Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 10. 2014,
7.33

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

banke

Nedelja, 26. 10. 2014, 7.33

8 mesecev, 2 tedna

NLB in NKBM padli na stresnih testih (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kot so pokazali stresni testi, bi po neugodnem scenariju konec leta 2016 banki NLB in NKBM izkazovali kapitalski primanjkljaj, vendar ju ne bo treba dodatno dokapitalizirati.

Evropska centralna banka (ECB) in Evropska bančna agencija (Eba) sta opoldne objavili rezultate stresnih testov (izvide finančnega pregleda pomembnih bank) v območju evra in v sodelujočih državah EU, med njimi za slovenske NLB, NKBM in SID banko. Podatki razkrivajo, kako kapitalsko trdne so posamezne banke pred vzpostavitvijo evropskega enotnega nadzornega mehanizma.

Ugotovitve celovite ocene poslovanja bank, vključno s pregledom kakovosti sredstev in na očiščenih sredstvih izvedene obremenitvene teste, so izražene v presežku oziroma primanjkljaju kapitala.

Po osnovnem scenariju uspešne vse banke … Po osnovnem scenariju stresnega testa konec leta 2016 nobena od slovenskih bank ne bi izkazovala kapitalskega primanjkljaja, v sporočilu za javnost piše Banka Slovenije. Kapitalski presežek vseh treh bank po osnovnem scenariju znaša 754,7 milijonov evrov.

… po neugodnem NLB in NKBM padli Po neugodnem scenariju pa bi konec leta 2016 dve banki, NLB in NKBM, izkazovali manjši kapitalski primanjkljaj 65 milijonov evrov, ju pa ne bo treba dodatno dokapitalizirati, ker sta letos potrebni kapital že zbrali sami.

NKBM bi v prihodnjih dveh letih ob zelo neugodnih gospodarskih gibanjih po celoviti oceni potrebovala še 31,03 milijona evrov dodatnega kapitala, NLB pa 34,25 milijona evrov.

SID banka d.d. bi tudi po neugodnem scenariju izkazovala kapitalski presežek. Pri obeh bankah z izkazanim manjšim primanjkljajem so sprejeti ukrepi in učinki restrukturiranja v letu 2014 izboljšali dobičkonosnost, tako da bosta identificirani kapitalski primanjkljaj pokrili z zadržanimi dobički.

NKBM: Ostajamo likvidna in stabilna banka V NKBM so se odzvali, da so kapitalsko prilagoditev že upoštevali pri oblikovanju dodatnih slabitev v letu 2014. "Nova KBM prav tako dosledno izpolnjuje zaveze programa prestrukturiranja, med katerimi je tudi zniževanje tveganju prilagojene aktive. Glede na objavljeni rezultat celovitega pregleda bi navedene aktivnosti že ob koncu letošnjega polletja pomenile pomembno izboljšanje rezultata stresnega testa in s tem preseganje spodnje meje 5,5 odstotka CET1," so še izpostavili.

V NKBM še pravijo, da pozitivni poslovni rezultati v letu 2014 kažejo na to, da je banka na pravi poti: "Nova KBM je bila po lanski dokapitalizaciji ena najbolje kapitalsko ustreznih bank evrskega območja. Pomemben del slabih terjatev je v skladu z zakonskimi možnostmi že prenesla na DUTB, zelo dejavne so tudi lastne strokovne službe banke za upravljanje tveganih terjatev."

Zagotavljajo še, da so visoko likvidna in stabilna banka, vloge varčevalcev so varne, poslovanje pa bo tudi v prihodnje nemoteno.

Pri NLB pa so v sporočilu za javnost zagotovili, da bodo manjši primanjkljaj v celotni nadomestili temeljiti ukrepi prestrukturiranja, ki so prispevali strukturno izboljšanje dobičkonosnosti banke, in dobiček, predviden v poslovnem letu 2014.

Zagotovili so tudi, da je poslovanje v NLB stabilno in poteka brez posebnosti.

Odzvali so se tudi na finančnem ministrstvu, kjer so izpostavili, da sta obe banki z ustreznimi ukrepi dosegli pozitivne učinke, ki so povečali njuno dobičkonosnost. "Ugotovljeni primanjkljaj bosta lahko pokrili z zadržanimi dobički," so prepričani.

Stresnih testov Evropske centralne banke (ECB) in Evropske bančne agencije (Eba) sicer ni prestalo naslednjih 25 evropskih bank:

Najslabše italijanske banke Od bank, ki testa na podlagi stanja ob koncu leta 2013 niso prestale, jih je sicer 12 v letošnjem letu že okrepilo kapital z dodatnimi 15 milijardami evrov, navaja ECB v sporočilu za javnost.

Preostale banke bodo morale svoj kapital okrepiti v prihodnjih šestih do devetih mesecih.

Med 25 bankami, ki niso uspešno prestale stresnih testov, so sicer poleg dveh slovenskih še tri grške banke, devet italijanskih, ena portugalska, ena irska, ena francoska, ena španska, ena nemška in tri ciprske. Testov nista prestali tudi dve belgijski in ena avstrijska banka.

Evropska centralna banka (ECB) je za posamezno banko objavila podrobne rezultate pregleda kakovosti sredstev ob koncu leta 2013, rezultate obremenitvenih testov po osnovnem in negativnem makroekonomskem scenariju, ki so bili narejeni na podlagi izsledkov omenjenega pregleda sredstev, ter njen skupni ugotovljeni kapitalski presežek ali primanjkljaj po negativnem scenariju.

Če test ni opravljen, je treba predložiti načrt izboljšanja Posamezna banka test ni opravila, če je njena kvota najboljšega kapitala oz. navadnega lastniškega temeljnega kapitala (CET1) v primeru osnovnega scenarija ostala nad osmimi odstotki, v primeru neugodnega scenarija pa nad 5,5 odstotka.

Če testa ni opravila, bo morala v prihodnjih 14 dneh ECB predložiti načrt izboljšanja svoje kapitalske moči. ECB bo dokumente pregledala v naslednjih 14 dneh, zato bo dejanska ocena morebitnega kapitalskega primanjkljaja posamezne banke zares znana šele čez en mesec.

Evropska bančna agencija (Eba), ki je prej opravljala testiranja bank in zadnjega naredila leta 2011, je tokrat naredila samo obremenitvene teste za sodelujoče banke iz EU. Skupaj z ECB sta vajo naredili, da ob uvedbi enotnega bančnega nadzora, ki bo zaživel 4. novembra, ne bi bilo kakšnih neprijetnih odkritij.

Ne spreglejte