David Kos

Petek,
4. 8. 2017,
4.02

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Natisni članek

mikropivovarna Laško Union Heineken pivo

Petek, 4. 8. 2017, 4.02

11 mesecev, 2 tedna

Mednarodni dan piva

Pozitivna plat ekstremne vročine: ko pivo teče v potokih #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Pivo. Pitje alkohola. Dekle. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poletje je vrhunec prodaje piva. Ob ekstremno visokih temperaturah, kot smo jim priča v teh dneh, se prodaja skoraj potroji.

Danes praznujemo svetovni dan piva, ki smo ga tako kot številne druge praznike uvozili iz ZDA. Običaj v svetu je, da se na ta dan prijatelja obdari s steklenico ali pločevinko piva.

S hvalnico pivu so začeli pred desetletjem v kalifornijskem mestu Santa Cruz, od tam pa se je praznovanje bliskovito razširilo. Svetovni dan piva tako danes praznujejo na šestih celinah, v več kot 50 državah sveta in v več kot 207 mestih - od lani tudi v Sloveniji.

Video: Planet TV

Poleti prodaja nekajkrat večja kot v preostalih mesecih

Poletni meseci, še posebej zelo vroči dnevi, kot smo jim priča te dni, močno dvignejo prodajo te več tisočletij stare pijače. Ta je poleti kar nekajkrat večja od zimske.

 

Največja pivovarna v Sloveniji, Pivovarna Laško Union, ki je od lanskega leta v lasti nizozemskega pivovarskega velikana Heineken, v slabih štirih poletnih mesecih proda polovico letne proizvodnje piva. V Nemčiji, ki je največja evropska proizvajalka piva, je prodaja na primer praktično enaka skozi vse leto.


Preberite še:

V Splitu izmerili več kot 42 stopinj Celzija #video
Mislite, da nam je vroče? To so najbolj vroči kraji na svetu.


Čeprav Slovenci od vseh alkoholnih pijač popijemo največ piva, pa Slovenija ne spada med največje proizvajalke piva med državami članicami EU, je celo med zadnjimi na lestvici, pred Estonijo, Latvijo, Ciprom, Luksemburgom in Malto. Večji del doma proizvedenega piva tudi porabimo doma; kar ostane, se proda v gostinskih lokalih, hotelih, restavracijah in trgovinah.

pivo | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Po zadnjih podatkih statističnega urada iz leta 2015 vsak Slovenec letno v povprečju spije skoraj sto litrov piva. V Evropi ga več spijejo Čehi, sledijo jim Nemci, Avstrijci, Poljaki in Litovci.

Prevladuje prodaja lažjih piv in pivskih mešanic

"Visoke temperature in porast turizma dobro vplivajo na prodajo piva, pa tudi drugih brezalkoholnih programov, ki jih v našem podjetju proizvajamo," so nam odgovorili iz slovenskega dela Heinekena, ki obvladuje dvotretjinski delež na slovenskem trgu pijač. Konkretnih prodajnih številk sicer ne razkrivajo, znano pa je, da je Heineken v prvem polletju ustvaril 871 milijonov evrov čistega dobička, kar je 48,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

V Pivovarni Laško Union poudarjajo, da v poletnih mesecih prevladuje prodaja lažjih piv in pivskih mešanic. Trgu se zato prilagajajo z novimi izdelki, ki vsebujejo nižjo stopnjo alkohola, kot sta na primer Laško nepasterizirano, Radler 0,0 …

V ljubljanski Pivnici Union ob današnjem prazniku pivoljubce vabijo na brezplačno pivo, ki si ga bodo ob določenih urah lahko natočili kar sami. | Foto: Matej Leskovšek V ljubljanski Pivnici Union ob današnjem prazniku pivoljubce vabijo na brezplačno pivo, ki si ga bodo ob določenih urah lahko natočili kar sami. Foto: Matej Leskovšek Iz Heinekena so še sporočili, da porast turizma v Sloveniji poleg večje prodaje piva vpliva tudi na obisk njihovega pivovarskega muzeja v Ljubljani in ogleda proizvodnje, ki se konča v Pivnici Union, kjer bodo tudi letos nazdravili prazniku piva. Tako pivoljubce danes vabijo na brezplačno pivo, ki si ga bodo ob 13., 15. in 17. uri natočili kar sami.

V Mercatorju je uspešnica nefiltrirano pivo

Po podatkih Mercatorja je bilo v prvem polletju letos prodanega za okoli pet odstotkov več piva kot v primerljivem obdobju lani. "Razlog za to so gotovo bile tudi temperature, ki so bile letos že marca višje. Višje so bile prodane količine vseh najbolj priljubljenih blagovnih znamk piva," razkrivajo.

Dodajajo, da se v poletnih mesecih tudi v odstotkih proda največ hlajenih pijač, za celovito primerjavo pa bo treba počakati do konca avgusta.

V Mercatorju so v prvem polletju letos prodali za okoli pet odstotkov več piva kot v primerljivem obdobju lani. | Foto: STA , V Mercatorju so v prvem polletju letos prodali za okoli pet odstotkov več piva kot v primerljivem obdobju lani. Foto: STA ,

Kot še pravijo v Mercatorju, so še vedno najbolj priljubljena klasična lager piva, vedno bolj pa se uveljavljajo tudi druge sorte piv, kot so pšenična piva in radler. Letos je prava uspešnica nefiltrirano pivo.

Lidl širi ponudbo butičnih piv

V Lidlu Slovenija opažajo, da se je prodaja piva v prvih sedmih mesecih letos povečala za dobrih pet odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. Tudi sicer se prodaja piva po njihovih izkušnjah v vročih poletnih mesecih skoraj potroji, če jo primerjajo s prodajo v zimskem času.

V Lidlu želijo s ponudbo slediti trendom pitja piva. Za zahtevnejše so ponudbo razširili s temnim in močnim svetlim pivom, akcijske aktivnosti pa zaokrožujejo s ponudbo tujih in slovenskih craft pivovarjev. | Foto: STA , V Lidlu želijo s ponudbo slediti trendom pitja piva. Za zahtevnejše so ponudbo razširili s temnim in močnim svetlim pivom, akcijske aktivnosti pa zaokrožujejo s ponudbo tujih in slovenskih craft pivovarjev. Foto: STA , "Poleg letnega časa na prodane količine piva vpliva tudi vreme. Tako se recimo v vročem poletnem tednu proda precej več piva kot v deževnem ali hladnem poletnem tednu. Na prodajo piva prav tako vpliva raznolika ponudba piv, za katero smo poskrbeli z dodatnimi sezonskimi izdelki, akcijami in dodatno ponudbo v zadnjem času zelo priljubljenih craft piv, tudi slovenskih," pojasnjujejo v Lidlu, kjer želijo z raznovrstno ponudbo slediti trendom pitja piva.

V Sparu letos prodajo povečali za 16 odstotkov

Več piva kot v enakem obdobju lani so letos prodali tudi v Spar Slovenija, kar pripisujejo visokim temperaturam in uspešnim marketinškim aktivnostim. Prodaja je večja za okoli 16 odstotkov. 

"V poletnih mesecih v primerjavi z zimskim časom beležimo za polovico višjo prodajo. Tako kot v lanskem letu so v trendu še vedno posebna piva kot so piva kraft, nefiltrirana, nepasterizirana,..." so sporočili iz Spara.

Odgovorov od preostalih trgovcev nismo prejeli.

Pivo polovico dražje tudi zaradi višjih trošarin

Na statističnem uradu so izračunali, da se je pivo v Sloveniji v zadnjem desetletju podražilo za skoraj polovico. Medtem ko smo leta 2006 za liter svetlega piva v trgovini odšteli 1,39 evra, moramo zanj desetletje kasneje odšteti 1,98 evra. Cena piva v maloprodaji se je tako zvišala za 42 odstotkov, v gostinskih lokalih pa za 56 odstotkov.

V Heinekenu opozarjajo, da je trošarina na pivo v Sloveniji peta najvišja v EU. Ker je več kot 50 odstotkov višja kot v sosednjih državah, ta izdatno vpliva na ceno piva, posledično pa tudi na njegovo prodajo.