Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2024,
11.40

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

banke obrestna mera ECB Francois Villeroy de Galhau

Petek, 8. 3. 2024, 11.40

1 mesec, 2 tedna

ECB bo obrestne mere verjetno znižala spomladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Francois Villeroy de Galhau | Francois Villeroy de Galhau je zatrdil, da med guvernerji ECB obstaja široko soglasje glede prihajajočega znižanja obrestnih mer. | Foto Reuters Connect

Francois Villeroy de Galhau je zatrdil, da med guvernerji ECB obstaja široko soglasje glede prihajajočega znižanja obrestnih mer.

Foto: Reuters Connect

Znižanje obrestnih mer bo Evropska centralna banka (ECB) zelo verjetno izvedla spomladi, je dan po odločitvi banke, da ne spremeni obrestnih mer, ocenil guverner francoske centralne banke Francois Villeroy de Galhau. S tem je okrepil upanja vlagateljev, da bi se znižanja lahko zgodila do junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zdi se mi zelo verjetno, da bo prvo znižanje obrestnih mer spomladi," je Francois Villeroy de Galhau dejal v pogovoru za televizijsko postajo BFM Business. ECB bi se po njegovi oceni za spremembo denarne politike lahko odločila med aprilom in 21. junijem.

Villeroy de Galhau je v pogovoru povedal, da med guvernerji ECB obstaja široko soglasje glede prihajajočega znižanja obrestnih mer. Dejal je, da je ECB vse bolj prepričana, da se bo do prihodnjega leta inflacija vrnila na dva odstotka.

Znižanje obrestnih mer napoveduje tudi Nagel

Da je znižanje obrestnih mer vse bližje, je v podkastu Table Today danes namignil tudi predsednik nemške centralne banke Bundesbank Joachim Nagel. "Naj povem tako ... povečuje se verjetnost, da bi lahko prišlo do znižanja obrestne mere še pred poletnimi počitnicami," Nagla povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ta korak bo po njegovih besedah nedvomno odvisen od podatkov, vendar je ob tem izrazil prepričanje, da so se obeti glede tega izboljšali.

Svet ECB skladno s pričakovanji v četrtek četrtič zapored ni spremenil osrednjih obrestnih mer za območje z evrom, potem ko jih je v rekordnem nizu zaostrovanja denarne politike od julija 2022 do oktobra lani dvignil desetkrat zapored.

Francois Villeroy de Galhau
Novice ECB bo obrestne mere verjetno znižala spomladi

Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja tako ostaja pri 4,50 odstotka in s tem najvišje od časa pred zadnjo finančno in gospodarsko krizo. Depozitna obrestna mera, po kateri banke nalagajo sredstva pri centralnih bankah območja z evrom, se ni premaknila s štirih odstotkov in s tem z najvišje ravni od uvedbe evra leta 1999. Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila medtem ostaja pri 4,75 odstotka.

Med analitiki prevladuje mnenje, da obrata v denarni politiki ni pričakovati pred junijem.

Napovedi inflacije in gospodarske rasti popravila navzdol

Predsednica ECB Christine Lagarde je novinarjem v četrtek po seji sveta povedala, da razprave o nižanju obrestnih mer že zdaj ni bilo, so pa člani sveta sprožili razpravo o tem, kdaj bi bilo najbolje začeti rahljati denarno politiko. A za to potrebujejo veliko več podatkov, ki jih bodo dobili v prihodnjih mesecih, je dejala. "Več bomo vedeli aprila, še bistveno več pa junija," je dodala.

ECB je danes objavila tudi najnovejše napovedi glede inflacije in gospodarske rasti. Oboje je za tekoče leto popravila navzdol.

Če je decembra lani za 2024 napovedovala povprečno letno inflacijo v višini 2,7 odstotka, v 2025 in 2026 pa 2,1 in 1,9 odstotka, je zdaj napoved za letos popravila na 2,3 odstotka, za prihodnji dve leti pa na 2,0 in 1,9 odstotka.

Gospodarska rast naj bi medtem namesto 0,8 odstotka letos dosegla 0,6 odstotka. V prihodnjih dveh letih naj bi nato pospešila na 1,5 oz. 1,6 odstotka.

Ne spreglejte