Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2024,
6.27

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

zdravniki delo vlada Ustavno sodišče Fides

Četrtek, 11. 4. 2024, 6.27

2 tedna, 5 dni

Ustavno sodišče o vladnem odloku na pobudo Fidesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95
zdravniki stavka Fides | Fides je nato v začetku marca na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke s predlogom za njegovo zadržanje. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno ter zakonsko urejeno pravico do stavke. | Foto STA

Fides je nato v začetku marca na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke s predlogom za njegovo zadržanje. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno ter zakonsko urejeno pravico do stavke.

Foto: STA

Ustavno sodišče bo na današnji seji med drugim obravnavalo pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides za oceno ustavnosti ter zakonitosti vladnega odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, je razvidno iz predloga dnevnega reda seje sodišča. Fides je ob tem predlagal tudi začasno zadržanje odloka.

Vlada je konec februarja sprejela odlok, s katerim je določila in hkrati razširila seznam zdravniških storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Med storitvami, ki jih morajo po odloku opravljati zdravniki, so med drugim storitve za ranljive skupine – invalide, osebe s posebnimi potrebami, paliativne bolnike, vojne veterane, žrtve vojnega nasilja ter psihiatrične bolnike, ki jim je odvzeta ali omejena svoboda gibanja.

Zdravniki morajo po odloku opravljati tudi zdravstvene storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro, izdajati zdravniška potrdila in bolniške liste, napotovati bolnike na nadaljnje zdravljenje ter zagotavljati informacije o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

V zdravniškem sindikatu pričakujejo, da bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo prednostno in bo do dokončne odločitve ustavilo izvajanje odloka. Poudarili so, da odlok ne more predstavljati pravne podlage, na kateri bi lahko vlada določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa, saj je ta zelo jasno in konkretno določen v zakonu.

Fides, stavka
Novice Polh izjavo začel z minuto molka. Prevolnik Ruplova: Zelo mi je žal. #video
Fides, vlada
Novice Vlada in sindikat Fides soglašata s podaljšanjem postopka mediacije
Ne spreglejte