Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
11.32

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

stavka Fides

Sreda, 27. 3. 2024, 11.32

1 mesec

Fides: Ni še čas za to #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Vlada in zdravniški sindikat Fides sta v torek uskladila ter na svojih organih tudi potrdila dogovor o mediaciji z namenom reševanja stavkovnih zahtev zdravnikov. Za skupno mizo bodo predvidoma sedli že v tem tednu. Kljub temu v Fidesu menijo, da še ni čas, da bi lahko stavko prekinili, je na novinarski konferenci po izredni letni konferenci Zadnji klic v sili za javno zdravstvo povedal predsednik Fidesa Damjan Polh. Na konferenci so sprejeli štiri sklepe, med drugim od vlade pričakujejo javno opravičilo za blatenje in diskreditacijo zdravništva.

V torek je Fides organiziral izredno leto konferenco Zadnji klic v sili za javno zdravstvo, štiri sklepe konference pa so predstavili na današnji novinarski konferenci. Konferenca se je odvila na stoti dan, odkar so vlado opozorili, da stvari v zdravstvu ne gredo v pravo smer.

"Namesto da bi ministrstvo za zdravje začelo reševati probleme v zdravstvu in začelo uresničevati obljube, smo bili priča nenehnim pravnim in verbalnim pritiskom tako na zdravstvo kot na dejavnosti, ki so bile usmerjene na to, da nas še dodatno obremenijo in onemogočijo v naših aktivnostih," je dejal predsednik sindikata Fides Damjan Polh

Polh: To ni več stavkovni boj, to je boj za demokracijo

Članice in člani sindikata so na konferenci s sklepom pooblastili vodstvo sindikata, da uporabi vse razpoložljive pravne aktivnosti in ukrepe z namenom zavarovanja interesov in položaja stavkajočih. 

"Čeprav je vladna stran dejala, da stavka ni več potrebna in da se zadeve rešujejo, menimo, da še ni čas, da bi lahko stavko prekinili. Če povzamem prvi sklep. To ni več stavkovni boj, to je boj za demokracijo, za demokratična načela, za etičnost in moralnost vseh udeležencev. Tukaj breme nosi aktualna vlada, ki se nima ne volje ne časa pogovarjati z nami, tako kot je obljubila v sporazumu v januarja 2023, kjer je jasno zapisano, da zdravniki nismo krivi za trenutno stanje v zdravstvu, da vlada obsoja vse verbalne in druge pritiske na zdravstvo ter da se zavezuje, da bo povezala vse zdravniške organizacije pri pripravi prepotrebnih reform, zato da bi imelo slovensko javno zdravstvo boljšo prihodnost," je bil jasen Polh. 

Po njegovih besedah veliko upanja polagajo na mediacijo, ki se bo začela ta teden. 

Vlado pozivajo, da se jim opraviči

 Članica delovnega predsedstva konference Mateja Grat je poudarila, da od vlade pričakujejo javno opravičilo. "Zdravnik je visoko etično zavezan svojemu pacientu, vlada pa je etično zavezana, da vzdržuje vzdržen javni sistem in pripravi ustrezno delovno okolje zdravništvu. Javno pozivamo vlado, da opravi svoje delo na ustreznem nivoju in tudi v doglednem, zelo hitrem času, saj kljub opozorilom sistem propada pred našimi očmi in mi nimamo več moči, da ta propad ustavljamo," je na novinarski konferenci pozvala Gratova. 

zdravniki stavka Fides
Novice Vlada in Fides uskladila in potrdila dogovor o mediaciji

V Fidesu zahtevajo tudi vzpostavitev delovnih pogojev, ki bodo zagotavljali strokovno in varno obravnavo pacientov. "Če hočemo imeti varno zdravstvo, ki bo na eni strani skrbelo za naše paciente, na drugi strani pa preprečevalo izgorevanje izvajalcev, nosilcev zdravstvene dejavnosti, moramo naše delo graditi na standardih in normativih, zapisanih v modri knjižici, in na evropski direktivi o delovnem času," je sklep predstavil Polh. Ob tem je kolege pozval, naj ne oklevajo s preklici soglasij za nadurno delo.

V enem od sklepov od vlade zahtevajo tudi sprejem pravnih podlag, ki bodo omogočile variabilno nagrajevanje za zdravnike, ki presegajo standarde in normative. Kasneje je član predsedstva sindikata Bojan Kostić pojasnil, da to pomeni nagrajevanje, če nekdo v rednem delovnem času opravi več storitev kot jih predpisujejo standardi in normativi. Polh pa je dodal, da če nekdo ne bo dosegel standardov in normativov, bi bil v okviru variabilnega dela plače lahko deležen malusa.

Polh sicer pričakuje, da bodo učinki stavke večji, če bodo zdravniki vztrajali pri direktivi o evropskem delovnem času, "ker se bodo začele akumulirati ure, ki so bile že izdelane, in se jih bo težko prenašalo v naslednje obdobje. Tako da konec marca, v začetku aprila pričakujemo večje težave, ožja grla pri oskrbi pacientov".

V sindikatu pozdravljajo tudi zakon o kakovosti v zdravstvu, ki ga pripravlja ministrstvo, a opozarjajo, da brez sodelovanja zdravniških organizacij pri pripravi zakona, "iz tega ne bo nič" in dodajo, da vlada v celoti ignorira stroko.

Ne spreglejte