Andreja Lončar

Nedelja,
10. 9. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

2

Natisni članek

Agencija ARSO okoljevarstvo Magna Steyr

Nedelja, 10. 9. 2017, 18.45

6 let, 7 mesecev

Magna Steyr bližje naložbi v Sloveniji: pritožbe nevladnikov ne bo

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

2

Magna Steyr | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nevladna organizacija Alpe Adria Green se ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje Magni Steyr za gradnjo lakirnice v Hočah. S tem ni več ovir za pravnomočnost okoljevarstvenega soglasja. Jutri bo znano še, ali so prebivalci Miklavža na Dravskem polju vložili tožbo na upravno sodišče.

Kot poroča Večer, je upravni odbor Alpe Adria Green (AAG) danes izglasoval, da se organizacija ne pritoži na okoljevarstveno soglasje. Pred dobrim tednom dni je isti upravni odbor glasoval za pritožbo.

"Drugi" interesi?

Kateri od članov upravnega odbora si je premislil in zakaj, za zdaj ni znano. Omenimo pa, da je nekdanji mariborski župan Alojz Križman, ki je v pogovorih sodeloval kot mediator med Magno in AAG, v petek po poročanju STA dejal, da imajo v AAG svoje interese in ne gre za vprašanje strokovnosti.

"Z Marinčkom (predstavnikom Slovenskega e-Foruma, ki je v petek odstopil od pritožbe, op, a.) smo lahko strokovno debatirali in reševali zadeve, tu pa gre za druge interese," je dejal.

V torek bo dovoljenje pravnomočno

Po tem, ko je AAG kot zadnja od desetih nevladnih organizacij odstopila od možnosti pritožbe, bo v torek okoljevarstveno soglasje postalo pravnomočno. To pomeni, da lahko Magna Steyr nadaljuje postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja. Graško podjetje je pred časom dejalo, da bodo naložbo izpeljali v Sloveniji, če dovoljenje pridobijo do konca septembra. 

Kot je znano, je Magna Steyr za izvajalca gradnje izbrala slovensko podjetje SGP Pomgrad.


Preberite še:

Nevladnik o tem, zakaj ga moti načrtovana investicija Magne Steyr v Hočah

Je imel član Alpe-Adria Green poslovni interes pri Magni?


Arso jih ni upošteval, bodo tožili?

V postopku sprejemanja okoljevarstvenega soglasja za Magno Steyr pa medtem ostaja še ena neznanka, ki bi lahko v prihodnjih mesecih ogrozila napredovanje naložbe.

Skupina 27 prebivalcev Miklavža na Dravskem polju, ki ji Agencija za okolje (Arso) ni odobrila statusa stranskega udeleženca, se je na odločitev Arsa pritožila na ministrstvo za okolje. To je pritrdil Arso, prebivalci - med njimi je tudi podžupanja občine Miklavž na Dravskem polju Mirjana Vazzaz Ferčec - pa so imeli do preteklega četrtka do polnoči čas za vložitev tožbe proti Arsu na upravno sodišče.

Ali so jo vložili, nam odvetnica Simona Marko, ki zastopa prebivalce, v petek ni hotela povedati. Ali so tožbo prejeli, preverjamo pri sodišču. Tožba sicer ne zadrži pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja, pomeni pa, da ga lahko upravno sodišče - če ugotovi, da je Arso prebivalce protipravno izločil iz postopka - naknadno razveljavi.