Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2023,
19.29

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Ukrajina Spirit Slovenija Matjaž Han MOS Celje sejem

Sreda, 13. 9. 2023, 19.29

7 mesecev, 2 tedna

Na celjskem sejmišču se začenja 55. Mos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Mos, Celje | Na Mosu se bo predstavilo 650 razstavljavcev z okoli tisoč blagovnimi znamkami iz 25 držav. Svoje storitve bo predstavila tudi agencija Spirit. | Foto STA

Na Mosu se bo predstavilo 650 razstavljavcev z okoli tisoč blagovnimi znamkami iz 25 držav. Svoje storitve bo predstavila tudi agencija Spirit.

Foto: STA

Gospodarski minister Matjaž Han je danes na celjskem sejmišču tudi uradno odprl 55. Mednarodni sejem obrti in podjetništva (Mos). Sejem, ki bo odprt do nedelje, bo v znamenju tem zelenega prehoda, digitalizacije in kadrov. V okviru Mednarodnega sejma obrti in podjetništva se je odvil tudi 12. dan gospodarske diplomacije.

Kot je ob odprtju dejal Han, je sejem priložnost za iskrene pogovore med gospodarstvom. "Slovenijo je pred mesecem dni prizadela največja naravna nesreča, a smo stopili skupaj in si pomagali. Znova smo v Sloveniji pokazali veliko solidarnost, ki je pokažemo vedno znova, ko je treba pomagati ljudem in gospodarstvu. Zato se znova zahvaljujem vsem v Sloveniji in tudi vsem iz tujine," je dejal.

Han o previsoki obremenitvi plač

Odziv iz gospodarstva je bil ključen pri pripravi hitrih in učinkovitih interventnih ukrepov, da prizadeta podjetja ohranijo opremo in zaposlene ter čim prej zaženejo proizvodnjo. Ministrstvo se trudi, da bodo podjetja čim prej prišla tudi do sredstev. Tako na gospodarskem ministrstvu sprejemajo ukrepe in podlago, da bodo lahko v prihodnjih dneh izplačali predplačilo deset odstotkov ocenjene škode, je napovedal. "Spodbudno je, da nekatera podjetja že nadaljujejo z delom, kar je pomembno tudi za tuje partnerje, s katerimi sodelujejo. S tem smo dali tudi signal tujim partnerjem, da je Slovenija zanesljiv gospodarski partner," je dejal.

Han je tudi ocenil, da bo treba najti družbeni konsenz glede previsokih obremenitev plač, ki zmanjšujejo konkurenčnost podjetij. Vlada je za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva namenila precej sredstev, ki že kažejo rezultate. O prihodnosti gospodarstva bo v četrtek na Mosu govoril tudi svet za gospodarstvo, ki bo na seji poskušal nagovoriti trenutne izzive, s katerimi se podjetja srečujejo, je poudaril.

Razdelitev sredstev 

Minister je napovedal še, da bo ministrstvo prek SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada letos razdelilo 340 milijonov evrov nepovratnih sredstev in 344 milijonov povratnih sredstev. Prav tako bo močno dejavno na področju turizma in športa. "Športu smo začeli vračati za tisto, kar je naredil za Slovenijo," je izpostavil.

Odprtja so se poleg Hana med drugimi udeležili tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar, celjski župan Matija Kovač in predsednica upravnega odbora Celjskega sejma Nina Ermenc Pangerl.

55. MOS
Novice Letošnji Mos v znamenju zelenega prehoda, digitalizacije in kadrov

V okviru Mednarodnega sejma obrti in podjetništva (Mos), ki se je začel danes, se je odvil 12. dan gospodarske diplomacije. Spregovorili so o boju proti podnebnim spremembam, zunanja ministrica Tanja Fajon pa je med drugim dejala, da rešitve za to ponujajo tako domača kot tuja podjetja.

Fajonova o krepitvi diplomatsko-konzularne mreže

"Ob srečanjih s podjetji ugotavljam, da podjetja ponujajo rešitve, ki prispevajo k reševanju izzivov podnebnih sprememb, ne samo v Sloveniji, temveč tudi v svetu," so besede ministrice povzeli na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

Fajonova je izpostavila tudi nadaljnjo krepitev diplomatsko-konzularne mreže glede na izražene interese slovenskega gospodarstva in potenciale, ki jih v prihodnjih dveh letih nudi članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Dneva gospodarske diplomacije se je poleg podjetij in obiskovalcev Mosa udeležilo okoli 50 predstavnikov veleposlaništev iz 34 držav, akreditiranih v Sloveniji. Dogodek se je zaključil s pogovori podjetij s predstavniki gospodarske diplomacije o njihovih nadaljnjih aktivnostih na tujih trgih, so še navedli.

s
Novice Čebelarji predstavili zanimivo novost #video

Predstavitev zgodb o globalnem uspehu

Na Mosu bodo tudi pogovori s predstavniki Elana, Alpine, Eque in Malih junakov. Ti bodo obiskovalcem razkrili, kako uspeti na svetovnem trgu. V pogovorih bo sodeloval tudi minister Han.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se bo predstavila s svojimi sekcijami, območnimi zbornicami, člani ter poslovnimi partnerji, in sicer na več kot 830 kvadratnih metrih. Tudi letos bosta v ospredju Ulica obrti s predstavitvijo 11 obrtnih poklicev in mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia, na katerem pričakujejo več kot sto podjetnikov iz desetih držav.

DSC09183-min-scaled
Novice Vikend za vso družino, dobrodelna akcija in številne delavnice za otroke
Goveji burger 1
Trendi Kar pet šampionov najvišje kakovosti za Celjske mesnine
Nataša Pirc Musar otvorila sejem Agra
Novice Pirc Musarjeva otvorila mednarodni sejem Agra
Agra
Novice Postala je prva Slovenka, ki ji je pripadla ta čast #video
Ne spreglejte