Torek,
5. 9. 2017,
11.26

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Celjski sejem d.d.

Natisni članek

MOS advertorial

Torek, 5. 9. 2017, 11.26

2 meseca, 2 tedna

Neverjetni mejniki, ki so v zadnjih 50 letih zaznamovali naše življenje

Vsebino omogoča Celjski sejem d.d.
Sodobna tehnologija

Stvari, ki se nam danes zdijo tako samoumevne, so še pred 50 leti bile majhna znanstvena fantastika. To so iznajdbe in novosti, ki še danes krojijo naš vsakdan. Le kaj nam še lahko prinese prihodnost?

Od vrhunske sodobne tehnologije do najbolj revolucionarnih odkritij na področju medicine. Človeštvo je v zadnjih petdesetih letih doživelo marsikateri mejnik, ki še danes močno kroji naš vsakdan. Izbrali smo deset največjih. Brez katere od spodnjih iznajdb si danes ne predstavljate svojega življenja?

#Prvi mobilni telefon (1973)

Pisalo se je leto 1973, ko je Martin Cooper, inženir pri Motoroli, svetu predstavil eno najbolj revolucionarnih iznajdb današnje dobe – mobilni aparat. Prvi mobilnik je tehtal 1,1 kilograma, njegove mere pa so bile 228,6 x 127 x 44,4 milimetra.

Detektor dima | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock #Detektor dima (1969)

Randolph Smith in Kenneth House sta leta 1969 patentirala baterijski detektor dima. Ta iznajdba gotovo krasi vsaj en strop v vaši poslovni stavbi.

#Prvi MP3-predvajalnik (1998)

Iznajdba glasbenega predvajalnika je nedvomno močno zaznamovala celotno glasbeno založniško industrijo. Predvajalnik je na trg poslalo korejsko podjetje Saehan.

Prenosni računalnik | Foto: #Prvi prenosni računalnik (1981)

Res je, šele pred 36 leti je svet prvič spoznal praktičnost prenosnih računalnikov. Njihov izumitelj je Adam Osborne.

#Prva spletna trgovina (1980)

Čeprav so prvo spletno trgovino razvili že leta 1980, je pravi razcvet doživela šele kakšno desetletje pozneje, vzporedno z naraščajočo priljubljenostjo spleta.

#Igralne konzole (1968)

Ralph Bear je s prvo komercialno igralno konzolo Magnavox Odyeesy dokončno spremenil otroški svet in njihov prosti čas.

Samolepljivi listki | Foto: #Samolepljivi listki (1968)

Le katera pisarna jih nima? Na videz tako preprosta iznajdba je v našem vsakdanu nedvomno pustila velik pečat.

#Presaditev srca (1967)

Prvo presaditev srca je leta 1967 v Južni Afriki izvedel zdravnik Christiaan Bernard. Svojemu pacientu je življenje podaljšal za samo 18 dni, vendar je bil to pomemben mejnik v sodobni medicini.

IVF | Foto: #Prva umetna zanositev (1978)

Prva deklica iz epruvete se je rodila leta 1978, od takrat je s pomočjo postopka IVF na svet prijokalo na milijone novorojenčkov.

#MOS (1968)

Pred točno devetinštiridesetimi leti je slovenski javnosti svoja vrata prvič odprl obrtni sejem MOS, ki tako letos praznuje 50. obletnico in velja za osrednji ter največji poslovno-sejemski dogodek v Sloveniji in širši regiji.

MOS | Foto:

"MOS v svoji polstoletni zgodovini ni le sledil, temveč je aktivno sooblikoval trende v gospodarstvu in se kot takšen iz leta v leto spreminja in prilagaja vse hitrejšim spremembam v okolju. Ugotovili smo, da si nihče, ki sejma ni obiskal več let, sploh ne predstavlja več, kaj MOS ponuja danes. Da bo tudi v prihodnje kos izzivom, smo za 50. MOS izpostavili ključna vsebinska področja ter jasno sporočili, da je današnji MOS bistveno drugačen kot pred 50 leti, celo precej drugačen kot pred desetimi leti in prilagojen sodobnim trendom in potrebam," je ob pomembnem jubileju poudaril izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec.

MOS tudi letos nadaljuje uspešno tradicijo

MOS bo od 12. do 17. septembra praznoval 50. obletnico, saj je svoja vrata prvič odprl pred 49. leti. Sejem vseh sejmov spodbuja poslovni napredek in gospodarsko rast.

MOS | Foto:

MOS v Celju povezuje in razširja poslovanje v Sloveniji, na Balkanu, v Evropi in svetu. Osebni stik, prepoznavnost in velik obisk – so največje prednosti MOS, kot jih naštevajo razstavljavci. Vse na enem mestu, lokacija sejmišča, novosti in tradicija – prednosti, ki jih za MOS navajajo obiskovalci. Največji sejem za nove posle, ugodne nakupe in nepozabna doživetja za obiskovalce vseh generacij.

Letos se bo predstavil na petih vsebinskih področjih:

MOS – gradnja in obnova doma

MOS – kamping in karavaning, turizem in prehrana

MOS – oprema in materiali za obrt in industrijo

MOS – poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini

MOS – izdelki široke potrošnje