Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2017,
6.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

nevihta sonce vročina vreme

Četrtek, 3. 8. 2017, 6.32

6 let, 7 mesecev

Vreme, 3. avgust

Vročina bo popustila šele v nedeljo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

V petek in soboto se bo nadaljevalo vroče vreme. Dnevne temperature so bodo povzpele do 40 stopinj Celzija. Za danes razen za severozahod države velja rdeči alarm. V nedeljo bo popoldan spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami, vročina pa bo začela popuščati.

Jutri bo pretežno jasno. V hribovitem svetu bo lahko proti večeru kakšna nevihta. Popoldne bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 23, najvišje dnevne od 33 do 40 stopinj Celzija.

V soboto bo sončno, predvsem na severovzhodu bo občasno nekaj več oblačnosti. Še bo zelo vroče. Popoldne in zvečer bodo posamezne vročinske nevihte. Pihal bo večinoma šibak severovzhodni do jugovzhodni veter. V nedeljo bo po sončnem začetku dneva popoldne spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Vročina bo začela popuščati.

Zaradi nočnega neurja so morali okoli 200 tabornikov, ki so taborili na 15. vseslovenskem taboru ob Velenjskem jezeru, reševati gasilci:

V spodnjem videoposnetku si oglejte včerajšnjo ujmo v Kamniku.

Video: Planet TV

Na Balkanu divja več požarov

Z več delov Balkana poročajo o požarih. Med drugim še vedno gori v črnogorskem nacionalnem parku Prokletije ob meji z Albanijo, kjer gašenje otežuje nedostopen teren. O požaru poročajo tudi z več gora v Bosni in Hercegovini ter iz okolice Aten, hudo je tudi v Albaniji, kjer so za pomoč prosili Italijo in Grčijo.

V Italiji pa so zaradi rekordno visokih temperatur v 26 mestih velja rdeča stopnja vremenske ogroženosti. V Lombardiji in deželi Marke pa se je zaradi vročine precej zvišala količina ozona v zraku. Iz Italije še naprej poročajo tudi o požarih, ki so danes zahtevali eno smrtno žrtev. Vročinski val je zajel tudi jug Francije.


Preberite še:
Mislite, da je nam vroče? To so najbolj vroči kraji na svetu.


Danes opoldne je imelo morje v Kopru 28,6 stopinj. Blejsko jezero je imelo ob 12. uri 25,3 stopinj, Bohinjsko jezero pa 23,4 stopinj.

Ob 17. uri so samodejne postaje najvišjo temperaturo izmerile v Osilnici inPodnanosu, kjer je bilo 38 stopinj Celzija. Najvišjo temperaturo so sicer danes izmerili v Podnanosu, in sicer 39 stopinj Celzija.

V Splitu blizu rekorda
Na splitskem letališču Kaštel Stafilić so včeraj izmerili 42,3 stopinje Celzija, kar je tretja najvišja temperatura, ki so jo kadarkoli izmerili na Hrvaškem. Najvišjo temperaturo so izmerili 4. avgusta leta 1981 v Pločah, in sicer 42,8 stopinje Celzija, drugo najvišjo, 42,4 stopinje Celzija, pa v Karlovcu 5. julija 1950.

Najvišje dnevne temperature bodo od 33 do 38 stopinj Celzija, napoveduje agencija za okolje.

Včerajšnje strele nad Ljubljano | Foto: Tina Vovk Včerajšnje strele nad Ljubljano Foto: Tina Vovk


Preberite še:
Kako je v vročini poskrbljeno za delavce?
Vročina vpliva na možgane voznikov
Vročina v avtih: Učinek tople grede je smrtno nevaren, kako avto učinkovito shladiti? #video
Za del Slovenije razglašen rdeči alarm
Italija z najbolj vročim poletjem v zadnjih dvesto letih

Kljub suši v Istri ne razmišljajo o redukcijah vode

Dolgotrajno sušno in vroče obdobje je vplivalo tudi na vodostaj reke Rižane, saj njej izvir trenutno ne zagotavlja več biološkega minimuma. Tega v Rižanskem vodovodu tako zdaj zagotavljajo prek svojih črpalk, pravi prvi mož vodovoda Zdravko Hočevar. Ob povečani porabi polovico vode kupujejo iz hrvaške Istre in Krasa, a o redukcijah ne razmišljajo


Temperaturni rekordi morja in rek najverjetneje ne bodo preseženi

V času vročinskega vala se segrevajo tudi morje in reke. Najvišja temperatura morja v Kopru danes ob 15. uri je bila 29,1 stopinje, reke Kolpe v Metliki pa 28,3 stopinje Celzija. A rekordne temperature letos predvidoma ne bodo presežene, pravijo na Agenciji za okolje. Visoke temperature so za rečne ribe muka, pravijo v ribiški družini Metlika.

Ne spreglejte