Petek,
18. 3. 2016,
17.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Piranski zaliv Arbitraža Arbitražni sporazum

Petek, 18. 3. 2016, 17.09

6 let, 7 mesecev

Arbitraža: odločanje o meji ostaja prekinjeno, dokler ne preučijo hrvaških zahtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Arbitri | Foto PCA

Foto: PCA

Arbitri bodo po četrtkovih zaslišanjih preučili posledice hrvaške odločitve za izstop iz arbitraže, odločanje o meji do takrat ostaja prekinjeno.

Kot so sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je Slovenija v četrtek zagovarjala stališče, da se mora arbitražni postopek nadaljevati. Hrvaške na zaslišanje ni bilo. Slovenija, ki jo je predstavljal zunanji minister Karl Erjavec, je vztrajala, da je v sporazumu t. i. načelo quid pro quo", s katerim sporazum zagotavlja izpolnitev vitalnih interesov obeh držav: Hrvaška vstopi v EU, Sloveniji pa mora arbitražno sodišče določiti stik s odprtim morjem.

Erjavec je po četrtkovem zaslišanju dejal, "da gredo zadeve v pravo smer", je poročala STA. Optimističen je bil tudi vodja odvetniške ekipe Slovenije Alain Pellet. "Sem zmerno optimističen," je povedal in obravnavo opisal kot profesionalno in zelo nevtralno. "Jasno so si prizadevali dobiti pojasnila obeh strani," je pojasnil. "Upam, da bomo kar se da hitro dobili dobro razsodbo," je dodal Pellet.

Hrvaške kljub vabilu ni bilo

Iz Haaga so še sporočili, da Hrvaška kljub vabilu, naj poda dodatna pojasnila in se udeleži četrtkove ustne obravnave, tega ni storila. Je pa naša južna soseda svoje stališče pojasnila v dveh pismih sodišču. Sodišče razpolaga tudi s kopijo hrvaške diplomatske note Sloveniji, s katero jo je julija lani obvestila o odstopu od arbitražnega sporazuma, so še zapisali.

Ljubljana vztraja, da mora arbitražno sodišče določiti stik Slovenije z odprtim morjem. | Foto: Bojan Puhek Ljubljana vztraja, da mora arbitražno sodišče določiti stik Slovenije z odprtim morjem. Foto: Bojan Puhek

"Sodišče bo zdaj začelo odločanje glede pravnih implikacij zadev, ki so pojasnjene v pismih Hrvaške s 24. julija in 31. julija 2015. V tem času odločanje sodišča o sporu o meji na kopnem in morju ostaja prekinjeno," so sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki deluje kot registrar za ad hoc arbitražno sodišče med Slovenijo in Hrvaško.

Cerar: Normalno je, da si je sodišče vzelo čas za presojo

Povsem normalno je, da si je arbitražno sodišče vzelo nekaj časa za presojo, je poudaril premier Miro Cerar. V povezavi s prekinitvijo odločanja se po premierjevih besedah pojavlja tudi napačno razumevanje. "Verjemite mi, da kot pravnik zelo dobro vem, za kaj gre," je poudaril.

Hrvaška: Slovenija zadala nepopravljivo škodo

Hrvaška pričakuje, da bo arbitražno sodišče brez odlašanja končalo svoje delo, so kasneje sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva. Glede na to, da je Slovenija s svojim ravnanjem zadala nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku ter verodostojnosti arbitražnega sodišča, njegovega predmeta in namena ni mogoče uresničiti, so še zapisali ter dodali, da je Hrvaška pripravljena v duhu dobrososedskih odnosov in v skladu z mednarodnim pravom spor o meji rešiti z dvostranskimi pogovori.


Hrvaški časnik objavil prisluhe

Julija lani je hrvaški Večernji list objavil domnevne prisluhe pogovorov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik, ki sta potem odstopila s položajev. Hrvaška od takrat želi odstopiti od arbitraže in ne sodeluje v postopku. Zagreb namreč trdi, da je Slovenija bistveno kršila določbe arbitražnega sporazuma.