Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2017,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Natisni članek

potovanje puščava rekord vročina vreme

Četrtek, 3. 8. 2017, 11.45

6 let, 6 mesecev

Mislite, da nam je vroče? To so najbolj vroči kraji na svetu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

vročina vreme | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V Sloveniji se zadnje dni kuhamo pri temperaturah, ki se približujejo 40 stopinj Celzijam, a to ni nič v primerjavi z najvišjimi zabeleženimi temperaturnimi rekordi po svetu.

Slovenski rekord je temperatura 40,6 stopinje Celzija, izmerjena 5. julija 1950 v Črnomlju. Poglejmo deset krajev na svetu, ki veljajo za najbolj vroče.

Bandar-e Mahshahr, Iran

Mesto je podrlo rekord vročinskega indeksa, ki ga sestavljata temperatura zraka in relativna vlažnost. Julija 2015 je bil indeks 74 stopinj. Najvišja izmerjena temperatura tam je 51 stopinj Celzija.

Gadameš, Libija

Ta oaza sredi puščave je del Unescove dediščine zaradi svojih koč iz blata, ki okoli sedem tisoč prebivalcem ščitijo pred žgočim soncem in povprečnimi temperaturami 40 stopinj Celzija. V tem biseru puščave, kot tudi pravijo mestecu, je najvišja izmerjena temperatura 55 stopinj Celzija.

Ghadames, Libya | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kebili, Tunizija

Puščavsko mesto je znano po dobrih dateljnih, ki jim visoke temperature očitno ne škodijo. Povprečna temperatura poleti je nad 40 stopinjami Celzija, najvišja zabeležena temperatura pa je 55 stopinj.

Kebili, Tunisia | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Timbuktu, Mali

Mesto na jugu Sahare je vroče tudi pozimi. Januarja je tam povprečna temperatura 30 stopinj Celzija. Najvišja temperatura, ki so jo izmerili v tem zgodovinskem mestu, je 47 stopinj Celzija.

Timbuktu, Mali | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tirat Zvi, Izrael

Majhen kibuc se ponaša z azijskim temperaturnim rekordom. Junija 1942 so tam izmerili 54 stopinj Celzija. O natančnosti meritev so od takrat podvomili, češ da je bila resnična temperatura "le" 53 stopinj. Povprečna temperatura tam je 37 stopinj Celzija.

Tirat Zvi, Israel | Foto: YouTube Foto: YouTube

Dasht-e Lut, Iran

Ta puščavska planota ima najvišje temperature tal na Zemlji. Satelitski posnetki, narejeni med letoma 2003 in 2009, so pokazali, da je temperatura dosegla neverjetnih 70,7 stopinje. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je območje nanaseljeno.

Dasht-e Loot, Iran | Foto: YouTube Foto: YouTube

Wadi Halfa, Sudan

Čez leto v tem kraju skoraj nimajo padavin. Junij je najtoplejši mesec s povprečnimi temperaturami 41 stopinj Celzija. Najvišjo temperaturo v tem mestu ob obali jezera Nubia so izmerili aprila 1967 – 53 stopinj Celzija.

Wadi Halfa, Sudan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dallol, Etiopija

Hidrotermalno polje v Dallolu v Etiopiji ima povprečne dnevne temperature 41 stopinj Celzija. Dallol ima tako najvišje povprečne temperature kakega poseljenega kraja na Zemlji.

Dallol, Etiopija | Foto: Reuters Foto: Reuters

El Aziz, Libija

Trinajstega septembra 2012 je Svetovna meteorološka organizacija razveljavila temperaturni rekord, izmerjen natanko pred 90 leti v kraju El Aziza v Libiji, kjer so izmerili 58 stopinj Celzija. Raziskava organizacije je namreč pokazala, da bi bila meritev v Libiji lahko napačna za celih sedem stopinj Celzija zaradi kombinacije dejavnikov, med drugim, ker je bila izmerjena na podlagi, podobni asfaltu, kar pa ni tamkajšnja puščavska površina.

Kljub temu v tem mestu okoli 40 kilometrov južno od Tripolija poleti redno beležijo temperature nad 48 stopinj Celzija.

Aziziyah, Libija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dolina smrti, ZDA

Uradni rekord ima od tedaj kraj Greenland Ranch v Dolini smrti v ameriški zvezni državi Kalifornija, kjer so na meteorološki postaji Furnace Creek 10. julija 1913 izmerili 56,7 stopinje Celzija. Povprečna dnevna temperatura zraka tam je 46,1 stopinje Celzija, 15. julija 1972 pa so na tleh izmerili 93,9 stopinje Celzija.

Death Valley, Kalifornija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne spreglejte