu je bilo tudi takoj jasno, kakšne so posledice, in ne bo več generalni sekretar sekretar LMŠ," je odločil in dodal, da morajo pometati pred svojim pragom in v takšnih položajih sprejemati pravilne odločitve.

Šarec: Verjetno je to priložnost za razmislek o načinu kadrovanja po državnih podjetjih

"Zagotovo pa se je treba ob tem vprašati, ali je način kadrovanja po državnih podjetjih pravi. Sekretarji strank se koordinirajo tudi pri takšnih vprašanjih in verjetno je zdaj tudi prava priložnost, da se vprašamo, ali je doslej bilo vse tako, kot mora biti, in da bi morda način kadrovanja tudi nekoliko spremenili, kajti taki neprimerni načini zagotovo niso prava pot," je prepričan Šarec in napovedal, da  bodo kot stranka ravnali tako, kot mislijo, da je prav. "Verjamem, da je takšnih lastnih pragov še zelo veliko, in če bi šli malo naokoli, bi ugotovili še marsikaj," je dodal.

Brane Kralj, Marjan Šarec
Novice Afera Kralj: se spomnite Petka, Dimičeve in ostalih? Vse že videno, toda ... #analiza

"Za klic nisem vedel"

Kot pravi, za klic sam ni vedel. "Šoltesa čisto spoštujem, toliko ga pa nimam rad, da bi zaradi njega žrtvoval generalnega sekretarja, kar moram storiti zdaj," je pojasnil in dejal, da Šoltes niti ni kandidat LMŠ, in ponovil, da je Kralj ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno.

Celotna izjava premierja Marjana Šarca:

Prva nadzornica Uradnega lista Irena Prijović je pritiske Kralja, da za novega direktorja Uradnega lista imenuje nekdanjega evropskega poslanca Igorja Šoltesa, pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) opisala kot brutalne. Zaradi dogajanja je zaskrbljen tudi predsednik KPK Boris Štefanec.

Kot je v sredo razkrila Prijovićeva, jo je Kralj poklical in dejal, da država pričakuje imenovanje nekdanjega evropskega poslanca Šoltesa za direktorja Uradnega lista. 

Štefanec: Kdo je tista država, v imenu katere govori Kralj? Video: Planet.


Brane Kralj
Novice Generalni sekretar LMŠ naj bi pritiskal na nadzornico, Šarec pričakuje pojasnila

Prijovićeva: Pritiski so bili brutalni

Kot je povedala, so bili pritiski, za katerimi je stal Kralj, brutalni: "Privolila sem tudi v soočenje (s Kraljem, op. a.) in sejo, na kateri bodo obravnavali ta primer."

Dejala je, da se je za prijavo odločila, da bi zaščitila kadrovski postopek, ki še ni končan, in da da jasno znamenje kulturi upravljanja in političnega poseganja v kadrovske postopke: "To je prvi tako neposreden in brutalen poskus, ki sem ga doživela. Šlo je za telefonski klic z jasno zahtevo, kdo naj bi bila ta oseba v kadrovskem postopku, in poročanje mimo Slovenskega državnega holdinga (SDH)."

"S posredovanjem nehote diskreditirajo kandidata, ki je sicer lahko dober"

Po Šarčevi izjavi je Prijovićeva dejala, da je Šarec pravilno ugotovil, "da smo na prelomni točki, kjer se lahko odločimo za spremembo". Po njenem mnenju sta s Kraljem odigrala določeni vlogi kot pokazatelja stanja v družbi in korporativnem upravljanju državnih podjetjih. "Zdaj je na vladi in drugih pristojnih institucijah, da sprejmejo ukrepe, ki spreminjajo to prakso," je pozvala v izjavi za Kanal A.

Izpostavila je še, da je prvič nek premier javno povedal, kako usklajevanja potekajo in da to poteka tudi prek sekretarjev. "Mislim, da so sedaj tudi oni ugotovili, da to ni optimalen način. Prvič je premier uporabil tudi izraz naš kandidat. Če želimo spremeniti korporativno upravljanje družb v državni lasti moramo imeti najboljše in najbolj kompetentne posameznike, ki vodijo take družbe," je poudarila. Politiki s posredovanjem nehote diskreditirajo kandidata, ki je sicer lahko dober, je še dejala.

Generalni sekretar LMŠ Brane Kralj je od prve nadzornice Uradnega lista Irene Prijović zahteval, da za direktorja Uradnega lista imenujejo Igorja Šoltesa. | Foto: STA , Generalni sekretar LMŠ Brane Kralj je od prve nadzornice Uradnega lista Irene Prijović zahteval, da za direktorja Uradnega lista imenujejo Igorja Šoltesa. Foto: STA ,

Policija preučuje, ali so razlogi za sum

Na policiji so potrdili, da v primeru domnevnega vplivanja preučujejo, ali so podani razlogi za sum za obstoj kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Če se bodo razlogi za sum potrdili, bo policija izvedla vse potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili, so še sporočili.

SDH bo prijavo Prijovićeve obravnaval prednostno

"SDH je prijavo ge. Prijović prejel in jo že obravnava prioritetno, skladno z veljavnimi internimi postopki in pristojnostmi. Ne glede na to SDH pojasnjuje še, da so skladno z zakonodajo samo nadzorni sveti družb pristojni za sprejemanje odločitev o postopkih imenovanja članov poslovodstva državnih družb," so nam odgovorili iz SDH.

"SDH pričakuje, da so odločitve članov nadzornih svetov sprejete neodvisno in izjemno odgovorno ter izključno v dolgoročno korist družbe, ki jo nadzirajo," še dodajajo.

Igor Šoltes
Novice To je državno podjetje, ki ga želi voditi Igor Šoltes

Štefanec: Kdo je tisti šef, v imenu katerega govori Kralj?

Predsednik KPK Boris Štefanec je poudaril, da je zaradi dogodka zaskrbljen: "Če je res, kar ste zapisali mediji, da je bil ta poseg generalnega sekretarja stranke v imenu Slovenije, kot naj bi se izrazil, potem ne vem, s kakšno pravico je to naredil. Kdo je tista država, v imenu katere govori on, in kdo je tisti šef, v imenu govori? Zdi se mi nepojmljivo, da se v naši državi dogajajo takšne stvari."

Premier Marjan Šarec je v odzivu na afero sporočil, da bo od Kralja danes zahteval pojasnila. | Foto: STA , Premier Marjan Šarec je v odzivu na afero sporočil, da bo od Kralja danes zahteval pojasnila. Foto: STA ,

Po njegovih besedah gre za zelo resno zadevo, ki jo bodo na KPK obravnavali prednostno in z največjo pozornostjo. Na podlagi prijave je KPK zdaj uvedel postopek. V tej fazi komisija ne more razkrivati vsebine pogovora in nadaljnjih postopkov, ki jih bo izvedla, bo pa javnost o končnih ugotovitvah obvestila po tem, ko bo postopek končan.

Na vprašanje, kakšna je zagrožena sankcija, je Štefanec odgovoril, da komisija neposrednih sankcij nima: "Organi, ki so nekoga postavili na določeno funkcijo, so dolžni po ugotovitvah komisije oceniti stanje in se ustrezno odzvati. Teh odzivov je v Sloveniji daleč premalo." Kot je še dodal, so nekorektni kadrovski postopki v Sloveniji stalnica, na katere KPK opozarja že dlje časa.

Igor Šoltes je na letošnjih evropskih volitvah kandidiral na listi DeSUS. Preboj v Evropski parlament mu ni uspel. | Foto: Ana Kovač Igor Šoltes je na letošnjih evropskih volitvah kandidiral na listi DeSUS. Preboj v Evropski parlament mu ni uspel. Foto: Ana Kovač

Koalicijski partnerji so bili po današnjem srečanju pred sejo vlade ob vprašanjih o Kralju zadržani, češ da je to stvar, ki jo mora razčistiti LMŠ. Strinjajo pa se, da takšni pritiski, če so navedbe Prijovićeve resnične, niso primerni oziroma so, kot je poudaril vodja poslancev SMC Igor Zorčič, nedopustni. Vodja poslancev SMC je ob tem pričakoval ustrezen odziv LMŠ.

Miodrag Kostić
Novice Nova zmaga srbskega tajkuna v Sloveniji. Za kaj je potreboval 100 milijonov s Cipra?

Šoltes na evropskih volitvah ostal pred pragom Evropskega parlamenta

Da se nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes želi zavihteti na vrh Uradnega lista, smo prvi poročali na Siol.net. Šoltes je bil sicer vodilni kandidat DeSUS na letošnjih evropskih volitvah, a je ostal pred pragom Evropskega parlamenta.

Na vprašanje, ali so v DeSUS prosili Kralja, naj posreduje za Šoltesa pri Prijovićevi, je vodja poslancev DeSUS Franc Jurša odgovoril, da sam ni klical Kralja, dopustil pa je možnost, da je to storil nekdo iz stranke.

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec je zatrdil, da o pritiskih ne ve nič in zato tega ne komentira. "S Kraljem nisva nikoli govorila o posredovanju," je dodal Erjavec, ki se službeno mudi v ZDA.

Jurša je sicer prepričan, da Šoltes izpolnjuje vse pogoje za direktorja Uradnega lista in da je dober kandidat. Spomnil je, da je bil v preteklosti tudi predsednik računskega sodišča. Na vprašanje, ali menijo, da generalni sekretar največje vladne stranke takšne kadrovske pritiske izvaja brez vednosti Šarca, se koalicijski partnerji niso izrekali oziroma so bili v odgovorih previdni. Ponovili so le, da je to stvar LMŠ oziroma vprašanje, ki ga je treba postaviti predsedniku vlade.

Dušan Zorko
Novice Drugi tir: si Dušan Zorko res želi policijske preiskave?
Ne spreglejte