Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2021,
15.17

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

6

Natisni članek

Italija Hrvaška Slovenija Piranski zaliv

Petek, 29. 1. 2021, 15.17

3 leta, 2 meseca

Slovenija vztraja, da izključni coni v Jadranu ne smeta prejudicirati njenih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

6

piranski zaliv | Foto STA

Foto: STA

Slovenska stran je na prvem tristranskem srečanju s Hrvaško in Italijo na delovni ravni o sodelovanju v Jadranskem morju izpostavila, da načrtovana razglasitev izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije ne sme v ničemer prejudicirati pravic Slovenije, ki jih ima ta po mednarodnem in evropskem pravu.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je bilo prvo srečanje visokih uradnikov zunanjih ministrstev treh držav namenjeno sodelovanju na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti in celovite zaščite severnega Jadrana, navaja STA.

Za sestanek, ki je zaradi epidemije covida-19 potekal virtualno, so se dogovorili zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije na srečanju v Trstu 19. decembra lani. Ministri so takrat s sprejetjem skupne izjave vzpostavili mehanizem za okrepljeno sodelovanje med državami glede Jadrana na politični in strokovni ravni.

Današnji pogovori so bili po navedbah MZZ namenjeni tudi oblikovanju predlogov za srečanje na ministrski ravni, ki je predvideno v prvem četrtletju leta. Vse tri države so izpostavile velik interes za poglobljeno sodelovanje pri izvajanju aktivnosti v Jadranskem morju, saj lahko le na takšen način skupnega upravljanja uresničimo njegove potenciale v korist vseh treh držav in ga obenem ohranimo za bodoče generacije, so v sporočilu za javnost poudarili na MZZ.

Slovenska delegacija, ki jo je vodil v. d. generalnega direktorja direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov na MZZ Marko Rakovec, se je zahvalila za informacijo o napovedani razglasitvi izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije ter izpostavila, da njuna razglasitev ne sme v ničemer prejudicirati pravic Slovenije, ki jih ima ta po mednarodnem in evropskem pravu, so po poročanju STA še sporočili z MZZ.

Hrvaška preložila vzpostavitev izključne gospodarske cone v Jadranu

Hrvaški parlament danes zaradi nesklepčnosti ni glasoval o obravnavanih točkah, med katerimi je bila vzpostavitev izključne gospodarske cone v Jadranu s 1. februarjem. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman pričakuje, da bo sabor o datumu vzpostavitve izključne gospodarske cone glasoval v začetku prihodnjega tedna.

Hrvaška opozicija je pred glasovanjem o obravnavanih točkah zapustila parlamentarno dvorano, ker vladajoči na dnevni red niso uvrstili predloga konservativne opozicijske stranke Most o spremembah zakona o hrvaški gospodarski zbornici (HKG). Parlamentarna večina nato ni imela dovolj glasov, ker je eden od poslancev HDZ, sicer sin prvega hrvaškega predsednika Miroslava Tuđmana, odsoten zaradi okužbe z novim koronavirusom. Za sklepčnost so potrebovali en sam glas v 151-članskem saboru, v katerem ima vladajoča večina 76 poslancev.

Sabor nato ni glasoval niti o predlaganemu dopolnilu hrvaške vlade na že 18. decembra lani sprejeto odločitev o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Lanska odločitev ni vsebovala datuma vzpostavitve hrvaške izključne gospodarske cone, ki so ga potem določili z dopolnilom. Opozicija je med saborsko razpravo prejšnji teden podprla amandma, a do glasovanja danes ni prišlo zaradi omenjenega zapleta.

"Vzpostavitev izključne gospodarske cone je odvisna od odločitve hrvaškega sabora. Upam, da se bo to zgodilo v začetku prihodnjega tedna," je dejal hrvaški zunanji minister Grlić Radman na današnji novinarski konferenci na sedežu hrvaške diplomacije, ki jo je sklical zaradi diplomatske note Srbiji. Ob tem je izrazil obžalovanje, da do glasovanja v saboru ni prišlo že danes.

Na Hrvaškem so večkrat izpostavili, da bodo izključno gospodarsko cono vzpostavili skupaj z Italijo. Nato se bodo začela tudi pogajanja med Zagrebom in Rimom o razmejitvi con.

Ne spreglejte