Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
9.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

banke Klemen Boštjančič ministrstvo za finance obveznice

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 9.35

2 meseca, 2 tedna

Minister Boštjančič vpisal obveznice: Verjamem v to, da delaš tisto, kar govoriš #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Trenutno v Sloveniji poteka vpis obveznic za državljane. V zvezi s tem je minister za finance Klemen Boštjančič v izjavi za medije pojasnil, kje vidi koristi državnih obveznic. "Menim, da je to pravi korak iz več vidikov. Prvič, da prebivalcem ponudimo varčevalno možnost, ki je ugodnejša kot v bankah. Kot drugi vidik bi izpostavil obveznice kot inštrument, s katerim spodbudimo banke k dvigu obrestne mere. In nenazadnje izdaja obveznic je eden od pomembnih korakov, s katerimi želimo prispevati k razvitosti kapitalskih trgov."

Slovenski trg kapitala je eden najslabše razvitih v EU, je še poudaril minister, ki je obveznice vpisal tudi sam, saj, kot je dejal, verjame v to, da delaš tisto, kar govoriš.

V zvezi s tem je dodal, da bi k razvitosti kapitalskega trga prispevali tudi s finančnim izobraževanjem oziroma opismenjevanjem, kar bi morala postati obvezna vsebina v osnovni ali srednji šoli, na kar naj bi se osredotočili v prihodnjih letih. 

Tako imenovane ljudske obveznice je ministrstvo izdalo 1. februarja z ročnostjo treh let. Obseg izdaje je v višini 250 milijonov evrov, obrestna mera pa znaša 3,4 odstotka. Obveznice bodo vpisovali do 16. februarja do 12. ure.

O konkretnih številkah še nič

"Pri vpisu obveznic me veseli, da ta konstantno teče dobro, v okviru pričakovanj. Velik je tudi odstotek novih trgovalnih računov. To pomeni, da prihajajo tisti, ki doslej niso trgovali."

Dodatno so povečali število vpisnih mest, z dodatnimi prodajnimi mesti v NLB in Pošti Slovenije. Tako je obveznice mogoče vpisati na 260 prodajnih mestih. 

Glede očitka, da donos ni dosti višji od obrestne mere za depozite, je Boštjančič dejal, da so z izdajo obveznic vendarle dosegli, da so komercialne banke začele dvigati pasivne obrestne mere, kar je tudi bil eden od ciljev. 

Izdaja obveznice je namenjena polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Ko bodo obveznice uvrščene na trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdorkoli. Minimalni znesek vpisa bo tisoč evrov, maksimalni pa sto tisoč evrov, pri čemer bo v primeru presežnega vpisa lahko število obveznic, ki bodo dodeljene posameznemu vlagatelju, manjše od vpisanega zneska, vendar ne manj kot tisoč evrov.

Obveznice bodo dostopne na 186 vpisnih mestih po vsej državi, in sicer prek petih distributerjev: NLB, Nova KBM, BKS, SKB in Ilirika. Za nakup obveznic je treba odpreti trgovalni račun. 

V zvezi s plačilom dohodnine so obresti izenačene z denarnimi depoziti pri bankah in hranilnicah. To pomeni, da obresti iz obveznic, skupaj z obrestmi iz depozitov ne bodo obdavčene do višine tisoč evrov.
denar, evri
Novice Bi radi zaslužili? Država vam od danes ponuja to priložnost.
Klemen Boštjančič in Nikolina Prah
Novice S prvim februarjem na voljo obveznice za državljane #video
bankovci evro 200
Novice Prihajajo ljudske obveznice Slovenije: gre za dober posel?
Ne spreglejte