Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
14.28

Osveženo pred

1 dan, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

Natisni članek

zdravniška stavka stavka mediacije vlada Fides

Torek, 9. 4. 2024, 14.28

1 dan, 2 uri

Polh izjavo začel z minuto molka. Prevolnik Ruplova: Zelo mi je žal. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

Mediacija med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je bila neuspešna. Kljub velikemu trudu mediatorjev in pogajalcev, njihovim prizadevanjem ter iskreni izmenjavi stališč udeležencema ni uspelo uskladiti rešitve stavkovnih zahtev, sta v skupni izjavi zapisala vlada in Fides.

 

"Udeleženca se zavezujeta, da bosta nadaljevala pogajanja o stavkovnih zahtevah," sta v izjavi še poudarila vlada in Fides. Izjavo so posredovali iz mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije, kjer so vodili mediacijo med stranema.

Polh: Razočarani smo 

Danes se je končal proces mediacije. Na začetku novinarske konference so izrazili minuto molka za javno zdravstvo v Sloveniji.

"Mediacija je delovala izredno profesionalno. Pohvalil bi vladno pogajalsko skupino, prav tako mediacijsko agencijo, težava pa je bila izjava premierja Roberta Goloba, s katero je okužil začetek mediacije. Že vnaprej je namreč mediacijo ocenil kot 'neuspešen poskus', kar je neposredno vplivalo na potek mediacije. Vlada je odločila, da ostane brez zavez. Prisotno je precejšnje razočaranje," je povedal predsednik Fidesa Damjan Polh in dodal, da so se pogajalci z vlado srečali petkrat, kar je skupaj naneslo 24 ur.

Stavko bodo nadaljevali. "Gre za nek protest proti vladi, ki trmasto vztraja pri svojih izhodiščih. Ohranjanje stavke pomeni določene pravice in teh si ne bomo odvzeli. Naše stališče je nespremenjeno," je še povedal Polh. 

Delo bo potekalo tako kot do zdaj. "Vse bomo delali tako, da bo strokovno in varno za pacienta," je sklenil. 

Predsednik Fidesa Damjan Polh je dejal, da so v Fidesu razočarani.  | Foto: Matic Prevc/STA Predsednik Fidesa Damjan Polh je dejal, da so v Fidesu razočarani. Foto: Matic Prevc/STA

 

Izjavo za medije glede mediacije med vladnimi pogajalci in Fidesom je podala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. 

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel | Foto: Matic Prevc/STA Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel Foto: Matic Prevc/STA
"Zelo mi je žal, da dogovor med pogajalskima skupinama ni bil dosežen. Vlada je vlagala velike upe v uspešen dogovor. Ob tej točki bi rada povedala, da imamo v Sloveniji dobro javno zdravstvo. Z vsemu ukrepi, ki smo jih sprejeli na ministrstvu in jih bomo, se bomo osredotočili na to, da bo javno zdravstvo še bolj dostopno. Nadaljevali bomo pripravo novele zakona o zdravniški službi. Imamo redne sestanke z direktorji javnih zdravstvenih ustanov, te sestanke bomo nadaljevali v naslednjem tednu. Še enkrat poudarjam, da mi je res žal, da pogajanja niso uspela. Pozivam, da se Fides priključi stebrnim pogajanjem," je dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel

Državni sekretar Denis Kordež, sicer namestnik vodje pogajalske skupine v pogajanjih s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, je pohvalil proces mediacije, ki da je bil zelo strokoven in konstruktiven. "Vsi smo vložili veliko napora v to, da bi bil na koncu dogovor tudi lahko dosežen," je dejal in dodal, da do dogovora žal niso uspeli priti.

Vlada ima po njegovih besedah že ves čas enako stališče - da je treba skrbeti za vse zaposlene v javnem sektorju, kakršni koli parcialni dogovori pa bi lahko ogrozili pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Na vprašanje, ali je bila vlada med mediacijo pripravljena kaj popustiti, je odgovoril, da je vsebina mediacije zaupna. Izhodišča za mediacijo pa so bila zelo jasna, marsikaj bi bilo mogoče, vendar v okvirjih, ki ne bi negativno vplivali na potek plačne reforme za celotni javni sektor, je poudaril.

Razplet mediacije obžaluje tudi premier Golob 

Razplet mediacije obžaluje tudi predsednik vlade Robert Golob, saj da si vlada ves čas iskreno prizadeva doseči dogovor v dobro pacientk in pacientov. K temu so bili usmerjeni vsi napori predsednika vlade, ločena pogajanja pogajalske skupine ministrstva za zdravje, ukrepi, ki jih je vlada sprejela za zaščito javnega zdravstvenega sistema, in nenazadnje, da se rešitev poišče v okviru mediacije, so za STA sporočili iz premierjevega kabineta.

"Zdravstveni sistem temelji na delovanju timov, ekip v bolnišnicah, zato je lahko dolgoročna rešitev za zdravstveni sistem izključno takrat, ko so v dogovorih vključeni tudi negovalno osebje in medicinske sestre in v okviru stebrnih pogajanj. Predsednik vlade se ob tej priložnosti ponovno zahvaljuje vsem zdravnikom, ki sledijo svojemu poslanstvu in kljub stavki požrtvovalno skrbijo za paciente," so še zapisali v njegovem kabinetu.

Mediacija se je začela pred dvema tednoma 

Mediacija med vlado in Fidesom se je začela pred dvema tednoma. Rok za njen konec je bil sprva prejšnji četrtek, a sta se strani takrat strinjali, da jo podaljšata.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavka zdravnikov je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej.

V šempetrski bolnišnici bodo težave zaradi stavke zdravnikov poleti

Na današnji seji sveta šempetrske bolnišnice so se poleg stanja in čakalnih vrst seznanili predvsem z morebitnimi težavami, ki jih lahko pričakujejo zaradi krajših urnikov zdravnikov med in po stavki. Direktor bolnišnice Dimitrij Klančič je prepričan, da bo najhuje poleti zaradi dopustov.
Državni zbor
Novice Razprava in odločanje o noveli zakona o zdravniški službi na eni od prihodnjih sej DZ
Fides, vlada
Novice Vlada in sindikat Fides soglašata s podaljšanjem postopka mediacije
Ne spreglejte